כוכב דמוי שמש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איור המשווה את השמש (שמאל) עם הכוכב τ בלווייתן (ימין), כאשר τ בלווייתן מעט קטן וקר יותר

כוכב דמוי שמש (מאנגלית: solar analog, נקרא גם אנלוג שמשי) הוא כוכב הדומה בתכונותיו לשמש. תכונות הנמדדות לקביעת הידמותו של כוכב לשמש הן מסה, סיווג ספקטרלי, מתכתיות, טמפרטורה, סוג המערכת של הכוכב, כוכבי לכת המקיפים אותו והשתייכותו לסדרה הראשית. מציאת כוכב הדומה לשמש הוא מרכיב חשוב במציאת כוכב לכת דמוי ארץ, כלומר כוכב לכת הדומה בתנאי סביבתו לכדור הארץ.

סיווג על פי מאפיינים

ניתן לסווג את הכוכבים הדומים ביותר לשמש לפי מאפייניהם שנמדדים בתצפיות. ישנן שלוש קבוצות של כוכבים הדומים לשמש: כוכבים מסוג שמש, כוכבים דמויי שמש ותאומי שמש, כאשר הראשונה היא הכללית ביותר והאחרונה היא המחמירה ביותר[1]. הקריטריונים בכל קבוצה הם:

סיווג ספקטרלי לפי אינדקס צבע וטמפרטורה
אינדקס צבע סיווג ספקטרלי צבע
-0.30 B0 כחול
-0.01 A0 לבן-כחלחל
0.32 F0 לבן
0.53 F8 לבן-צהבהב
0.60 G0 צהבהב
0.65 G3 צהוב
0.81 K0 כתום
1.37 M0 אדום

כוכבים מסוג שמש

בקטגוריה זו נכללים כוכבים העונים על הדרישות הבאות:[1]

  • הם כוכבים מהסדרה הראשית.
  • הם נמצאים בטווח בשיטה הפוטומטרית , הקרויה גם אינדקס צבע. בשיטה זו נמדדת הבהירות של כוכב עם פילטר הרגיש לתחום של האור הנראה ומסומנת באות , והבהירות שלו עם פילטר הרגיש לאור כחול שמסומנת באות . הפרש הבהירויות נותן ערך מספרי שמשמעותו הוא הצבע של הכוכב, וכך ניתן לו הסיווג הספקטרלי שלו. כוכב בעל צבע לבן ייתן את הערך 0, כוכב בעל צבע אדום יותר ייתן ערך חיובי וכוכב בעל צבע כחול יותר ייתן ערך שלילי[2]. בצד שמאל מצויה טבלה לסיכום[3], כאשר הטווח המתאים לכוכב מסוג שמש מודגש בצבע ירוק.

כוכבים דמויי שמש

קטגוריה זו מהווה קבוצה מצומצמת יותר מבין הכוכבים מסוג שמש, והדרישות שלה הן:[1]

  • טמפרטורה בטווח של מטמפרטורת השמש ()[4].
  • מתכתיות בטווח מזו של השמש ()[4]. מתכתיות היא מדד לכמות היסודות הכבדים יותר ממימן והליום בכוכב. כאשר לכוכב מתכתיות גבוהה יותר, כלומר הוא מכיל כמות גדולה של יסודות כבדים, ניתן לשער שגילו צעיר יותר מכוכב בעל מתכתיות נמוכה. החשיבות בפרמטר זה היא מציאת כוכב שגילו דומה לגיל השמש.
  • גיל הכוכב הוא בסדר גודל של הסדרה הראשית. גיל כוכב נמדד החל מהרגע בו הוא מתחיל להתיך מימן להליום ונכנס לסדרה הראשית, וכאשר לא נותר בו מימן הוא יוצא מן הסדרה הראשית. על מנת שכוכב ייחשב כדמוי שמש עליו להתיך בליבתו מימן.
  • הכוכב הוא כוכב בודד, כלומר הוא לא חלק ממערכת מרובת כוכבים.

תאומי שמש

זוהי הקטגוריה המצומצמת ביותר מבין השלוש, והיא כוללת כוכבים כמעט זהים לשמש. דרישותיה הן:[1]

  • טמפרטורה בטווח מטמפרטורת השמש ()[4].
  • מתכתיות בטווח מזו של השמש ()[4].
  • גיל הכוכב בטווח מגיל השמש ()[4].
  • הכוכב הוא כוכב בודד.

סיווג על פי התאמה להתיישבות

עמוד ראשיPostscript-viewer-shaded.png
ראו גם – כוכב לכת דמוי ארץ

ניתן לסווג את הכוכבים לקבוצה של מערכות שמתאימות להתיישבות אנושית או של חיים מורכבים מסוג אחר, תוך כדי התייחסות למאפיינים של המערכת כולה ולא במאפייני הכוכב בלבד. מערכת כזו תצטרך לענות על הדרישות הבאות:[5]


  • לכוכב יש אזור ישיב קבוע ויציב שאינו משתנה בתכיפות. במערכת מרובת כוכבים לא סביר שכוכב לכת ארצי יהיה בעל מסלול יציב בתחום האזור הישיב, אלא הוא יקבל קרינה ברמה משתנה ולא יציבה מן הכוכב ומסלולו עלול להיות מוסט בשל שינויים בכבידה שפועלת עליו.
  • לכוכב מאפיינים המתאימים להיווצרות כוכבי לכת, וכוכבי לכת ארציים בפרט. צריך לפחות 0.4 מן המתכתיות של השמש כדי ליצור כוכב לכת ארצי.

ראו גם

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0