חאן זרעוניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חאן זרעוניה
הבאר האנטילית
שער הכניסה לחצר. לצידה ניתן לראות את פתחי החלונות שנפרצו על ידי הקבוצות החקלאיות שישבו במקום

חאן זרעוניה הוא מבנה מהתקופה העות'מאנית, שהוקם בשלהי המאה ה-19 ועל אף שמו שימש בפועל כבית אחוזה לאפנדים בעלי הקרקעות. במהלך השנים שימש כמקום התיישבות חלוצית לקבוצת חקלאיות וכחוות ניסויים חקלאית של יק"א. ב-2005 הוחכר לאנשים פרטיים ששיפצו את המקום לצורך מגורים. נמצא כיום במערבה של בנימינה והוגדר כאתר מורשת על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.

רקע היסטרי

האתר בו ניצבת החווה היה מיושב לאורך ההיסטוריה וממצאים באזור מצביעים על התיישבות בתקופה הרומית[1] ובתקופה הביזנטית (על פי חפירות ארכאולוגיות שנערכו במקום). המתיישבים באזור סבלו מקדחת שמקורה היה מביצות כבארה.

בשנות ה-80 של המאה ה-19 החלה הגירה של מוסלמים ממדינות בוסניה והרצגובינה (וזאת בעקבות כיבוש מדינות אלו על ידי האימפריה האוסטרו-הונגרית) לשטחי האימפריה העות'מאנית. השלטון העות'מאני שאף ליישב מהגרים אלו בפריפריה של האימפריה כדי שיעסקו בחקלאות. בארץ ישראל יושבו מהגרים אלו, שכונו בושנאקים בפי הערבים (שיבוש של בוסניאקים) בקיסריה (שם הוקם כפר גדול) וגם בשטחים שהקיפו אותה הקימו המתיישבים הבוסניים בתי אחוזה בקרבת השטחים החקלאיים. בין המקומות שזוהו עם התיישבות זו כלולים שוני, בורג' בנימינה, תל צור (אום אל-עלק) וחאן זרעוניה.

ההיסטוריה של האתר

במהלך חלוקת הקרקעות באזור קיסריה למוסלמים הבוסנים נמסר השטח של חא'ן זרעוניה לבוסני בשם סאדק פאשה. זה הקים את ביתו בנקודה הגבוהה ביותר באחוזתו כדי לשלוט בשטחים החקלאיים וכדי להתרחק מהביצות[2]. בהמשך עברה הבעלות על האחוזה והשטחים לפאוזי בק ולאחיו ג'מאל בק ובאחוזה עצמה גר תאופיק בק[3]. בעלי הקרקע עיבדו אותה בעזרת אריסים ערבים ובדואים שגרו בקרבת מקום.

בתחילת המאה ה-20 נקנה האתר על ידי יק"א במטרה ליישב במקום יהודים עמידים בעלי יכולת לפתח משק עצמאי. תוכנית זו התעכבה עקב פריצת מלחמת העולם הראשונה ורק לאחריה החלה יק"א לממש את תוכניתה. ב-1920 התיישבה במקום קבוצה ממשוחררי הגדודים העבריים.

ב-1921 התיישבה במקום "הקבוצה הקליפורנית" שכללה צעירים מארץ-ישראל שיצאו ללימודי חקלאות בקליפורניה. חזרתם ארצה נמנעה עקב המלחמה וצעירים אלו הצטרפו לגדודים העבריים שהוקמו בארצות הברית. כמו כן התיישבה במקום "הקבוצה ההולנדית" שכללה יהודים ממזרח אירופה שהיגרו להולנד שם הכשירו עצמם להתיישבות בארץ-ישראל על-פי שיטות של חקלאות אינטנסיבית לפי שיטותיו של זליג סוסקין. שתי הקבוצות סבלו מקשיים ומחסור ובסופו של דבר התיישבו בבנימינה.

לאחר עזיבת הקבוצות הפכה פיק"א את המקום לחוות ניסיונות חקלאית בהנהלת האגרונום עמרם חזנוב[4]. בחווה גידלו פרחים (יסמין) לתעשיית הבשמים, גפנים, עצי פרי וכן שתילי אקליפטוס לייעור[5]. חווה זו פעלה על לשנות ה-30 ואז נסגרה והמבנה שמם.

בשנות ה-60 רכשה משפחה חרדית את המבנה בעסקת חליפין עם המדינה. במסגרת מכירה זו הוגדר המקום כאתר מורשת המיועד לשימור. בשנת 1993 הופשרו קרקעות בקרבת המבנה למטרת הקמת השכונות של בנימינה "כרמי בנימינה" ו"זרעוניה". לאחר שהמשפחה בעלת המבנה נקלעה לחובות שועבד הנכס לבנק אגודת ישראל וב-2005 הוא הוצא למכרז חכירה בו זכו שולה וזאב מוזס[6]. משפחה זו הובילה לשיפוץ משמעותי של המבנה בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ותוך ניסיון לשמור על צביונה המקורית של האחוזה. אף על פי כן נבנו במקום תוספות והרחבות שפגמו באופי העות'מאני של המקום.

