חיץ הנקביים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חֵיץ הַנְּקָבַיִם (בלעז פרינאום, TA:Perineum - מיוונית: περίνεος‏[1]) הוא חלקו התחתון של הגו, בין הירכיים. חיץ הנקביים ממוקם בהמשך למוצא האגן ונמצאים בו החלקים הסופיים של מעברים של מערכת העיכול, של מערכת השתן ושל מערכת הרבייה וכן איברי הרבייה החיצוניים. חיץ הנקביים מרכזי לשלושה תחומים ברפואה, אורולוגיה, גינקולוגיה ופרוקטולוגיה.

אנטומיה

צורתו הכללית של חיץ הנקביים היא כשל מעוין, התחום על ידי הקודקודים הבאים: מאחה עצמות החיק (מאחה הערווה, Symphysis pubica) - קודקודו הקדמי, ענפי עצם החיק התחתונים (Ramus inferior ossis pubis) - שתי צלעותיו הקדמיות[2], גבששות השת (Tuber ischiadicum) - קודקודיו בצדדים, רצועות העצה והגבשוש (Ligamentum sacrotuberale, ראו מפרק העצה והכסל) - צלעותיו האחוריות ועצם העוקץ - הקודקוד האחורי.

קו דמיוני בין גבששות השת חוצה את חיץ הנקביים לשני משולשים. המשולש הקדמי הוא תחום איברי הרבייה והשתן (Regio urogenitalis) והמשולש האחורי מכונה תחום הטבעת (Regio analis).

הגבול העליון של חיץ הנקביים הוא רצפת האגן המורכבת משרירים ומרקמות חיבור (מחתלת) הסוגרים את מוצא האגן. חלקה הקדמי של רצפת האגן כונה בעבר[3] חיץ איברי הרבייה והשתן (diaphragma urogenitale) ותואר כמורכב מסיבי שריר הנעים לרוחב קשת החיק ומסביב לשופכה. חלקה האחורי של רצפת האגן, חיץ האגן (diaphragma pelvis), מורכב משני זוגות שרירים, של השריר מרים פי הטבעת (Musculus levator ani) ושל שריר העוקץ והשת (Musculus ischiococcygeus; Musculus coccygeus). ברצפת האגן פתחים לשופכה, לנרתיק ולתעלה האנאלית.

תחום איברי הרבייה והשתן

בגברים נמצאים בתחום איברי הרבייה והשתן האיברים המוצנעים הגבריים. דרך חיץ הנקביים עובר חלק קצר מהשופכה, שופכת החיץ (Pars intermedia uretrae; Pars membranacea urethrae) המתחברת לחלק הספוגי (Pars spongiosa) של השופכה הנמשך עד לפי השופכה בקצה האיבר. בחיץ הנקביים נמצאים גם מספר שרירים שטחיים, התכווצות שרירים אלו מסייעת לריקון האיבר מנוזלים.

בנשים קיים בחיץ הנקביים פתח נוסף, פתח הנרתיק, המוביל אל הנרתיק, והשופכה עוברת דרך החלק הקדמי של הנרתיק.

תחום הטבעת

תחום הטבעת כולל את התעלה האנאלית ופי הטבעת בפתחה החיצוני. משני צידיה של התעלה האנאלית נמצאים שני חללים בשם גומץ השת והחלחולת (Fossa ischioanalis).

לגומץ השת והחלחולת צורת טריז הרחב בחלקו התחתון וצר בחלקו העליון. הגומץ מכיל רקמת חיבור רפה, בעיקר רקמת שומן שבתוכה עוברים סיבים חזקים. הסיבים מייצבים את התעלה האנאלית במקומה אך סך התכולה של הגומץ יכולה לנוע לצדדים כדי לאפשר לתעלה האנאלית להתרחב בזמן מעבר צואה.

בחלקו הצידי של גומץ השת והחלחולת עוברת תעלת הערווה (Canalis pudendalis). דרך התעלה עוברים כלי הדם הפנימיים של הערווה ועצב הערווה המעצבב את רובו של חיץ הנקביים מבחינה תחושתית ותנועתית.

לקריאה נוספת

  • Moore KL, Clinically Oriented Anatomy, 3rd Ed., Baltimore, Williams & Wilkins, pp. 295-319, 1992 מסת"ב 068306133X.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חיץ הנקביים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ περίνεος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. ^ הצורה הכללית של מאחה עצמות החיק יחד עם ענפי עצם החיק התחתונים מכונה "קשת החיק"
  3. ^ המונח לא מופיע עוד בטרמינולוגיה אנטומיקה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0