ייפוי כוח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ייפוי כוח הוא מתן הרשאה למיופה הכוח לבצע פעולה משפטית כלשהי, בשם מייפה הכוח, כלפי צד שלישי. ישנן פעולות בהן מיופה הכוח הוא עורך דין, כאשר הלקוח מייפה את כוחו של עורך הדין על מנת לבצע בשמו פעולות משפטיות. עם זאת, ישנן פעולות שלא יוחדו בדין לעורך דין ולכן אין כל מניעה לייפות את כוחו של כל אדם אחר לביצוע פעולות אלו.

הזכות להיות מיוצג: כל פעולה בבית משפט הנדרשת מאת בעל דין, או המותרת לו על פי דין - רשאי בעל הדין לעשות בעצמו או על ידי ייצוג של עורך דין כל עוד אין הוראה מפורשת אחרת[1]. חריגים לכלל זה:

  • בעל הדין חייב להתייצב בעצמו כאשר בית משפט הורה על כך[2].
  • בבית משפט לתביעות קטנות- בעל דין לא רשאי להיות מיוצג על ידי עורך דין, בכפוף לסייגים מסוימים[3].

סוגים

ייפוי כוח נוטריוני

במקרים אחדים נדרשת חובה לפנות אל משרד נוטריון לשם חתימה על ייפוי הכוח. אם הנוטריון לא ערך את ייפוי הכוח, או שלא אימת את החתימות שעל גביו, אין לו תוקף משפטי[4]. על הנוטריון לוודא שמייפה הכוח כשיר משפטית, מבין את משמעות הפעולה ומייפה את כוחו של מיופה הכוח מרצונו החופשי. מקרים אלה:

  • ייפוי כוח כללי - במסגרתו הרשאתו של מיופה הכוח אינה מוגבלת לנושא משפטי מסוים או לסוג מסוים של פעולות משפטיות. בשל היקפו הרחב קבע המחוקק שייפוי הכוח אינו בר תוקף אם הוא לא נערך או אומת על ידי נוטריון.
  • ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום בלשכת המקרקעין - מדובר בפעולות משפטיות בעלות ערך כלכלי רב ולכן קבע המחוקק שייפוי הכוח ייחתם בפני נוטריון.

במקרה שמיופה הכוח הוא עורך דין חל סעיף 91 לחוק לשכת עורכי הדין אשר קובע שייפוי כוח שניתן לעורך דין אינו טעון אישור אחר. במקרה שמיופה הכוח אינו עורך דין, חובה לפנות לנוטריון לשם עריכת ייפוי כוח נוטריוני או לשם אימות חתימות שיתבצע על ידי נוטריון.

ייפוי כוח מיוחד

ייפוי כוח זה מסמיך את מיופה הכוח לבצע פעולה משפטית אחת בנושא מסוים או מספר פעולות משפטיות המוגדרות בייפוי הכוח מראש. חתימה על ייפוי כוח מיוחד איננה מצריכה פנייה אל נוטריון.

ייפוי כוח בלתי חוזר

ייפוי כוח שניתן לטובת צד שלישי מסוים ביחס לנכס מסוים ונועד להבטחת זכויותיו של אותו צד שלישי. תוקפו של ייפוי הכוח הבלתי חוזר אינו ניתן לביטול, אלא בהתאם לתנאים שמכוחם ניתן, בהתאם להסכם שנחתם בין הצדדים. היות ייפוי הכוח בלתי חוזר תלוי בתוכנו של ייפוי הכוח ולא בכותרתו.

ייפוי כוח מתמשך

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כח מתמשך לפי תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות נכנס לתוקף באפריל 2017 ונועד לתת מענה למקרים של אובדן הכשירות לקבלת החלטות. בניגוד למצב המשפטי הקודם, שבמסגרתו מינוי אפוטרופוס לחסוי נעשה באמצעות הליך משפטי, בעקבות התיקון בחוק מתאפשר לכל בגיר בעודו כשיר לקבלת החלטות, לקבוע בעצמו מי יטפל בו ובענייניו במקרה של אובדן הכשירות[5][6].

פקיעת ייפוי כוח

ייפוי כוח כללי פוקע בכל אחד מהמקרים:

  • ייפוי הכוח בוטל על ידי מייפה הכוח.
  • ייפוי הכוח ניתן לתקופה מוגבלת.
  • מייפה הכוח או מיופה הכוח נפטר.
  • נגרעה כשרותו המשפטית של מייפה הכוח ו/או מיופה הכוח.
  • חלפו למעלה מעשר שנים ממועד החתימה על ייפוי הכוח.

ייפוי כוח בלתי חוזר אינו ניתן לביטול בהתקיים אחד מהמקרים דלעיל. הוא ממשיך לעמוד בתוקפו שכן על פי טיבו הוא נועד להבטחת זכויות של צדדים שלישיים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ייפוי כוח בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ תקנה 472 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984
  2. ^ תקנה 474 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984
  3. ^ סעיף 63 לחוק בתי המשפט.
  4. ^ סעיף 20 לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976
  5. ^ ייפוי כח מתמשך בספר החוקים הפתוח בוויקיטסט
  6. ^ עריכת ייפוי כוח מתמשך והפקדתו, באתר כל-זכות, ‏12 באפריל 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0