כולי האי ואולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כולי האי ואולי הוא ביטוי ארמי שנאמר בתמיהה, ומשמעותו: "וכי גם אם יושקעו המאמצים המרובים ביותר - כל מה שיעלה בידינו הוא רק סיכוי להצלחה?"

מקור הביטוי

מקור הביטוי הוא בתלמוד הבבלי, בו מובאים דבריהם של כמה אמוראים, שהבינו מתוך הפסוקים שביחס לדרישות שאלוקים דורש מהאדם תמיד קיימת האפשרות שהאדם לא מילא את חובתו.

רבי אמי כי מטי להאי קרא בכי "יתן בעפר פיהו אולי יש תקוה"[1] אמר כולי האי ואולי. רבי אמי כי מטי להאי קרא בכי "בקשו צדק בקשו ענוה אולי תסתרו ביום אף ה'"[2]. אמר כולי האי ואולי רבי אסי כי מטי להאי קרא בכי "שנאו רע ואהבו טוב והציגו בשער משפט אולי יחנן ה' [א-להי] צבאו-ת"[3] כולי האי ואולי

.

החלופה "כולי האי ואפשר"

ביטוי בעל משמעות דומה הוא כולי האי ואפשר. בתלמוד מסופר על רבי אלעזר בן פדת שהיה עני מרוד. מסופר עליו, כי כאשר הקיז דם, לא היה לו מה לאכול, והוא תחב בפיו ראש של שום, והתעלף מחולשה. הקב"ה התגלה אליו בחלומו ושאל אותו אם ברצונו שיהפוך את העולם ויברא אותו מחדש, כדי שאולי הפעם יולד רבי אלעזר במזל טוב. רבי אלעזר בן פדת שאל אם במקרה כזה בטוח שיולד במזל טוב, וה' השיב לו בשלילה. אמר רבי אלעזר בן פדת: "כולי האי ואפשר?" (=כל זה, ורק אולי?!). הוא הוסיף ושאל אם כבר חי את רוב שנות חייו, ומשנענה בחיוב וויתר על הצעתו של ה'[4].

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0