יום העצמאות (פינלנד)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יום העצמאות של פינלנד (פינית: itsenäisyyspäivä; שוודית: självständighetsdagen; רוסית: день независимости) הוא חג לאומי פיני אשר מתקיים ב-6 בדצמבר מדי שנה, ובו נחגגת הכרזת העצמאות של פינלנד מרוסיה בשנת 1917.

היסטוריה

ההכרזה על עצמאות פינלנד נעשתה בעקבות וזמן קצר לאחר המהפכה ברוסיה, אשר נבעה מהקשיים מהם סבלה רוסיה במלחמת העולם הראשונה. ערעור הסדר הציבורי במסגרת המהפכה נתן הזדמנות למפלגות הפוליטיות בפינלנד להכריז על עצמאות פינלנד מהשלטון הרוסי. ביום ה-4 בדצמבר 1917, הסנאט של פינלנד, בראשות פר אווינד סוינהופווד, הכריז רשמית על עצמאותה של פינלנד, הכרזה אשר אומצה באופן רשמי על ידי הפרלמנט הפיני יומיים לאחר מכן.

יום העצמאות של פינלנד צוין לראשונה בשנת 1917. עם זאת, במהלך שש השנים הראשונות של העצמאות הפינית, חגיגות יום העצמאות בחלקים מסוימים של פינלנד נחשבו לפחותות במעלה בהשוואה לחגיגות ה-16 במאי, יום ניצחונם של הלבנים במלחמת האזרחים הפינית ב-1918, ול-15 בנובמבר, היום בו הפרלמנט הפיני נוסד ב-1917[1].

מנהגי החג

תהלוכת לפידים של סטודנטים ביום העצמאות 2015

במהלך העשורים הראשונים של עצמאות פינלנד, יום העצמאות צוין באירוע ממלכתי חגיגי, בשילוב עם נאומים פטריוטיים ומחוות שונות מטעם הכנסייה. עם זאת, משנת 1970 ואילך, חגיגות יום העצמאות החלו ללבוש צורה מגוונת יותר ברחבי המדינה, בשעה שחנויות שונות החלו לקשט את חלונות הראווה בצבעי הכחול לבן של הדגל הפיני, ומאפיות החלו לייצר עוגות עם קרם בצבעי כחול-לבן. כיום, כוכבי רוק ובדרנים לוקחים חלק פעמים רבות באירועים לרגל יום העצמאות, שלובשים גוון עממי ובידורי יותר[2].

לפי המסורת, משפחות פיניות רבות נוהגות להדליק שני נרות בחלון בביתם בערב יום העצמאות. מנהג זה החל בשנת 1920; אבל עוד בטרם לכן, מנהג הדלקת הנרות התקיים ביום הולדתו של המשורר לודוויג רונברג, כאמצעי של מחאה לא-אלימה כנגד שלטון הדיכוי הרוסי בפינלנד. לפי אגדה פופולרית, שני הנרות שימשו כסימן לגברים פינים צעירים, שהיו בדרכם לשוודיה ולגרמניה על מנת להצטרף לפלוגות הייגר, תנועת ההתנגדות לכיבוש הרוסי בפינלנד, על מנת לאותת שהבית מוכן להציע להם מחסה, ולהסתירם מפני החיילים הרוסים[3][4].

חגיגות לאומיות

גשר מואר בצבעי דגל פינלנד, 2017

חגיגות יום העצמאות הרשמיות בדרך כלל מתחילות עם הנפתו של דגל פינלנד על Tähtitorninmäki ("מצפה היל") בהלסינקי. במקביל, מיסה חגיגית מתקיימת בקתדרלת הלסינקי, ונציגי ממשלה מקיימים ביקורים רשמיים באנדרטאות המלחמה של מלחמת העולם השנייה.

YLE, רשות השידור הפינית הלאומית, מקרינה את הגרסה הקולנועית של Tuntematon sotilas ("חיילים אלמונים"), אשר מבוסס על רומן אייקוני מטעם הסופר ואינו לינה. במרבית השנים, הסרט המקורי משנת 1955 הוקרן (עשרות פעמים), וכך גם בכל שנה מאז שנת 2000; אבל הגרסה המחודשת משנת 1985 הוקרנה אף היא פעם אחת, בשנת 1997[2].

תהלוכת לפידים מסורתית שנערכת על ידי סטודנטים מתקיימת מדי שנה מאז 1951. התהלוכה מתקיימת במספר ערים ועיירות עם אוניברסיטאות, וזרי פרחים מונחים על קברי חללי המלחמה[5].

בשעות הערב מתקיים אירוע קבלת פנים נשיאותי, במסגרתו מוזמנים כ-2,000 מוזמנים לארמון הנשיאות. אירוע זה, המכונה באופן לא רשמי גם Linnanjuhlat ("כדור הטירה"), מועבר בשידור חי בטלוויזיה וזוכה באופן מסורתי לרייטינג גבוה. האירוע הראשון מסוגו התקיים ב-1919, ומאז נערך במרבית השנים שחלפו מאז[6][3].

הטקס נוטה למשוך את תשומת לבם של מפגינים למטרות שונות, העושים בו שימוש למטרות פרסום, ופעמים רבות מקיימים הפגנות על רקע האירוע הרשמי[2]. הנדבן הפיני ויקו הרסטי זכור כמארגן ההפגנות הפופולריות מבין אלו, לטובת מתן מזון חינם לעניים ולמקופחים. מאז פטירתו של ויקו בשנת 2005, המסורת ממשיכה להתקיים על ידי בנו, הייקי הרסטי[7].

הקטע הפופולרי ביותר בשידור האירוע הוא מועד הכניסה של האורחים. האורחים מתחלקים לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה כוללת את המוזמנים הקבועים מדי שנה, ביניהם מעוטרי צלב מנרהיים (שבאופן מסורתי הראשונים להיכנס לאירוע), חברי ממשלה, חברי הפרלמנט של פינלנד, ארכיבישופים, שופטים, קצינים בכירים בצבא ובמשטרה, דיפלומטים ומכובדים נוספים. הקבוצה השנייה כוללת אורחים  נבחרים מטעם הנשיא: בדרך כלל בדרנים, פעילים בולטים למטרות ציבוריות, ספורטאים ואנשים שעלו לכותרות במהלך השנה שחלפה. אחרוני האורחים שנכנסים לאירוע הם תמיד נשיאי פינלנד לשעבר שעודם בחיים[8].

יום העצמאות ה-90

מטבע הזיכרון לרגל יום העצמאות ה-90

לרגל חגיגות יום השנה ה-90 לעצמאות פינלנד, בשנת 2007, הוטבע מטבע זיכרון מיוחד, בערך של 5 אירו. בצדו האחד של המטבע מוצג פטרוגליף אסתטי, בעוד שבצדו השני מוצגת סירה בעלת תשעה משוטים עם חותרים, המסמלת את שיתוף הפעולה כתכונה פינית מסורתית. בסגנון העיצוב של המטבע נכללים גם מאפיינים של קנטלה, כלי המיתר המסורתי של פינלנד[9].

יום העצמאות ה-100

חגיגות 100 השנה לעצמאות פינלנד, שצוינו בשנת 2017, התפרסו למעשה לאורך כל השנה, כאשר סלוגן החגיגות היה "ביחד". לאורך השנה התקיימו מספר רב של אירועים בכל רחבי פינלנד לציון המועד העגול, לרבות אירועי מוזיקה וריקודים, פתיחת שמורות טבע לציבור הרחב, ארגון סיורים מיוחדים ברחבי המדינה, אירועי החלקה על הקרח, ועוד[10].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יום העצמאות בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0