טלסקופ דובסוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טלסקופ דובסוני בעל שפופרת סגורה. דובסוניים אלו קיימים בקטרים שבין 3 אינץ' ל-16 אינץ'
דובסוני מטיפוס מסבך מוטות. קיימים בקטרים החל ב-8 אינץ' וכלה ב-50 אינץ'

טלסקופ דובסוני הוא טלסקופ שמיועד בעיקר לתצפית בעין. בטלסקופ דובסוני החצובה, שהיא מרכיב כבד, יקר ומסובך בדרך כלל, מצומצמת לבסיס פשוט, קל וזול יחסית. לטלסקופ דובסוני יש את המחיר הזול ביותר לקוטר נתון, והוא מספק את התשתית הטובה ביותר לתצפית בעין בגרמי שמיים עמוקים עמומים כגון גלקסיות וערפיליות.

הטלסקופים הגדולים ביותר שבשימוש חובבי אסטרונומיה הם דובסוניים.

מבנה הטלסקופ הדובסוני

המכלול האופטי של הטלסקופ עצמו הוא מטיפוס ניוטוני. המכלול האופטי מצוי בשני דגמים: שפופרת סגורה או מסבך מוטות.

בדובסוני בעל שפופרת סגורה מורכבות "אזניים" במרכז הכובד של השפופרת. אלו מונחות (עם או בלי צימוד נוסף) בתוך אגן מעגלי בבסיס.

בדובסוני בעל מסבך מוטות צירי השפופרת (המורכבת ממסבך המוטות) מורכבים בבסיס המסבך, על התיבה המכילה את המראה הראשית. בשל הזזת הציר ממרכז הכובד נדרשות משקולות לאיזון השפופרת - נהוג להשתמש בשרשרת הנשרכת על הקרקע, כך שככל שזווית הטלסקופ דורשת משקל גבוה יותר חלק גדול יותר מהשרשרת נמצא באוויר וכך מושג שיווי משקל.

דובסוניים בעלי מראה גדולה מ 20 אינץ' מחייבים שימוש בסולם על מנת להגיע לגובה העינית, מה שכמובן מסבך את השימוש מאד.

יתרונות וחסרונות התכנון הדובסוני

יתרונות

  1. מחיר נמוך - להשוואה: דובסוני מסחרי בקוטר של 10 אינץ' מחירו בשוק פחות מ-5,000 ש"ח. לעומת זאת טלסקופ בקוטר זהה בתכנון שמידט-קאסגרין יעלה פי 4 לפחות, ומחירו של טלסקופ שובר-אור בקוטר זה מרקיע ל-100,000 ש"ח כמעט (מחירי שנת 2019).
  2. פשטות שימוש - דובסוני הוא טלסקופ "כוון וצפה". השימוש בו פשוט מאשר בטלסקופ בעל חצובה משוונית.
  3. משקל - מאחר שמרכז הכובד של הדובסוני נמוך מאוד קל להשיג יציבות טובה ללא הכבדה של החצובה. ככלל מעמד דובסוני שוקל בין שליש לחמישית מחצובה המיועדת לשאת טלסקופ במשקל זהה.
  4. יציבות - בשל מרכז הכובד הנמוך טלסקופ דובסוני מושפע פחות מרעידות בשל רוח וכדומה.
  5. שדה תצפית רחב - בשל שיקולי שימושיות, דובסוניים נוטים להיות בעלי מספר נמוך - בין 4 ל 5 עבור טלסקופים רחבים מ-10 אינץ'. פועל יוצא של מספר נמוך הוא שדה תצפית רחב יחסית לטלסקופ בעל קוטר זהה אך בעל מספר גבוה.

חסרונות

  1. קשה לשימוש בצילום ללא ציוד יקר נוסף - צילום אסטרונומי דורש שהטלסקופ יעקוב בדיוק גבוה אחרי גרמי השמים על מנת לפצות על סיבוב כדור הארץ. לא ניתן לבצע עקיבה במעמד דובסוני ללא מכשיר נוסף ויקר המכונה מעמד פונסה. בנוסף היותו טלסקופ ניוטוני מביאה לעיוות הדמות פרט למרכז שדה הראייה, עיוות שתיקונו הדורש גם הוא ציוד נוסף, Commacor. ללא מכשור זה ניתן לכל היותר לצלם את פני הירח, שבהירים דיים לייתר את הצורך בעקיבה.
  2. נטול עקיבה ללא מכשור יקר נוסף - מאחר שכל טלסקופ מגדיל את הדמות, התנועה המדומה של כוכבי השמים מואצת בהתאם. כתוצאה הכוכבים "בורחים" משדה הראיה. הדבר מורגש, גם בתצפית בעין, במיוחד בהגדלות של למעלה מ-120. חובב האסטרונומיה נדרש לפתח מיומנות בעקיבה ידנית, כמו גם לתחזק את צירי הטלסקופ במצב מושלם על מנת להשתמש בהגדלות גבוהות. בדובסוני מסחרי מטופל היטב יכול חובב ברמת מיומנות סבירה לבצע עקיבה ויזואלית עד הגדלה של 200, וחובב מנוסה אף עד 400.

היסטוריה

התכנון קרוי על שמו של ג'ון דובסון (1915-2014), על אף שהומצא שנים ספורות לפני שדובסון אימץ אותו. דובסון, נזיר בודהיסטי בעל תחושה עמוקה של שליחות, שאף להביא את האסטרונומיה להמונים, והפעיל בשנות ה-60 תצפיות רחוב וסדנאות בהן לימד בחינם כיצד חובב דל אמצעים יכול לבנות טלסקופ שקוטרו מספיק על מנת לראות גרמי שמיים עמוקים - גלקסיות, ערפיליות וצבירי כוכבים, וכל זאת בחלק קטן מהמחיר של טלסקופים מסחריים.

בשנות ה-70 החלו לתפוס חברות מסחריות את הפוטנציאל הטמון בדובסוניים. הראשונה הייתה חברת קולטר, שייצרה מראות גדולות בעלות איכות מוגבלת ומחיר נמוך. בהמשך הצטרפה חברת מיד, שהיא חברת הטלסקופים הגדולה בעולם. עם זאת המוצרים המסחריים של שנות ה-70 לקו בפגמים שנבעו מחסכנות יתר. אביזרי הטלסקופ היו באיכות נמוכה, והמבנה כולו לא היה בר קיימא לטווח ארוך. בשנות ה-80 מצב זה החל להשתנות עם כניסת חברת אובסשן לשוק. חברה זו ייצרה דובסוניים באיכות גבוהה מאוד, ובכך התוותה את הדרך לשאר החברות, שנאלצו להוריד מחירים או ללכת בעקבותיה. חברה זו יצרה וסימנה את העלית של שוק הדובסוניים, וכך היא עד עצם היום הזה, יחד עם חברת טלפורט ו MAG-1. בתחילת שנות ה-90 החלה חברת אוריון לייצר בסין, על סמך תכנון משלה, דובסוני באיכות טובה במחיר נמוך. עם צעד זה נמחקו הדובסוניים נמוכי האיכות מהשוק לחלוטין, וכל החברות, לרבות זומל וסלסטרון, מוכרות כיום דובסוניים באיכות טובה לפחות.

קישורים חיצוניים

אחד הדובסוניים הגדולים בעולם אתרים המסייעים בבנייה והדרכה

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0