כלי דם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כלי הדם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כלי דם הם איברים במערכת הדם שמעבירים דם בגוף. ישנם שלושה סוגים עיקריים של כלי דם: העורקים, אשר מוליכים את הדם היוצא מהלב לרקמות; נימים, המאפשרים חילוף מים וכימיקלים (כגון: פחמן דו-חמצני וחמצן) בין הדם לרקמות; וורידים אשר נושאים דם מן הנימים חזרה ללב.

  • הגלימה הפנימית (tunica intima): השכבה הדקה ביותר ומופיעה בכל סוגי כלי הדם. מורכבת מתאי אנדותל המצומדים זה לזה על ידי פוליסכרידים וחומר בין תאי. מתחת לאנדותל, כמו תמיד, ניתן למצוא ריקמה חיבורית תחוחה, ומתחתיה שכבה של רצועות גמישות - למינה אלסטיקה אינטרנה - המשמשת גבול לגלימה הפנימית. נימים מורכבים מגלימה פנימית בלבד, כאשר בהם היא תופיעה בצורת אנדותל בלבד.
  • הגלימה החיצונית (tunica externa, tunica adventitia):שכבה זאת עשויה כולה מרקמה חיבורית. בחתך היסטולוגי של כלי דם ניתן למצוא בתוכה גם עצבים וכלי דם קטנים שמספקים הזנה ונקראים ואזא וזורום (מלטינית - כלי הדם של כלי הדם). כלי הדם בהם שכבה זו עבה ביותר הם הוורידים הגדולים.

כאשר כלי דם מתחברים אחד לשני זה נקרא אנסטמוזה. האנסטמוזה מספקת דרך אלטרנטיבית קריטית במקרה שנתיב המעבר של הדם חסום.

ישנה שכבת שרירים המקיפה את העורקים והורידים אשר מסייעת להתכווצות והתרחבות כלי הדם. זה יוצר מספיק לחץ כדי שהדם יזרום ברחבי הגוף.

התחום העוסק בכלי הדם הוא אנגיולוגיה.

סוגים

ישנם סוגים שונים של כלי דם:

**סניפים של אבי העורקים, כגון עורק הצוואר, עורק הכליה ועוד.

ההבדל בין עורק לווריד, נקבע על סמך כיוון הזרימה; מהלב לאיבר אלו עורקים ומהאיבר לכיוון הלב אלו ורידים. "דם עורקי" הוא מונח המשמש לציין דם עם אחוז גבוה של חמצן, אם כי עורק הריאה נושא "דם ורידי" - דל בחמצן, ודם הזורם בווריד הריאה עשיר בחמצן. זאת משום שהריאות, בשונה משאר האיברים, מחמצנות את הדם.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא אנטומיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0