טרנסטקסטואליות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טרנסטקסטואליות מוגדרת כ"התעלות" הטקסטואלית של הטקסט[1]. על פי ז'רארד ז'נט(אנ') טרנסטקסטואליות היא "כל מה שמגדיר את הטקסט ביחסים, בין ברור או סמוי, לבין טקסטים אחרים" והוא "מכסה את כל ההיבטים של טקסט מסוים". ז'נט תיאר את הטרנסטקסטואליות כ"מונח כולל יותר מאשר אינטרטקסטואליות[2][3].

תת-סוגות

ז'נט הגדיר חמישה תת-סוגים של טרנסטקסטואליות: אינטרטקסטואליות, פאראטקסטואליות, ארכיטקסטואליות, מטאטקסטואליות והיפרטקסטואליות (הידועה גם בשם היפוטקסטואליות).

תיאור

להלן התיאורים לחמשת תת-הסוגים של טרנסטקסטואליות:

  • אינטרטקסטואליות יכולה להיות בצורה של ציטוט, פלגיאט או רמיזה.
  • פאראטקסטואליות היא היחס בין טקסט אחד לטקסט המקיף את גוף הטקסט העיקרי. דוגמה לכך הן כותרת הקדשה, הקדמה, הערת שוליים וקולופון.
  • ארכיטקסטואליות היא ייעודו של טקסט כחלק מז'אנר.
  • מטאטקסטואליות היא הפרשנות הביקורתית המפורשת או המרומזת של טקסט אחד לטקסט אחר.
  • היפוטקסטואליות או היפרטקסטואליות היא היחס בין טקסט מקורי או הז'אנר שעליו הוא מבוסס, אך הטקסטים הופכים, משנים, מפרטים או מרחיבים. דוגמאות לכך הן פרודיה, זיוף, המשך ותרגום. בטכנולוגיית המידע היפרטקסטואליות היא טקסט שלוקח את הקורא ישירות לטקסטים אחרים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Genette, Gérard. The architext: an introduction. Berkeley: University of California Press, 1992: 83-84
  2. ^ Genette, Gérard. The architext: an introduction. Berkeley: University of California Press, 1992: 83-84 Genette described transtextuality as a "more inclusive term" than intertextuality .http://www.aber.ac.uk/media/Documents/S4B/sem09.html
  3. ^ [1]
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0