חשבון להורים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כריכת הספר

חשבון להורים הוא ספר עיון מאת רון אהרוני העוסק בהוראת מתמטיקה לילדים בגיל בית ספר יסודי. קהל היעד של הספר הוא הורים שרוצים לעזור לילדיהם בהוראת החומר המתמטי של בית הספר היסודי, מורים ומשתלמים לתעודת הוראה.

הספר היה ברשימות רבי המכר, ותורגם לשלוש שפות - אנגלית, פורטוגזית והולנדית.

רקע לכתיבת הספר

הספר הוא פרי התנסות של אהרוני, פרופסור למתמטיקה בטכניון, בהוראת חשבון בבתי ספר יסודיים במעלות-תרשיחא ובמקומות אחרים. הספר נכתב על רקע המאבק בגישה התבניתית ששלטה עד אותה תקופה בהוראת החשבון, וכן על רקע המאבק בגישת החקר שתוכנית לימודים הבנויה על פיה כמעט נכנסה לתוקף ב-2002, ושכתוצאה מן המאבק הוחלפה לבסוף ב-2006 בתוכנית קונסרבטיבית. הספר היה חלק משני המאבקים.

מבנה הספר

לספר שלושה חלקים. הראשון עוסק בשאלה מהי המתמטיקה, ומהם הנושאים הבסיסיים בחשבון שנלמדים בבית הספר היסודי. מתברר שהתשובה לשאלה האחרונה פשוטה במיוחד – ארבע פעולות החשבון. אולם הפשטות מרמה, משום שהבנת הפעולות כוללת שני חלקים נפרדים – משמעות הפעולות, שפירושו מתי משתמשים בהן, וחישוב הפעולות. חישוב הפעולות נעשה בשיטה העשרונית. שני הנושאים הנלמדים בחשבון הם על כן משמעות הפעולות והחוקים הנובעים מן המשמעות הזאת (כמו חוקי החילוף של החיבור ושל הכפל), ועקרונות השיטה העשרונית ואלגוריתמים בה.

החלק השני של הספר עוסק בכללי דידקטיקה בסיסיים. המחבר טוען שיש שלושה כללים ראשוניים:

  • שיטתיות: הימנעות מדילוג על שלבים. המתמטיקה בנויה נדבך על גבי נדבך, והחמצתו של שלב משמעה ניסיון לבנות קומה על גבי קומה חסרה. אחד המסרים של הספר הוא שייחודה של המתמטיקה של בית-הספר היסודי הוא בכך שיש בה הרבה שלבים סמויים, כלומר שקל לפספס אותם משום שלמבוגר הם מובנים מאליהם. דוגמאות: העובדה שלכל פעולה יש יותר ממשמעות אחת; הדמיון בין כפל ומנייה (בשניהם חוזרים על אותה יחידה כמה פעמים – זוהי הסיבה שבאלגברה במקום "שתים כפול x" אפשר לכתוב "2x"); משמעות השיטה העשרונית כקיבוץ חוזר של עשרות. עקרון השיטתיות נזנח בגישת החקר.
  • מוחשיות: התלמיד צריך להתנסות בעקרונות של החשבון בידיים. את מושג המספר יש ללמוד דרך מנייה של עוד ועוד עצמים, את השיטה העשרונית על התלמיד ללמוד דרך קיבוץ עשרות במו ידיו.
  • המילים: את העקרונות הנלמדים יש לנסח במפורש. המילים הן הדבק של החשיבה, והן מאפשרות שני דברים: לייצב שלבים קודמים שנלמדו, ותקשורת בדבר המושגים האלו. אי אפשר לבנות מושגים על גבי ידיעה אינטואיטיבית בלבד. המסר של הספר הוא שאין לחשוש מניסוחים מפורשים ומדויקים גם בבית-הספר היסודי.

החלק השלישי של הספר מתאר במפורט את המתמטיקה של בית-הספר היסודי מכיתה א' עד ו'.

ראו גם