חיי קרל הגדול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איור מתוך כתב יד מהמאה ה-13 של הספר חיי קרל הגדול

חיי קרל הגדול (לטינית: Vita Karoli Magni) הוא חיבורו של איינהרד מהמחצית הראשונה של המאה ה-9 (התארוך הוא בין שנת 817 לשנת 833), העוסק בחייו של קרל הגדול, מלך הפרנקים וקיסר הרומאים (Imperator Augustus Romanorum).

החיבור מתאר את חייו של קרל הגדול מצעירותו, דרך שנות מלכותו ומלחמותיו הרבות, ועד למותו בשנת 814. כותב החיבור, איינהרד, היה מזכירו ויועצו הקרוב של קרל הגדול בערך משנות ה-90 של המאה ה-8 ועד מותו של המלך. הוא גם היה היחיד מבין אנשי חצרו של קרל הגדול ששמר על תפקידו לאחר שבנו של קרל, לואי, הוכתר למלך.

הספר תורגם לעברית בשנת 2005 על ידי יצחק חן.

החיבור

החיבור כולל פרק מבוא ו-33 פרקים המתארים את חייו של קרל הגדול. בפרק המבוא מסביר איינהרד מדוע הוא החליט לכתוב את החיבור, ומתנצל על הלטינית הקלוקלת של ברברי (פרנקי) כמוהו. התנצלות מעין זו הייתה מקובלת כבר בעבר, ואף מופיעה בחיבורו של גרגוריוס מטור "עשרת ספרי ההיסטוריה". איינהרד מציין שהחליט לסכן את המוניטין שלו ולכתוב את החיבור ובפרט ש:

"לא לזנוח את זכרו של איש שכזה."[1]

חלוקת הפרקים

  • פרקים 5 - 15 עוסקים במלחמותיו של קרל לאורך כל שנות מלכותו. המלחמה אותה איינהרד מבליט במיוחד היא המלחמה כנגד הפגאנים הסכסונים, אשר על פי איינהרד, נמשכה מלחמה זו 33 שנים (משנת 772 ועד שנת 804). על מלחמה זו כתב איינהרד:

"שום מלחמה לא הייתה ארוכה יותר, אכזרית יותר וקשה יותר לעם הפרנקי."[2]

  • פרקים 28 - 33 מתארים את חייו של קרל הגדול מאז הכתרתו לאימפרטור ועד למותו (בשנת 814).

מוטיבים בחיבור

בחיבור חוזר המספר 33 במספר הקשרים, ובניהם חלוקת הספר ל-33 פרקים, והבחירה של איינהרד לתחם את המלחמה בסכסונים ל-33 שנים. המספר 33 מזוהה עם אלכסנדר מוקדון (הכינוי "הגדול" ניתן לקרל בערך בתקופה בה נכתב החיבור) ועם אותו האיש, שעל פי המסורת שניהם מתו בגיל זה. ייתכן והבחירה של איינהרד לחלק את סיפור חייו של קרל הגדול ל-33 פרקים, נובע מניסיון להשוות אותו לאלכסנדר מחד - מלך לוחם, כובש ואהוד, ולאותו האיש מאידך - אדם האדוק באמונתו הנוצרית.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הטקסט המלא של הספר (בלטינית) באתר The Latin Library

הערות שוליים

  1. ^ איינהרד, חיי קרל הגדול, (תרגם: יצחק חן), האוניברסיטה הפתוחה: 2005, עמ' 37.
  2. ^ איינהרד, חיי קרל הגדול, עמ' 43 - 44.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0