כפר גבירול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה ערבי, שריד לכפר קוביבה ששכן במקום עד 1948, 10/10

כפר גבירול הוא שמה הקודם של שכונת "אבן גבירול" השוכנת בקצה המערבי של רחובות בצמידות לשכונת "רחובות ההולנדית". בשנת 2008 התגוררו בשכונה למעלה מ-900 משפחות. בשנים האחרונות מתאפיינת השכונה בבנייה לגובה שצפויה להכפיל את מספר המשפחות, וזאת כחלק ממגמת התפתחות חלקה המערבי של העיר והקמת צירי תחבורה חדשים. המקום נקרא על שמו של רבי שלמה אבן גבירול, מגדולי המשוררים והפילוסופים היהודיים בימי הביניים[1].

לפני מלחמת העצמאות שכן במקום כפר ערבי בשם אל-קוביבה (בערבית: "כיפה קטנה"), שעל שרידיו נבנתה השכונה. הבתים אוכלסו בתחילת שנות החמישים של המאה ה-20, בעולים חדשים מבולגריה. כעבור כשלוש שנים עברו העולים מבולגריה לכפר הנגיד והמקום אוכלס בעולים מתימן.

ב-1955 ידע המקום פיגועים, ב-25 בפברואר חולית מודיעין מצרית רצחה את התושב היינריך לוי[2] בעת שרכב על אופניו וב-29 באוגוסט, חוליית פדאיון רצחה תושב אחר שהיה בדרכו אל הכפר זרנוגה (היום שכונה רחובותית בשם קריית משה)[3].

בשנות השישים הגיעו למקום עולים ממרוקו, בשנות השבעים עולים מברית המועצות ולבסוף הצטרפו גם עולים מאתיופיה. ב-1985, ביוזמת הורים שכולים בני המקום, הוקם אתר הנצחה לזכר הנופלים מבני המקום[4]. בעקבות עליית מחירי הנדל"ן בישראל לאחר 2008, נרשמה מגמה של מעבר זוגות צעירים ממרכז הארץ לשכונה, בייחוד למגדלי המגורים החדשים בהם זכו חברי מועדון "הייטק זון" להנחות משמעותיות בניסיון של חברת הבנייה "אביסרור" למשוך לשכונה אוכלוסייה חזקה.

בשכונה שוכן בית ספר יסודי ממלכתי ע"ש מנחם בגין, שהוקם בשנת 1998 וכולל "חטיבה צעירה", כמו גם בית ספר המשמש את תלמידי המגזר החרדי, שלוחה של קופת חולים כללית, סניף דואר[5], מתנ"ס[6], מעון של רשת ויצ"ו, המשמש בין השאר גם את תושבי שכונת "רחובות ההולנדית" הצמודה לכפר גבירול, ושישה גני ילדים.

בשנת 2009 נפתח עורק תנועה ראשי (חלקו המערבי של כביש 411) שחיבר את מערב רחובות לצומת בית עובד בואכה תל אביב. בקיץ 2014 הסתיימה סלילתו של כביש 411 לכיוון דרום-מזרח המחבר ישירות בין צומת מערב רחובות לצומת גבעת ברנר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0