יוזף וויקטוריה אולמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יוזף וויקטוריה אולמהפולנית: Jozef & Wiktoria Ulma) היו חסידי אומות העולם מפולין שנרצחו עם כל ילדיהם בנסותם להציל יהודים. יוזף אולמה היה איכר שחי עם אשתו ויקטוריה וששת ילדיהם הקטנים בעיירה הקטנה מרקובה במחוז ז'שוב. אולמה עיבד את אדמותיו ועסק גם בצילום. במצלמתו תיעד את משפחתו ואת הווי החיים בעיירה הכפרית.

ניסיון ההצלה ורצח המשפחה

בסתיו 1942, שעה שהמצוד אחר יהודים באזור היה בשיאו, הגיעה משפחה יהודית מאזור לנצוט, משפחת Szall, למרקובה, בחיפוש אחר מקום מסתור. כשביקשו מיוסף וויקטוריה אולמה להסתתר אצלם, הסכימו בני הזוג להסתיר אותם ועוד שתי אחיות – גולדה ולייקה גולדמן. "יהודים אלה נשארו אצל משפחת אולמה וישנו בעליית הגג של הבית... הם לא ממש הסתתרו מכיוון שהיו עסוקים כל היום בעזרה בחווה של משפחת אולמה."[דרוש מקור] דיווח סטניסלב ניימצ'אק (Stanislaw Niemczak) השכן. אף על פי שבית אולמה שכן בשולי העיירה, נוכחותם של היהודים בחווה התגלתה בסופו של דבר. לא ברור מי הלשין עליהם לגרמנים, אך מחקר שערך מתיאוש שפיטמה (Mateusz Szpytma) עבור המכון הפולני לזיכרון לאומי (IPN) מציין שהיה זה קרוב לוודאי שוטר מקומי מלנצוט בשם ולדז'ימיז' לס (Wlodzimierz Les). לס ידע כנראה על שהותם של בני משפחת של אצל אולמה, מכיוון שסייע להם בשלב מוקדם יותר תמורת תשלום. מאז גם היו ברשותו דברי הערך של משפחת של. כאשר ביקשו בני המשפחה לקבל בחזרה את רכושם, הסגיר אותם לס לגרמנים.

בקיץ 1942 נרצחו יהודי העיירה מרקובה. יהודים הוצאו מבתיהם, נורו למוות ונטמנו במקום ששימש לפני כן להטמנת גוויותיהן של חיות. מעטים בלבד נמלטו ומצאו מסתור באזור. כמו כן חיפשו מסתור באזור יהודים מאזור לנצוט. בנובמבר 1942, קיבלה יחידת הכבאים המקומית הוראה ללכוד את המסתתרים בעיירה ובסביבתה ולמסור אותם לידי הגרמנים. מספר היהודים המדויק שנרצחו במרקובה אינו ידוע.

במרס 1944 הגיעו לעיירה שוטרים גרמנים ורצחו בירי את שמונת היהודים המסתתרים בחווה- בני משפחות של וגולדמן. כמו כן רצחו את יוזף, את ויקטוריה שהייתה בהריון ואת ששת ילדיהם - סטניסלבה, ברברה, ולדיסלבה, פרנצ'יסקה, מריה ואנטוני.

תושבי הסביבה שמעו כמובן על הרצח. יהודה ארליך הסתתר בסייטש (Sietesz), מרחק קילומטרים ספורים ממרקובה. כאשר פנה ליד ושם בבקשה להכיר במציליו, יאן ומריה ויגלוש (Wiglusz) כחסידי אומות העולם, תיאר בעדותו את ההשפעה הרבה שהייתה לרצח משפחת אולמה באותה העת: " היו אלה זמנים קשים עבורם (בני הזוג ויגלוש) ועבורנו. הן הגרמנים והן האיכרים הפולנים בעצמם ביצעו חיפושים אחר יהודים מסתתרים. באביב 1944, משפחה יהודיה נמצאה כשהיא מסתתרת בביתם של איכרים פולנים. כל המשפחה הפולנית - שמונה נפשות – כולל האישה ההרה, נרצחו יחד עם היהודים שהסתירו. הדבר הטיל אימה גדולה על איכרים פולנים שהסתירו יהודים. ביום המחרת, נתגלו 24 גופות של יהודים בשדות. הם נרצחו על ידי האיכרים עצמם שהסתירו אותם במשך 20 חודשים." אך היו גם אחרים אשר המשיכו להסתיר את היהודים, כולל משפחת ויגלוש ומשפחות אחרות במרקובה וסביבתה.

הנצחה

אנדרטה במרקובה לזכר יוזף וויקטוריה אולמה וששת ילדיהם

ב-1995 הכיר יד ושם ביוזף ובוויקטוריה אולמה בתור חסידי אומות העולם.

ב-2004 נחנכה במרקובה אנדרטה לזכר הזוג וששת ילדיהם.

ב-2016 הוקם במרקובה מוזיאון להנצחת פולנים שהצילו את היהודים במרקובה במהלך השואה. המוזיאון נקרא על-שם יוזף וויקטוריה אולמה. המוזיאון ספג ביקורת על כך שהוא מציג תמונה מסולפת של ההיסטוריה בכך שהוא מסתיר ככל יכולתו את שותפותם של פולנים רבים ברצח יהודים[1].

ב-2022 הוכרו משפחת אולמה כ"קדושים" על ידי האפיפיור לאחר שהתוודע לסיפורם לפני מספר שנים.

לקריאה נוספת

  • יאן גרבובסקי, ציד היהודים: בגידה ורצח בפולין בימי הכיבוש הגרמני, יד ושם, 2017.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יאן גרבובסקי ודריוש ליביונקה, סילופה ושכתובה של ההיסטוריה של השואה בפולין, יד ושם: קובץ מחקרים מה 1.


Yellow star Jude Jew.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא השואה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0