דרך נוף יער בית קשת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יער בית קשת)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת הדרך הנופית
יער בית קשת והדרך הנופית בחלק הדרומי של הדרך ליד מצפור הר תבור
הכניסה הצפונית של דרך הנוף

דרך נוף יער בית קשת היא דרך נופית בגליל התחתון. שמה ניתן לה על שם הקיבוץ בית קשת שהדרך עוברת לידו. הכניסה הצפונית של הדרך היא ליד מחנה שמשון הכניסה היא מכביש 77 כ-2 ק"מ מערבית למחלף גולני. הדרך עוברת ליד בית קשת לידו נמצאת הכניסה המזרחית אליה מגיעים מכביש 65. משם הדרך פונה לדרום-מערב לכיוון נצרת עילית. הכניסה הדרומית של הדרך היא ליד הר כסולות ויער צ'רצ'יל. קטע דרך נופית נוסף סובבת את קיבוץ בית קשת. תחילתה בכניסה המזרחית ליד תל גובל היא פונה לכיוון הר דבורה, ולאחר מספר ק"מ הדרך פונה דרומה לכיוון נחל השבעה וחוזרת לכניסה המזרחית. אורך הדרך הוא 18 ק"מ.[1]

היער

שטח היער שדרכו עוברת הדרך משתרע על שטח של כ-25,000 דונם. היער מורכב מאלונים עתיקים, עצי אורן, ברוש, עצי שיזף, אלה אטלנטית, עוזרר ועוד וכן חלקת עצי ארז. עצי אלון התבור ביער הם שריד ליער גדול של עצים אלה שכיסה בעבר שטח גדול בצפון ארץ ישראל. יער זה נפגע בתקופת השלטון העות'מאני שהשתמש בעצי היער בעת מלחמת העולם הראשונה כחומר בעירה להסקת הקטרים ובניית מסילות רכבת בחזית הדרומית. את היער מלווה צמחייה עשירה של תת-יער פרחי כלניות, צבעונים ופרחים נוספים.

הדרך

הדרך נפרצה על ידי קרן קיימת לישראל. הדרך מתאימה לרכבים פרטיים ורכבי שטח. חלקה הצפוני של הדרך מהשער הצפוני ועד השער המזרחי ליד בית קשת, הוא כביש סלול אספלט. חלקה הדרומי של הדרך, מהצומת המוביל לכניסה המזרחית ועד למרגלות הר דבורה היא ברובה דרך עפר. בקטעים מסוימים, בעיקר בקטעים התלולים והבעייתיים, הדרך סלולה באספלט. ממרגלות הר דבורה ועד היציאה בכניסה הדרומית, הדרך סלולה אספלט. קטע הדרך הסובב את קיבוץ בית קשת מדרום מערב היא גם דרך עפר. הדרך הנופית עוברת בתחום שמורת אלוני בית קשת, והיא חוצה את השמורה בדרכה מצפון לדרום, וכן בשלוחה המגיעה מהכניסה המזרחית.

לכל אורך דרך הנוף יוצאות דרכים המתאימים לנסיעה לרכב 4x4 ולטרקטרונים. בנוסף חוצים את הדרך מסלולי רכיבה על אופניים.

אתרים בדרך הנוף

האתרים מופיעים לפי המסלול מדרום לצפון.

מצפור יער צ'רצ'יל

מצפור יער צ'רצ'יל נמצא בצידה הימני של הדרך למגיעים מכיוון הכניסה הדרומית. בחזית המצפור רחבה גדולה. בקצה המצפור קיר בצורת משולש הבנוי מאבנים ועליו שלט המציין "יער וינסטון צ'רצ'יל. הקיר מונע תצפית על חלק מהנוף. המצפור נמצא ברום של 350 מטר מעל פני הים מעל היישוב איכסאל והוא משקיף לכיוון עמק יזרעאל, גבעת המורה, הגלבוע וצפון הרי השומרון. בצמוד למצפור נמצא חניון קטן לשירות המטיילים.

הר דבורה

האורנים המנדטוריים
מצפור הר תבור, מימין בהר היישוב דבוריה, משמאל שיבלי
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – הר דבורה

הר דבורה הוא הר בגובה של 437 מטרים מעל פני הים, השוכן בהרי נצרת שבגליל התחתון, בראש ההר ניצבת אנדרטה המנציחה את יובל 25 השנים לחתונתה של מלכת אנגליה אליזבת השנייה עם הנסיך פיליפ שנחוג בשנת 1972. ההר הבנוי מסלע גיר ודולומיט, הוכרז כשמורת יער על ידי שלטונות המנדט הבריטי בארץ ישראל בשנת 1926.

הדרך הנופית מקיפה את ההר מצידו הצפוני. שלוחה נוספת של הדרך המתאימה יותר לרכבי 4x4 פונה לכיוון דרום ומטפסת במעלה ההר עד הפסגה. בקטע דרך זה עובר גם שביל ישראל.

