טיוטה:אסטרפוביה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Ambox important.svg
דף זה קיים במרחב הערכים בשם אסטרפוביה, יש לשלב את החומר מהטיוטה לערך
דף זה קיים במרחב הערכים בשם אסטרפוביה, יש לשלב את החומר מהטיוטה לערך


אסטרופוביה
Astraphobia
ברק מכה במהלך סערה
ברק מכה במהלך סערה
תחום פסיכולוגיה

אסטרופוביה (ידועה גם בשם אסטרפופוביה, ברונטופוביה, קראונופוביה וטוניטרופוביה), היא פחד חריג מרעמים וברקים. או פחד בלתי מוצדק מסופות רעמים. סוג של פוביה ספציפית. היקלעות לסופת רעמים או הכנה למזג אוויר קיצוני עלולים לגרום לרמה סבירה של חרדה או פחד. אצל אנשים עם אסטרפוביה, סופת רעמים גורמת לתגובה קיצונית שעלולה להיות מתישה. עבור אנשים עם פוביה זו, הרגשות הללו יכולים להיות מציפים ולהיראות מציפים.

כמו פוביות רבות אחרות, האסטרופוביה אינה מוכרת רשמית על ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית כאבחנה פסיכיאטרית ספציפית.

אסטרפוביה אצל ילדים

אסטרפוביה נפוצה בעיקר בקרב פעוטות וילדים צעירים, אך קיימת גם אצל נערים ומבוגרים רבים וכן נראה גם בבעלי חיים. לצד הפוביה מברקים ורעמים מופיעה לעיתים קרובות גם אנקרואפוביה - חרדה מהרוח - שיכולה להתבטא בהסתגרות של הילד בחדרו, או שימוש באטמי אוזניים או אוזניות.

מכיון שפחדים הם חלק נורמלי מההתפתחות אצל ילדים לא מאבחנים ילד כסובל מפוביה.

הדבר החשוב ביותר בהתמודדות של ילדים עם אסטרופוביה הוא לשדר להם רוגע וביטחון שאין ממה לחשוש, תוך כדי מתן תגובות מכילות, יש להבהיר לילד כי מבינים אותו ושזה בסדר גמור להרגיש את הפחד שהוא חש, אך עם זאת להסביר לו מדוע אין לו ממה לחשוש כלל, כאשר הפחד משמעותי ונראה כי לא ניתן לנחם את הילד או אם הפחד נמשך שישה חודשים ברציפות – מומלץ להגיע לטיפול. פחדים שלא מטופלים כראוי יכולים בקלות להפוך לפוביות חמורות בבגרות ולכן חשוב לטפל בהם בצורה הראויה כאשר הם מופיעים.[1]

בדרך כלל ילדים שיש להם את הפחד הזה יתגברו על זה בסוף, אם כי יש ילדים שימשיכו לחוות את הפוביה בבגרותם. אסטרפוביה יכולה לבוא לידי ביטוי גם אצל מבוגרים שלא היה להם בילדותם.

הסימפטומים

אצל אנשים ללא פוביה זו, חדשות על סערה מתקרבת יכולה להוביל לביטול או העברה של תוכניות חוץ. לחלופין, אם נקלעים לסופת רעמים, אפשר למצוא מחסה או להתרחק מעצים גבוהים. אף על פי שהסיכוי להיפגע מברק נמוך, פעולות אלו מייצגות תגובה נאותה למצב שעלול להיות מסוכן.

לאדם הסובל מאסטרפוביה תהיה תגובה החורגת מהפעולות המתאימות לכאורה הללו. הם עלולים לחוות תחושות של פאניקה הן לפני הסערה והן במהלכה. תחושות אלו יכולות להסלים להתקף פאניקה מלא ולכלול תסמינים כגון:

תסמינים אחרים של אסטרפוביה עשויים לכלול:

אדם יכול גם להבין שהתחושות הללו מוגזמות ולא רציונליות, אך אינו יכול לרסן אותן.

תסמינים אלו עשויים להיות מופעלים על ידי דיווח מזג אוויר, שיחה או צליל פתאומי כגון רעם. מראות וקולות הדומים לרעם וברקים יכולים גם הם לגרום לתסמינים[2].

גורמי הסיכון לאסטרפוביה

אנשים מסוימים עשויים להיות בסיכון מוגבר לפוביה זו. עצם היותו ילד יכול להיות גורם סיכון. סערות יכולות להיות מפחידות במיוחד עבור ילדים, אך רובם מתגברים על התחושות הללו ככל שהם מתבגרים.

ילדים עם אוטיזם והפרעות בעיבוד חושי, כמו הפרעת עיבוד שמיעתי, עשויים להתקשות יותר לשלוט ברגשותיהם במהלך סופות רעמים, מכיוון שהם רגישים יותר לצלילים, ב-Dancing in the Rain: Tales of the Exceptional Progress of Parents of Children with Special Needs, הסופרת אנאבל סטיילי משווה את צליל טיפות הגשם לצליל של כדורים כדוגמה לאופן שבו ילדים עם הפרעת אינטגרציה חושית חווים גשם. חרדה שכיחה גם בקרב ילדים עם אוטיזם, זה יכול להחריף את אי הנוחות הן לפני ובמהלך סערה הפרעות חרדה הן לרוב תורשתיות ולפעמים יש להן קשר גנטי, אנשים עם היסטוריה משפחתית של חרדה, דיכאון או פוביות אחרות עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לאסטרפוביה גם פציעה שקשורה למזג האוויר יכולה להוות גורם סיכון, לדוגמה, אדם שעבר חוויה טראומטית או שלילית שנגרמה ממזג אוויר קשה עלול לפתח פחד מסופות[3].

אבחון אסטרפוביה

אם הפוביה נמשכת יותר משישה חודשים או מפריעה לחיי היומיום, פנייה לעזרה מרופא או מטפל עשויה לעזור אין בדיקת מעבדה אבחנתית ספציפית לאסטרפוביה, ולכן הרופאים מבצעים דיאגנוזה על סמך דיווחים מילוליים על התגובות והתחושות של המטופל לסערות, כמו גם בדיקה כדי לשלול סיבה רפואית לתסמינים האלה מהדורה חדשה של המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מספקת קריטריונים לפוביות ספציפיות שניתן להשתמש בהן כדי לבצע דיאגנוזה. פוביות ספציפיות הן הפרעת חרדה המאופיינת בפחד לא רציונלי. הרופא ישווה את הסימפטומים לרשימה של קריטריונים כדי לקבוע אם התסמינים המדווחים הם פוביה[4].

הערות שוליים

  1. ^ אסטרפוביה- פחד מרעמים אצל ילדים, באתר מכון תמיר לפסיכותרפיה
  2. ^ הסימפטומים, באתר שתו - שתו, ‏14 ביולי 2022
  3. ^ מהם גורמי הסיכון לאסטרופוביה, באתר שתו - שתו, ‏14 ביולי 2022
  4. ^ כיצד מאבחנים אסטרופוביה, באתר שתו - שתו, ‏14 ביולי 2022

קטגוריה:פוביות