חג העצמאות הלאומי (פולין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חג העצמאות הלאומי
Narodowe Święto Niepodległości
הטקס המרכזי בכיכר יוזף פילסודסקי בוורשה, 2012
הטקס המרכזי בכיכר יוזף פילסודסקי בוורשה, 2012
סוג חג לאומי
סיבה הכרזת עצמאות פולין
מנהגים דגל פולין, סמל פולין, אדום ולבן
חוגגים פוליןפולין פולין
חגיגות מצעדים צבאיים, טקסי זיכרון, קונצרטים, מופעי זיקוקים
מתקשר עם יום הצבא הפולני
מועד החג לאומי
תאריך התחלה 11 בנובמבר

יום העצמאות הלאומי של פוליןפולנית: Narodowe Święto Niepodległości, בתרגום ישיר: חג העצמאות הלאומי) הוא חג לאומי ברפובליקה הפולנית, המציין את ההכרזה על הקמת הרפובליקה הפולנית בתום מלחמת העולם הראשונה. יום העצמאות חל ב-11 בנובמבר.

רקע היסטורי

הרפובליקה הפולנית הראשונה איבדה את עצמאותה באופן סופי בשנת 1795 עם סיום חלוקת פולין וסיפוח שטחה לשלוש ישויות מדיניות: האימפריה הרוסית, גרמניה ואוסטרו-הונגריה.[1] במשך למעלה מ-100 שנה פולין כמדינה חדלה להתקיים. מלחמת העולם הראשונה והריק שנוצר בעקבותיה עם נפילתן של האימפריות הישנות, כמו גם הכאוס הפוליטי והחברתי ששרו בה ותחיית תנועת העצמאות הפולנית שהרימה ראש היוותה הזדמנות להשבת העצמאות של פולין. כבר במהלך המלחמה, עם כיבושם של שטחים נרחבים ברחבי פולין על ידי גרמניה, הכריזו השלטונות הגרמניים ב-5 בנובמבר 1916 על הקמת מועצת המדינה הזמנית (בפולנית: Tymczasowa Rada Stanu) (פול') במסגרת ממלכת פולין אם כי היו עמומים באשר לסמכויותיה וזו הייתה הלכה למעשה ממשלת בובות. בחוזה ברסט-ליטובסק שבין ברית המועצות ובין גרמניה שהביא לסיום את המלחמה במזרח בשנת 1918, דובר על הבטחת עצמאות לפולין בחסות גרמניה. המשטר הבולשביקי ברוסיה הכיר בפירוש ב"זכות העמים להגדרה עצמית". בתום המלחמה, עקב לחצים שהפעילה מועצת העוצרים (פול') (בפולנית: Rada Regencyjna), הבטיחו שלטונות הקיסרות הגרמנית לשחרר את יוזף פילסודסקי, ממנהיגי תנועת העצמאות הפולנית שישב לפני כן גם בכלא הרוסי. בינתיים, ב-6 בנובמבר 1918 בלובלין הכריזו הקומוניסטים על הקמת רפובליקה קומוניסטית, ובאותו היום הכריזו סוציאליסטים בראשות איגנצי דשינסקי על הקמתה של הממשלה הזמנית של הרפובליקה הפולנית העממית (בפולנית: Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej).

החדשות על כך פורסמו בגיליון "קורייר ורשבסקי" ביום ראשון, 10 בנובמבר 1918, ובמקביל הודפס מוסף מיוחד בעמוד האחרון של כתב עת זה, שכותרתו "שובו של המפקד פילסודסקי". תוכנו הודיע ​​כי יוזף פילסודסקי הגיע ב-10 בנובמבר 1918 בשעה 7:30 בבוקר לוורשה ברכבת מהירה מברלין[2] לאחר ששוחרר ממבצר מגדבורג שם היה כלוא למעלה משנה על ידי הגרמנים.[3] ב-11 בנובמבר מונה באופן רשמי למפקד הצבא הפולני.[4] ב-14 בנובמבר פורקה מועצת העוצרים. ינדז'יי מורצ'בסקי מונה על ידי פילסודסקי לתפקיד לראש הממשלה (נשיא מועצת השרים) במקומו של איגנצי דאשינסקי. ב-15 בנובבמבר שונה באופו רשמי שמה של המדינה ממלכת פולין לרפובליקה הפולנית. ב-22 בנובמבר מונה פילוסדסקי לתפקיד ראש המדינה (בפולנית: Naczelnik Państwa)[5] לאורך קיומה של הרפובליקה הפולנית השנייה זהו היה חגה הלאומי של פולין. מלחמת העולם השנייה וכיבוש פולין על ידי ברית המועצות וגרמניה הנאצית שמה קץ לציונו של החג שכן הממשלה הפולנית ירדה למחתרת ופולין הייתה תחת כיבוש זר. לאחר המלחמה, עם השתלטות הקומוניסטים על השלטון והקמת הרפובליקה העממית של פולין שהייתה גרורה של ברית המועצות, יומה הלאומי של פולין צוין ב-22 ביולי ונקרא יום ההתחדשות הלאומית של פולין (פול') (בפולנית: Narodowe Święto Odrodzenia Polski), לציון יום פרסום המניפסט של הוועד הפולני לשחרור לאומי. עם נפילת המשטר הקומוניסטי ב-1989 והקמת הרפובליקה הפולנית השלישית חודש ציונו של חג זה.

מנהגי החג

ביום העצמאות נערכים חגיגות וטקסים ברחבי פולין. בבירה ורשה נערך הטקס הראשי הכולל מצעד צבאי בשתתפות ראשי השלטון ובהם נשיא פולין וראש ממשלת פולין. בערי פולין האחרות גם כן נערכים טקסים שונים כמו גם תצוגות של כלי נשק וקונצרטים.

פעולות מחאה בחג

יום העצמאות משמש גם לפעולות מחאה של ארגוני ימין קיצוני בחברה הפולנית.[6]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חג העצמאות הלאומי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אנציקלופדיה בריטניקה - חלוקת פולין
  2. ^ Kronika polityczna. „Kurier Warszawski”. Nr 311, pp. 7-8, 10 November 1918.
  3. ^ Encyklopedia szkolna. Historia. Publisher: Szkolne i Pedagogiczne, Warsaw, 1993, p. 407
  4. ^ למה פולין חוגגת עצמאות ב-11 בנובמבר, באתר culture.pl (באנגלית)
  5. ^ צו 17/41 מ-22 בנובמבר 1918 על הסמכות השלטונית הייצוגית העליונה של הרפובליקה הפולנית, באתר הפרלמנט הפולני (בפולנית)
  6. ^ "אירופה הלבנה": 60,000 לאומנים צועדים ביום העצמאות של פולין, באתר Guardian, ‏12/11/2017 (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0