האורנים המנדטוריים

האורנים המנדטוריים נמצאים למרגלות המדרון הצפוני של הר דבורה, כשריד לנטיעה מנדטורית שהחלה בשנת 1926. במהלך הנטיעה, ניטעו שני סוגים של אורנים: אורן ירושלמי ואורן הגלעין. במשך השנים נעלמו מרבית עצי און הגלעין. חלקם הגדול התייבש בחורפים של 1978/9 ו-1998/9 שהיה בהם מיעוט של גשם. במקום נשארו פרטים בודדים. בקרבת האורנים המנדטוריים נמצאת חלקה נטועה של עצי ארזים. היער ליד האורנים ניטע בשנת 1981 על ידי קוראי כתב העת הנוצרי הנורווגי "פאמיליאן", על הלוח המנציח את הנטיעה מופיע פסוק מספר ישעיהו נה, יג' ”תחת הנעצוץ יעלה ברוש ותחת הסרפד יעלה הדס והיה לה' לשם לאות עולם לא יכרת”.

מצפור התבור

מצפור התבור משקיף על הר התבור, שנחשב למקודש בימי קדם. הנצרות מזהה אותו כמקום התרחשות הטרנספיגורציה של אותו האיש. ועל ההר ניצבת כנסייה פרנציסקנית שהוקמה בשנת 1925. במדרונות ההר יער שנטיעותיו החלו בשנות ה-40. למרגלות המצפור עובר אפיק נחל דבורה ומהמצפור ניתן להשקיף על היישובים דבוריה מימין, וקצה היישוב שיבלי משמאל. ליד המצפור עובר מסלול רכיבה על אופניים.

שמורת אלוני בית קשת

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שמורת אלוני בית קשת

שמורת אלוני בית קשת היא שמורת טבע מוצעת של עצי אלון התבור. שטח השמורה סובב את קיבוץ בית קשת מצפון ממערב ומדרום לקיבוץ. השמורה משתרעת על פני שטח של 5,054, ובתחומה עובר קטע הדרך הנופית הסובבת את בית קשת.

תל גובל

תל גובל

תל גובל משתרע על שטח של 10 דונם. שמו של התל משמר את השם הערבי של התל - "אום-ג'ביל". באזור נמצאו חרסים מתקופת הברזל המאות ה-8-10 לפנה"ס, וכן מהתקופה הרומית. התל מזוהה כיישוב המקראי אזנות תבור.

במדרון הדרומי של התל נמצאות מערות שהיו בעבר בשימוש רועי השבט ערב א-צביה. בראש התל נמצאים שרידי קברים של בני השבט. מראש התל ניתן לצפות על שמורת אלוני בית קשת, היישוב בית קשת והרי הגליל התחתון.

שביל הטרשונים

שביל הטרשונים

אורכו של שביל הטרשונים כ-700 מטר והוא יוצא מהחניון הנמצא ליד עץ האלון הקדוש. הדרך עוברת ומתפתלת בין טרשוני דולומיט אפרפרים, שצורתם מעוצבת על ידי הבליה הכימית ועוצמת הרוח, אליה הם נחשפים. צבע הטרשונים הוא אפור ומקורו הוא במגנזיום הנמצא בסלע הגיר הקשה. לאורך הדרך מספר ספסלי עץ המשמשים למנוחה. הטרשונים ממוקמים בנקודת המפגש בין עצי אלון התבור לבין עצי החורש הים-תיכוני.

חניון האלון הקשיש

עץ האלון הקשיש והחניון לצידו

ליד תל גובל נטוע עץ אלון התבור עתיק. שמו של העץ בפי תושבי האזור הוא ."מלאן א-פאקיר" שמשמעותו היא אלון התבור של הקדוש. ליד עץ האלון התקינה הקרן הקיימת חניון למטיילים. עץ האלון נטוע לצידה של דרך מסחר עתיקה שהובילה מהחורן לעכו ונקראה "דרך אל-חוורנה" הדרך חצתה את הגליל התחתון בנתיבו של ערוץ נחל יבנאל אל חנות תגרים. משם דרך תל גובל, נחל השבעה לבקעת בית נטופה ומשם לעכו.

העוברים בדרך קידשו את העצים גדולים, וראו בהם מקום מחסה. עצי אלון עתיקים גדולים נוספים נמצאים תחילת דרך הכניסה לקיבוץ בית קשת מול חנות תגרים. עצים אלה ניצלו מכריתה במלחמת העולם הראשונה בגלל מעמדים ה"קדוש".

