כן שיגור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דלתא 2 על כן השיגור בנמל החלל קייפ קנוורל. ניתן לראות את מגדל השיגור שכבר הורחק מהמשגר ואת מגדל הציוד והייצוב שעדיין מחובר אל המשגר.

כן שיגוראנגלית: launch pad) הוא שם כולל לאתר ולמתקנים המשמשים לשיגור רקטות ומשגרים. כן השיגור הוא חלק ממערכת מתקנים הדרושים לשם ביצוע שיגור יעיל ובטוח לחלל. מערכת המתקנים כוללת גם את מתקני ההרכבה של המשגר ואת מרכז הבקרה המפקח על תהליך השיגור. מתקנים אלו ממוקמים במרחק בטוח מהכן, כדי למנוע את פגיעתם מגלי ההדף היוצאים מהמשגר או במקרה שהמשגר מתפוצץ על כן השיגור.

כן שיגור טיפוסי כולל:

  • משטח בטון שטוח ומוגבה מן הקרקע עליו מוצב המשגר. מתחת לנחירי הפליטה של מנועי המשגר חצובות תעלות, שתפקידן להסיט את הלהבות ואת ההדף לצדדים. רגעים לפני השיגור מוצפות התעלות במים על מנת לצמצם את נזקי הלהבות.
  • כליאי ברק למניעת פגיעת ברקים במשגרים.
  • מתקני קישור כגון כבלי תקשורת וצינורות לתדלוק המשגר.

כמו כן, עשויים להימצא בכן השיגור:

  • מגדל שיגור אליו מחובר המשגר כאשר הוא נמצא על כן השיגור לפני השיגור. מגדל כזה משמש את הוגה האירופאי ואת הדלתא 2 של ULA. לפני השיגור מורחק המגדל, שלרוב מורכב על מסילות ברזל. לעומתם האריאן 4, האריאן 5, הסטורן V, הסויוז ועוד, מורכבים במבנה הרכבה, ומובלים אל כן השיגור אנכית על גבי רכב מתנייע הכולל מגדל שיגור מובנה, או אופקית על גבי מסילות ברזל. המשגרים המובלים אנכית על גבי מסילות ברזל מורמים על ידי מנופים המיישרים אותם אנכית על הכן.
  • מגדל ציוד וייצוב עליו מורכבות מערכות שונות וכבלים המחוברים אל המשגר ואל המטען שבחרטומו, המספקים תקשורת ובקרה עד לרגע השיגור וכן מייצבים לייצוב המשגר עד שדחף המנועים מתייצב ואין חשש שהמשגר יפול על צידו.

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0