טיסה 240 של מאלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התרסקות טיסה 240 של מאלב
טופולב Tu-154 של חברת מאלב
טופולב Tu-154 של חברת מאלב
מיקום קו החוף הלבנוני
גורם לא ברור
הרוגים 60
המעורבים באסון
כלי טיס
כלי טיס טופולב Tu-154
מוצא בודפשט, הונגריה
יעד ביירות, לבנון
מפעיל מאלב, נתיבי אוויר הונגריים
נוסעים 50
אנשי צוות 10

טיסה MA240 של מאלב הייתה טיסה מסחרית של חברת התעופה ההונגרית מאלב, נתיבי אוויר הונגריים, משדה התעופה הבינלאומי בודפשט-פריהדי לשדה התעופה הבינלאומי בביירות, בלילה של 30 בספטמבר 1975. מטוס הטופולב Tu-154 נפל לים סמוך לחוף הלבנוני. על סיפון המטוס היו עשרה אנשי צוות הונגריים וחמישים נוסעים, רובם מסקנדינביה. איש מהנוסעים ואנשי הצוות לא שרד את ההתרסקות.

רקע

בתקופה זו נמנעו רוב חברות התעופה מלטוס לביירות עקב המצב ההפכפך במזרח התיכון. שדה התעופה בביירות נפגע מאש ארטילריה שבוע לפני האירוע. על אף שמאלב השעתה את הקו לביירות באופן זמני בתחילת 1975, נפתח הקו מחדש בתוך זמן קצר כדי לעזור למדינות ערב, ובמיוחד לפלסטינים, לשמור על קשר, בהתאם למדיניות הפרו-ערבית של הגוש הסובייטי. תפוסת המטוס הייתה קטנה מחצי.

ההתרסקות

המטוס נעלם ממסך המכ"ם מבלי ששידר אות מצוקה, שניות ספורות לאחר הסדרת אישור נחיתה מנמל התעופה בביירות. מספר עדים בלתי תלויים דיווחו שראו כדור אש, והועלתה סברה כי סיבת הפיצוץ הייתה אירוע חיצוני של פגיעת טיל, ולא התפוצצות פצצה על סיפון המטוס.

לאחר האירוע

הממשלה הקומוניסטית ההונגרית לא דרשה לחקור את האירוע, ובהתבסס על הסברה כי מדובר בתאונה אווירית, פיצתה את הנפגעים. לא נערך חיפוש אחר שרידיו השקועים של המטוס ואחר הקופסה השחורה בשל הסיטואציה הפוליטית הלא יציבה בלבנון, ולפי ההסבר הרשמי, גם עקב הקושי הטכני לחלץ את חלקיו מעומק של 1,000 מטר. המקרה נשכח מהתודעה הציבורית, אך זכה להתעניינות מחודשת לרגל יום השנה ה-25 לאירוע.

בסרט תיעודי ששודר בשנת 2004 בטלוויזיה ההונגרית הועלתה טענה ממקור שביקש לשמור על אנונימיות, לפיה תחנת מכ"ם של חיל האוויר המלכותי באקרוטירי שבקפריסין הבחינה כי המטוס הופל על ידי טיל אוויר-אוויר שנורה ממטוס אחר. עם זאת, חיל האוויר המלכותי הכחיש במסמך רשמי את טענות אלה. בעקבות תעלומת התרסקות המטוס צצו השערות לפיהן חיל האוויר הישראלי היה מעורב בהפלתו, בשל אחד מהמניעים הבאים:

  • לכאורה נשא המטוס ארבעה טון של תחמושת ונשק קל מסוג רוס"ר AK-47 שיועדו למאבק המזוין הפלסטיני.
  • משלחת בדרג בינוני-גבוה של עשרה נציגים פלסטינים אמורה הייתה לעלות על סיפון המטוס בדרכה לביירות, אך איחרה את ההמראה בכמה דקות. לפי סברה זו המטוס הופל על מנת להתנקש בחיי חברי המשלחת, וההתנקשות לא בוטלה עקב כשל מודיעיני.

המצדדים בתיאורית המעורבות הישראלית באירוע טוענים כי גם כיום נמנעת ממשלת הונגריה מלחקור את האירוע בשל חשש לפגיעה בהשקעות הישראליות בהונגריה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0