טמיאס סיבירי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטמיאס סיבירי
טמיאס סיבירי
טמיאס סיבירי
מיון מדעי
סוג: Eutamias
תחום תפוצה
מפת תפוצה

טמיאס סיבירי (שם מדעי: Eutamias sibiricus) הוא מין של מכרסם ממשפחת הסנאיים הקרוב לטמיאס ושייך לשבט המרמיטות. עם זאת הוא הופרד מהסוג לסוג עצמאי - Eutamias. טמיאס זה מצוי בטבע בצפון אירופה, רוסיה וסיביר וגם במזרח אסיה בסין ובקוריאה. זהו הטמיאס היחיד שאינו חי באמריקה הצפונית בטבע.

תיאור

הטמיאס הוא יונק קטן באורך של 18 עד 25 סנטימטרים, כאשר שליש מהאורך מרכיב הזנב הארוך ומשקלו הממוצע הוא 50 עד 150 גרם. ישנה דו-צורתיות זוויגית בין הזכרים הגדולים יותר לנקבות, אך המראה של הצעירים דומה מאוד לבוגרים למעט גודלם. הוא בעל פרווה כתומה-בהירה בעלת 5 פסים כהים ולבנים לסירוגין לאורך גבו עד הזנב. הטמיאסים אינם מאריכים ימים בטבע, לרוב 2 עד 5 שנים, אך בשבי נצפו פרטים שהגיעו לגיל 10 שנים.

הטמיאסים חיים במחילות בקרקע באזורים של חורש טבעי, יערות מחטניים שונים כמו הטייגה אך גם ביערות נשירים ובהרים שונים לאורך צפון ומזרח אסיה ובצפון אירופה, אך האדם הפיץ אותם כחיית מחמד לאורך פארקים רבים באירופה, בין השאר בבלגיה, צרפת, שווייץ, גרמניה, אוסטריה, הולנד ואיטליה. רבים מהטמיאסים המופצים הם מינים פולשים שברחו כשבעליהם לא רצו בהם או שנמלטו מהשבי.

הטמיאסים הם אוכלי כל המחבבים בעיקר אגוזים וזרעי אורנים הנפוצים בסביבתם. בנוסף הם יאכלו מיני זרעים שונים, שורשים, פירות, דגנים, פטריות, רכיכות, חרקים, ביצים, גוזלים וזוחלים קטנים ואף נבלות. הם עצמם עלולים להיטרף בידי דורסי יום, שועלים, סמורים, ינשופיים וחתולים. הטמיאסים הם בעלי חושים דרוכים ובמקרה של איום פרוותם עוזרת לטשטש את סביבתם והם יכולים לרוץ במהירות למאורתם.

הטמיאסים מתרבים באזור אפריל, כשהם קמים מתרדמת החורף והם מתרבים רק פעם או פעמיים בשנה. הנקבות ממליטות לאחר 32 יום של היריון 3 עד 8 גורים המתבגרים תוך 7 עד 8 שבועות. שני הזוויגים מגיעים לבגרות פיזיולוגית תוך 9 חודשים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טמיאס סיבירי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0