יוהאן קספר בלונצ'לי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית משפטן ריקה. יוהאן קספר בלונצ'ליגרמנית: Johann Kaspar Bluntschli;‏ 7 במרץ 1808 - 21 באוקטובר 1881) היה משפטן, פילוסוף ופוליטיקאי שווייצרי, אחד מתשעת מייסדי המוסד לחוק בינלאומי, מומחה עולמי בתחום המשפט החוקתי ובתחום דיני מלחמה.

בלונצ'לי נולד בציריך, שווייץ, כבנו של יצרן סבון ונרות. בסיום לימודי בית הספר עבר ללימודים גבוהים בעיר הולדתו בתחום המשפט ומדעי המדינה. הוא המשיך את לימודיו באוניברסיטאות של ברלין ושל בון וקיבל תואר דוקטור ב-1829. הוא חזר לציריך ב-1830, ונכנס לחיים הפוליטיים של שווייץ. ב-1837 נבחר לחבר במועצה הגדולה והיה למנהיג המפלגה השמרנית המתונה.

לאחר שהתאכזב מהפוליטיקה השווייצרית פרש ממנה והתיישב במינכן ב-1848, שם היה לפרופסור למשפט חוקתי. ב-1863 עבר להיידלברג כפרופסור למשפט, וב-1873 היה בין מייסדי המוסד לחוק בינלאומי. בתקופת מלחמת שבעת השבועות הפעיל את השפעתו כדי שדוכסות באדן הגדולה תישאר נייטרלית. הוא שימש כנציג הקיסר הגרמני בוועידה לקביעת חוקי המלחמה, שהתקיימה בבריסל.

בלונצ'לי הביע דעתו במחלוקות משפטיות בינלאומיות שהיו על סדר היום בחייו. במאמר שפרסם ב-1879, הקרוי "המדינה הרומנית ומצבם המשפטי של יהודי רומניה", טען ש"אין ספק בכך שמספר גדול של משפחות יהודיות הגיעו לדאקיה בתקופת הקיסרות הרומית, ומכאן שהוותק שלהם על האדמה הרומנית לא נופל מהוותק של האומה הרומנית והן מהוות את הגרעין של יהדות רומניה". דברים אלה, בתקופה בה התנהל הפולמוס על מתן אזרחות ליהודי רומניה, הרגיזו מאוד את המתנגדים להענקת האזרחות ומתנגדיו וממשיכיהם מתווכחים ללא הפסק עם דברים אלה, גם בתקופה המודרנית (המאה ה-21), כשיהדות רומניה נמוגה למעשה[1].

הוא היה חבר הבונים החופשיים וכיהן כראש לשכת Ruprecht zu den fünf Rosen.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יוהאן קספר בלונצ'לי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ CER SI PAMANT ROMANESC (ברומנית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0