שמו של האתר

שמו של האתר השתנה לאורך ההיסטוריה. שמו המקורי נגזר מהשם "א-זרקא" שהוא שמו הערבי של נחל תנינים שעובר בסמוך.

מבנה האתר

האחוזה

מבנה האחוזה הוקם, כאמור, בשנות ה-80 של המאה ה-19. הבנייה נעשתה בעזרת אבני כורכר שחלקם הובאו מקיסריה. האחוזה נבנתה בצורה מרובעת על שטח של כ-4 דונם כשהחלק הבנוי מקיף חצר פנימית שלה פתח כניסה אחד, מוגן ולאורך צלעותיה נבנו חדרים הפונים לחצר זו. בחלק מהבניין נבנתה קומה שנייה למגורי בעלי האחוזה כשגרם מדרגות חיצוני הוליך אליה. צורת בניה איפשרה לבעלי האחוזה לנעול את החצר הפנימית בלילות כדי למנוע גנבת מזון וציוד. מאותן סיבות ביטחוניות לא כללה הבנייה המקורית חלונות חיצוניים בקומת הקרקע ולכן נקרעו חלונות לחדרים התחתונים רק בצד שפנה לחצר הפנימית. נעשה במקום שימוש נרחב בקשתות שאיפשרו פתיחת חללים מצד אחד ושיפרו את חוזק המבנה מצד שני.

...הבניין, שהיה מוזנח ופרוץ, הכיל חצר רחבה וסביבה חדרים כמעט חשוכים, אשר שימשו כרפתות ודירים לבקר ולצאן. קרוב לתקרה היה פתח קטן אשר דרכו חדר אור קלוש ואויר לחדרים. על גג הבית היתה מרפסת גדולה ומספר חדרים אשר שימשו את שומר המקום ורועים...

מזכרונותיו של יוסף קריגר (חבר הקבוצה ההולנדית) - 1920

.

עם הגעת הקבוצות החקלאיות למקום (אחרי מלחמת העולם הראשונה) לא הספיקו חדרי המגורים בקומה השנייה וחלק מהחדרים בקומה התחתונה הותאמו למגורי אנשים. כחלק מתהליך זה נפתחו חלונות בצד החיצוני של קירות האחוזה.

תוכן חצר מרובעת, צרה, מוקפת בניינים מארבע רוחותיה. בקומה התחתונה-אורות ומחסנים, אשר חלק מהם נהפכו מעון לבני אדם: בקומה העליונה דירות. והחצר הצרה מלאה עגלות, כלי עבודה, פרדים, סוסים, עופות, ופרות.... היא הייתה לפנים ארמון לאחד הבקים וכיום מרכז ארעי לקבוצה הקליפורנית ותחנת הניסיונות.... בחצר הבודדה, המוקפת ביצות והמונה בתוכה אילו עשרות נפשות צעירות, הדרות במחסנים ואורוות, שנהפכו למעונות אדם...

מזכרונותיו של משה סמילנסקי - 1923

.

הבאר

בסמוך לאחוזה נחפרה באר אנטילית[7] והמים שהועלו שימשו להשקיית השדות בעזרת תעלות. לאחר רכישת האחוזה על ידי יק"א המשיכו יושביה בהשקיית השדות ממי הבאר אולם מכיוון שהבאר הייתה נמוכה מהאחוזה המשיכו היושבים בה להעביר מים לשימוש ביתי בעזרת עגלות. בהמשך שופצה הבאר וחוברה למשאבת דיזל והונחו צנורות מתכת ששירתו את השדות ואת שוכני המבנה.

לקריאה נוספת

  • גדעון חזנוב, זכרונות, הוצאת המשפחה, 1990, עמודים 28–39

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חאן זרעוניה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ תגלית מעניינת, הארץ, 1 בנובמבר 1923
  2. ^ המבנה היה כ-40 מטר מעל פני הים
  3. ^ נראה שלושתם היו בני משפחתו ויורשיו של סאדק פאשה
  4. ^ חזנוב היה האגרונום הראשי של פיק"א ובנו של האגרונום יעקב שלמה חזנוב
  5. ^ על בסיס חוזה שחתמה פיק"א עם רשויות המנדט הבריטי לייעור האזור
  6. ^ זאב מוזס הוא בן למשפחת מוזס ושימש בעבר מנכ"ל העיתון ידיעות אחרונות
  7. ^ משערים שהבאר הייתה קיימת עוד קודם לבניית האחוזה ומקימי האחוזה הקימו את מתקן האנטיליה שמעל הבאר
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0