כובע באולר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כובע באולר
ג'ורג' בנקס מהסרט "מרי פופינס"

כובע באולראנגלית: bowler hat; בארצות הברית: derby; בספרדית: bombín; מתורגם לעברית פעמים רבות כמגבעת) הוא כובע גברים שחור, עשוי לבד, בתבנית מגבעת קשיחה, כיפת הכובע בצורת חצי-כדור ושוליו צרים יחסית. הכובע נקרא על שם חברת הכובענים Thomas and William Bowler, שיצרו אותו בשנת 1849 לפי הזמנתו של אדוארד קוק, שביקש כובע יציב ועמיד שלא יעוף מראש רוכב בעת רכיבה על סוס ויגן על ראש הרוכב משריטות ענפים נמוכים. הבאולר היה כובע פופולרי בקרב שכבות רחבות ושימש כובע יומיומי כמאה שנה.

בבריטניה

מבנהו היציב והנוח ועמידותו הפכו אותו חביב על בני מעמד הפועלים של התקופה הוויקטוריאנית, ככובע לעבודות בחוץ. עם זאת הפך פופולרי גם בקרב בני המעמד הבינוני בבריטניה של ראשית המאה ה-20 ודמותו של פקיד חבוש באולר עם מטריה הפך לאחד מהסמלים של הסיטי של לונדון[1].

כובע באולר שחור מעוטר בסרט משובץ שחור-לבן משמש שוטרות בבריטניה.

כובע באולר הוא אחד מסמליהם של היוניוניסטים בצפון אירלנד.

באמריקה

בארצות הברית

כובע הבאולר היה נפוץ במערב הישן של אמריקה אף יותר מכובע בוקרים. התאמתו לרכיבה ולנסיעה ברכבת מבלי שיעוף הפכה אותו לפופולרי[2]. בין היתר מצולמים חבושים בכובע באולר "גיבורי המערב" בהם פורעי חוק בוץ' קסידי, בילי הנער לצד שופטים, רופאים ועורכי דין. בסרטי מערבונים נראים בדרך כלל העירונים חובשים כובעי באולר.

בדרום אמריקה

פועלי רכבת הביאו את הכובע לבוליביה ואקוודור בשנות העשרים. הכובע אומץ על ידי נשים משבטי קוצ'ואה (Quechua) ואיימרה (Aymara) ומהווה מאז פריט מסורתי במלתחתן.


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "יום כובע הבאולר" בסיטי של לונדון
  2. ^ The Hat That Won the West
  3. ^ Le Nouvel Observateur (26 September 1981) ; Cohn, R., From Desire to Godot (London: Calder Publications; New York: Riverrun Press), 1998, p 150
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0