ח'ירבת צ'רקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ח'ירבת צ'רקס

ח'ירבת צ'רקס הוא כפר נטוש בתחומי שמורת אלון שבשרון, בסמוך ליישוב גן שמואל.

הכפר, ששמו המקורי היה כפר מאז (באדיגית: Мэз), נמצא כחצי קילומטר מדרום-מערב לשמורה. הוא הוקם בשנת 1860 לערך באזור שהיה לא מיושב כלל. הכפר הוקם בידי צ'רקסים שהובאו למקום מבולגריה על ידי השלטונות העות'מאנים.

הכפר היה המאוחר שבכפרי הצ'רקסים בארץ ונבנה אחרי שכפר כמא וריחניה כבר היו מיושבים מספר שנים. עם זאת הכפר היה הגדול שבכפרי הצ'רקסים בארץ. לורנס אוליפנט כתב בשנת 1884 על "שניים או שלושה יישובים צ'רקסיים במישור השרון". היישובים הנוספים של הצ'רקסים היו בקיסריה (ליד המסגד) ובירה ליד בנימינה. שלושת הכפרים הצ'רקסים יצרו משולש יישובים.

קיימות עדויות אודות סכסוכים ומגפות, והכפר אכן נעזב מאוחר יותר עקב מחלת המלריה, מרבית העוזבים פנו לכפרים הצ'רקסיים בירדן ומיעוטם פנו לכפר כמא וריחנייה. לאחר נטישת הצ'רקסים, אוכלס הכפר בידי ערבים שכינו את המקום "ח'רבת סרכס"[1] וישבו בו עד מלחמת העצמאות.

מהכפר נותרה כיום באר המים שעומקה 12 מטר ושימשה את חקלאי גן שמואל להשקיה עד שנות השישים, כמו כן בית הקברות שהפך ל"שמורת אלון".

הערות שוליים

  1. ^ יעקב שמעוני, ערבי ארץ ישראל,‫ תל אביב: עם עובד, תש"ז, עמ' 103, הערה 7: בערבית אין אות צ', ומשום כך השם "צ'רקסים" מופיע בערבית בצורה "סרכּס" או "ג'רכּס".