חופשי זה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חופשי זה
עטיפת הספר חופשי זה G5.jpg
מידע כללי
מאת הרב חיים נבון
שפת המקור עברית
סוגה פרוזה
הוצאה
הוצאה ידיעות ספרים
תאריך הוצאה 2019
מספר עמודים 206
עורך דפנה שחורי
קישורים חיצוניים
מסת"ב מסת"ב 9789655649796
הספרייה הלאומית 990052932320205171

חופשי זה הוא רומן דיסטופי שכתב הרב חיים נבון. בספר מתאר נבון מציאות עתידנית בדיונית בה מפורקת המשפחה המסורתית. הספר מהווה ביטוי ספרותי לרעיונות שפיתח נבון בספריו הקודמים[1].

הספר יצא לאור בעברית בהוצאת ידיעות ספרים בשנת 2019.

הספר

עלילת הספר מתרחשת על רקע מציאות עתידית בשלהי המאה ה-21, בה הקשרים הבינאישיים והמשפחתיים מבוססים אך ורק על אינטרסים ומעוגנים בחוזים חתומים, התקשורת בין אנשים מתבצעת דרך אמצעים טכנולוגיים, הנושא הציבורי המרכזי הוא תחרויות זמר (לעומת מלחמות שנחשבות דבר שולי ואיזוטרי) והאוכלוסייה נזקקת לטיפול יומי בנוגדי דיכאון. במקביל הילודה (המבוססת על רחם מלאכותי) צונחת והקשר בין ההורים הביולוגים לילדיהם מוגבל לשנים ספורות כדי לאפשר חירות מוחלטת להורים. הקיום האנושי בתל אביב של 2089 הוא קיום מנוכר ובודד, בתוך חברה מתפוררת.

הדמות המרכזית בעלילה הוא אור, העובד כמידען ומתמודד עם ניסיונותיהם של בת זוגו רוט, ושל אמו לעורר בו רגשות חברתיים ואנושיים. אור ורוט נחשפים לקיומה של פריפריה בה אורח החיים דומה למקובל במאה ה-20. אור מנסה לחשוף את המידע לתושבי המרכז, אך המשטר, ואף ראש הממשלה באופן אישי, נאבקים בו.

ביקורות

תמר פרלשטיין כתבה בביקורת על הספר: ”הספר הולך איתי מאז שקראתי אותו ומסרב להרפות. האם באמת אנחנו צועדים לעבר מציאות איומה שכזו? היו רגעים שבהם עניין המשפחה המסורתית עלה מבין הדפים והקפיץ אותי... לא היה רגע אחד בספר שידעתי לנחש מה עומד לקרות בו, עד כדי כך שכבר לא הייתי בטוחה שהסוף יהיה כזה שאוכל להשלים איתו...”[2].

צור ארליך כתב בביקורת על הספר: ”כמו בכל יצירה עתידנית רצינית שאינה מז'אנר הפנטזיה, נקודת האמת ביצירתו של הרב נבון, ומרכז הכובד של חשיבותה, נמצאים בהווה. העתיד שהרומאן מצייר הוא קריקטורה של ההווה ואקסטרפולציה של מגמותיו. הדבר מתבטא גם בפרטים קטנים ובנושאי משנה, שבהם מלעיג המחבר על תופעות עכשוויות שהקשר שלהן לנושא המרכזי הוא עקיף...”[3].

קישורים חיצוניים

על הספר:

הערות שוליים

  1. ^ עפרה לקס וגדעון דוקוב, חופשי ולא מאושר, באתר ערוץ 7, 12 בספטמבר 2019
    שלמה פיוטרקובסקי, הצד האפל של החופש, באתר ערוץ 7, 9 בספטמבר 2019
  2. ^ תמר פרלשטיין, ‏להסתכל בעיניים למציאות הכי מפחידה: אובדן הקשר האנושי, בעיתון מקור ראשון, 23 בספטמבר 2019
  3. ^ צור ארליך, ‏"סקירת הספר", השילוח 17, דצמבר 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0