חיים פניכל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חיים פניכל
חיים פניכל.jpg
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 27 בינואר 1947
נהרג 5 ביוני 1967 (בגיל 20)
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 1957–1967 (כ־10 שנים)
דרגה סמל סמל
תפקידים בשירות
מש"ק צוות סיור פלס"ר 7
פעולות ומבצעים
מלחמת ששת הימיםמלחמת ששת הימים
עיטורים
עיטור העוזעיטור העוז

חיים (חיימקה) פֶנִיכֶל (27 בינואר 1947 - 5 ביוני 1967) היה מש"ק צוות סיור פלס"ר 7 שעוטר בעיטור העוז על פעילותו בקרב פתחת רפיח במהלך מלחמת ששת הימים[1].

ביוגרפיה

פניכל נולד בכפר סבא. בן למנחם ונחמה. הוא למד בבית הספר היסודי על שם אוסישקין ולאחר מכן בבית הספר התיכון על שם ברל כצנלסון והיה חבר בנוער העובד. הוא התגייס לצה"ל באוגוסט 1965 והיה מש"ק בפלס"ר 7. הוצע לו לצאת לקורס קצינים, אך הוא סירב כדי להספיק לא לדחות את לימודיו. במהלך שירות החובה פרצה מלחמת ששת הימים וביום הראשון ללחימה הוא נפגע ברגלו בהסתערות על מוצבי רפיח, כאשר ג'יפ שנסע לפני רכבו עלה על מוקש והתהפך, הוא ירד ממנו ודאג לפינוי הפצועים, בחזרה לרכבו הוא נפגע והועבר, אף על פי שביקש להמשיך בלחימה, לטיפול רפואי בקומנדקר שנכנס לשדה מוקשים. כשהוא ברכב הפצועים, פניכל התנדב לחלצו כשהוא צועד על ברך אחת וגורר את רגלו השנייה, ובעזרת דקר פינה מוקשים בגודל גלגלי רכב והוביל את הקומנדקר לכביש. אך כשהוא עלה עליו שוב, נחת על הרכב פגז ישיר של מרגמה שהוביל למותו. פניכל הובא למנוחות בבית העלמין כפר סבא.

להלן תיאור המעשה ב"אתר הגבורה":

ב-5 ביוני 1967 נפגע הסמל חיים בהסתערות על מוצבי צומת רפיח והועבר ברכב לטיפול רפואי. הרכב הזה נתקע בשדה-מוקשים. חיים היה פצוע ברגל אך למרות פציעתו התנדב לחלץ את הרכב ולפנות דרך ממוקשים. במשימה זו של הוצאת הרכב מהשטח אמנם הצליח חיים, אולם בהמשך התנועה נפגע שנית - וכך מצא את מותו.

לאחר מותו, שמו הונצח באנדרטה לנופלים בבית הספר כצנלסון בכפר סבא[2] והוריו הוציאו ספר לזכרו בשם חיים"[3], תיאור קרבו האחרון הובא ב"ספר הגבורה", שבהוצאת אגודת העיתונאים בתל אביב וניצולי ברגן-בלזן ובספר "חשופים בצריח" של שבתי טבת.

לקריאה נוספת

  • שלמה אנגל, חיים : נר נשמה לזכר חיים פניכל שנפל במלחמת ששת הימים, תשכ"ח, כפר סבא, 73 עמ'

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0