טיוטה:סייבר-סייבר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"סייבר-סייבר" (באנגלית cybercyber) הוא פודקאסט בנושא מחשבים ודיגיטל, המתמקד בעיקר באבטחת מידע והצפנת רשת.

את הפודקאסט מגיש פעיל הרשת נעם רותם יחד עם עידו קינן - מומחה לתרבות דיגיטלית וניו מדיה, המסקר ומפרשן את האינטרנט במגוון כלי תקשורת, ומגיש פינת "האחראי על האינטרנט" בגלי צה"ל. מפעם לפעם מתארחים בפודקאסט גם מומחי סייבר אחרים כמו רן לוקאר, או רן בר-זיק כותב טור הסייבר בהארץ.

מטרתו של הפודקאסט הוא בעיקר לחשוף ולהזהיר מפני פרצות אבטחה באתרים שונים, העלולות לחשוף מידע רגיש כמו פרטי אשראי או מידע רפואי של משתמשי האתר לגורמים לא רצויים. הפודקאסט חשף בפני הציבור פרצות אבטחה חמורות כמו דליפת האגרון 2020 מאפליקציית אלקטור, וכן דליפת רשימת העובדים המלאה בחברות רבות דרך שעוני הנוכחות של "רנעד טק". בפודקאסט מרבים לדבר בגנותו של מערך הסייבר הלאומי, משום שלטענתם אינו מטפל בבעיות הרשת בישראל.

פרק הבכורה של הפודקאסט הופק בסוף חודש דצמבר 2018, כך שהפרק השני היה "סיכום שנת 2018 בעולם הסייבר". לאחר מכן המשיכה העונה הראשונה בשידור הפודקאסט עד אמצע מאי שודרו סה"כ 14 פרקים. העונה השניה החלה כחודשיים אחר כך, באמצע אוגוסט 2019, ומנתה 32 פרקים, בעונה זו חשפו בפודקאסט את פרצת האבטחה של אפליקציית אלקטור, וכן הרבו להמליץ בשלילה על אפליקציית המגן שפותחה על ידי משרד הבריאות כאמצעי לאיתור וקטיעת שרשראות הדבקה במגפת הקורונה. העונה השלישית נפתחה באמצע נובמבר 2020.

הפודקאסט זכה במקום השלישי בתחרות "הפודקאסט הטוב ביותר לשנת 2019" שנערכה על ידי "גיקטיים".

השם המלא של הפודקאסט הוא "סייבר-סייבר, פודקאסט על האקרים ומאפים עם נעם רותם ועידו קינן". זאת מכיון שמגישי הפודקאסט מרבים להשתמש בשפה קולינרית להמחשת דוגמאותיהם, כמו למשל כשרוצים להביא דוגמא על אתר זניח שלכאורה אין בו מידע רגיש יאמרו המגישים: "אתר עמי בורקס" [עונה 1 פרק 1], האקרים מכונים שם בשם "האקרים חובבי פחמימות". הדירוג (למשל כשרוצים לדרג שירות של אתר מסויים, מה שנהוג לעשות ע"י דירוג כוכבים) מתבצע בפודקאסט באמצעות "מאפים" במקום "כוכבים", למשל "חמשה מאפים" "מאפה עבש אחד", וכן הלאה. מידי פעם אף מובאים בסוף הפודקאסט מתכוני מאפים מעניינים, אך מלבד זאת לא עוסקים בפודקאסט במאפים, אלא בסייבר.

קישורים חיצוניים