בית היערן ומצפור בית היערן

בית היערן

בית היערן או "בית הקרן הקיימת", הוא מחסן לכלי עבודה ושתילים מצופה אבן שנבנה בשנת 1946, לקראת ראשית הנטיעות במורדות המזרחיים של הרי נצרת. על הקמתו הורה יוסף ויץ שהיה מנהל מחלקת הקרקעות והייעור בקק"ל. הבית נבנה כחלק מתוכנית הסיוע שהגה ויץ לעזור לגרעין ההתיישבותי "מצפה הגליל" שגרו בחוות סג'רה ללא עבודה. הם שלחו נציג למוסדות הלאומיים, וויץ שמע את הנציג מתווכח עם מזכירתו, הזמין אותו להיכנס וקבע סיור לגליל במטרה לחפש שטחים מתאימים לנטיעה. הוא החליט שיש לנטוע את השטח שבין כביש נצרת טבריה להר תבור. בית היערן נבנה לשימוש הפועלים והנטיעות. באזור בית היערן נמצא חניון גדול שהוא החניון המרכזי של יער בית קשת.

מבית היערן יוצאת דרך סלולה המותאמת לבעלי מוגבלויות ומובילה לנקודת תצפית "מצפור בית היערן". מהמצפור ניתן להשקיף לכיוון דרום ומזרח לכיוון הר תבור, גבעת המורה, הר הגלבוע, רמת כוכב ובקעת יבנאל. למרגלות המצפור נמצאת שמורת אלוני בית קשת.

מצפור אלוני בית קשת

מצפור אלוני בית קשת משקיף דרומה ומזרחה. אל עבר התבור, הגלבוע, רמות: כוכב, יבנאל ופוריה. ואל עבר טבריה עלית. למרגלות המצפור, נמצא יער אלוני התבור.

מצפור תורען

מצפור תורען והיישוב טורעאן

מצפור תורען ממוקם בגובה 327 מ' מעל פני הים בראש המעלה לעבר הרי נצרת. המצפור משקיף על היישוב הערבי טורעאן השוכן מולו, ומשקיף על נופי בקעת והר תרען. וכשהראות טובה, ניתן לראות ממנו את החרמון, הר כנען. לרגלי המצפור עובר כביש 77 המוביל למחלף גולני. בעת העתיקה עברה בבקעת תורען דרך עתיקה שהובילה מעכו ליישוב ציפורי והגיעה עד הכנרת.

נחלים

הדרך חוצה בדרכה מספר נחלים שבחלקם עוברים מסלולי טיול מוסדרים.

  • נחל ברק בן אבינועם - לפני המעלה להר דבורה עוברת הדרך באפיקו של נחל ברק בן אבינועם. תחילתו של הנחל בהר יונה והוא זורם דרומה ממזרח להר דבורה לכיוון בקעת כסולות ועמק יזרעאל ונשפך לנחל תבור. בנקודת המפגש של הדרך עם הנחל נמצא לרשות הקהל חניון ברק. במורד הנחל מסלול טיול מוסדר שרובו מוצל העובר בתוך צמחייה עשירה של חורש ים תיכוני. בחורף זורמים מים באפיק הנחל. בנחל צמחיית פרחי בר עשירה כולל סחלבים.
  • נחל דבורה - תחילתו של אפיק הנחל ליד עין מאהל משם הוא זורם לכיוון דרום-מזרח. בדרכו עובר האפיק בדרך נוף בית קשת. במקום זה עושה הדרך עיקול חד כדי לעקוף את אפיק הנחל. בהמשך עובר האפיק מזרחית לדבוריה פונה מערבה ונשפך לנחל תבור. תצפית הר תבור שוכנת על גדות הנחל.
  • נחל אזנות - שמו של הנחל ניתן לו על שם היישוב הקדום אזנות המזוהה עם תל גובל. תחילתו של הנחל בהרי נצרת מצפון מזרח לעין מאהל והוא זורם מזרחה לכיוון תל גובל. בקטע אפיק זה נובע מעיין שכבה "עין אזנות" שמימיו נובעים רק בחורף. המורדות של גדות הואדי משמשים לטרקטורונים המנצלים את מורדות אפיק הנחל, כדי לרדת בתלילות לכיוון אפיק הנחל. משם ממשיך האפיק מצפון ובצמוד לקיבוץ בית קשת. בקטע אפיק זה עוברת הדרך שתחילתה בכניסה המזרחית לדרך הנוף. נוף העצים במקום זה הוא שילוש של עצי אלון תבור ועצי שיזף. נחל אזנות נשפך לנחל השבעה מצפון לקיבוץ בית קשת.
  • נחל השבעה - שמו של הנחל ניתן לו על שם שבעת לוחמי פלמ"ח שנהרגו בקרב בית קשת. תחילתו של ערוץ הנחל במדרונות המזרחיים של הרי נצרת והוא זורם לכיוון דרום-מזרח לכיוון שמורת אלוני בית קשת. אפיק הנחל עובר מצפון מזרח לתל גובל. האפיק עוקף את קיבות בית קשת ממזרח וזורם דרומה, עובר בין כפר תבור להר תבור, חוצה את כביש 65 ממערב לצומת גזית ונשפך לנחל תבור.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דרך נוף יער בית קשת בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ יער בית קשת באתר קק"ל


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0