חבקוק כהן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חבקוק כהן (20 ביולי 192726 בדצמבר 1951) היה איש המחלקה הערבית בפלמ"ח, מסתערב, מרגל וקצין מודיעין. היה בין מניחי התשתית לפעילות הביון הישראלי בארצות ערב.

ביוגרפיה

חבקוק כהן נולד בעיירה אלהג'ר בתימן להוריו יוסף (הכהן) ויונה. אמו נפטרה בעודו תינוק וחבקוק עלה לארץ ישראל עם אביו ואחיו הגדולים  ב-1929, כשהוא בן שנתיים. המשפחה התיישבה במושבה ראשון לציון וחבקוק למד בתלמוד תורה ולאחר מכן בבית הספר העממי חביב. לאחר שנפטר גם אביו, גדל חבקוק בבתי אחיו ואחותו הבוגרים. הוא יצא לעבודה בגיל צעיר לסייע בפרנסת המשפחה, והיה חבר בתנועת הנוער העובד והלומד.

חבקוק כהן (משמאל) עם יצחק שושן בעת השליחות בביירות

ב-1944 התגייס לפלמ"ח, הוכשר כמסתערב וכאלחוטן וצורף למחלקה הערבית שעסקה בפעולות איסוף מודיעין ומבצעי סיכול בין ערביי ארץ ישראל. חבקוק הוצב בזהות בדויה תחת השם 'איבראהים' בין פועלי הנמל הערבים בנמל חיפה, במטרה לבסס את זהותו הערבית ולאסוף ידיעות על ההתארגנות הערבית לקראת יציאת הבריטים עם סיום המנדט. הוא הצטרף גם למועדון ספורט ערבי בעיר התחתית, ובזכות היותו ספורטאי מצטיין הפך עד מהרה למדריך ספורט מוערך במועדון וזכה ליוקרה רבה ולמעמד בין חבריו הערבים.

עם התגברות קרבות מלחמת העצמאות בחיפה הוחדר חבקוק במאי 1948, יחד עם חברו למחלקה הערבית יצחק שושן, לקבוצת פליטים ערבים שיצאו באוטובוס מחיפה לביירות כחלק מזרם הפליטים שעשה דרכו ללבנון. בלבנון הפעילו חברי המחלקה הערבית, בכסות של פליטים פלסטינים, תא ריגול שלאורך שנתיים אסף ידיעות על המתרחש בלבנון ובקרב אוכלוסיית הפליטים הפלסטינים בה. כסיפור כיסוי הם רכשו והפעילו קיוסק בעיר, ובהמשך גם מונית. חבקוק כהן שימש בין היתר כאלחוטן החוליה, ושידר בקוד מורס את הידיעות שאספו. מביירות יצא גם לסוריה, ובכסות של נהג מונית העביר ידיעות על מערך הצבא הסורי ותנועותיו.

ב-1950 הוחזר חבקוק לישראל, ונשא לאישה את מירה מזרחי, חברתו מימי הפלמ"ח. הוא הצטרף לשירות קבע כקצין בחיל המודיעין בדרגת סגן, ביחידה להפעלת סוכנים בארצות ערב. ב-26 בדצמבר 1951, במהלך פעילות מבצעית באזור חצבה שבערבה, נבגד בידי הסוכן הירדני שיצא לפגוש, נקלע למארב ונהרג. הוא היה הראשון מבין מפעילי הסוכנים בצה"ל שנפל בעת מילוי תפקידו.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0