לב סרגייביץ' טרמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגום אלקטרוני, שמות, ניסוחים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגום אלקטרוני, שמות, ניסוחים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
לב סרגייביץ' טרמן
Лев Сергеевич Термен
Léon Theremin
צילום של לב טרמן משנת 1927 בעת נגינה בטרמווקס
צילום של לב טרמן משנת 1927 בעת נגינה בטרמווקס

לב סרגייביץ' טרמן או לאון טרמןרוסית: Лев Сергеевич Термен, בצרפתית: Léon Theremin;‏ 27 באוגוסט 1896[1]3 בנובמבר 1993) היה מהנדס וממציא רוסי, שהמציא את הטרמין, כלי הנגינה הראשון למוזיקה אלקטרונית והמציא ציוד ריגול והאזנות סתר.

ביוגרפיה

ילדות וצעירות

לב טרמין נולד בשנת 1896 בסנקט פטרבורג, בירת האימפריה הרוסית, כילד הבכור מבין שני ילדיה של משפחת אצילים רוסית שמצד האב היו לה שורשים צרפתים-הוגנוטים[2] וגרמנים.[3] הייתה לו אחות בשם הלנה. האב, סרגיי אמילייביץ טרמן היה משפטן ידוע. האם נקראה יבגניה אנטונובנה.

ההורים השתדלו לטפח את כישוריו ולהרחיב את אופקיו: אפשרו לו שיעורי צ'לו, הקימו בדירה מעבדה לפיזיקה ואחר כך אף מצפה כוכבים ביתי. טרמין נשלח ללמוד בגימנסיה הקלאסית לבנים מס. 1 בעירו.[4] בכיתה י"א בפני קהל תלמידים והורים ערך טרמין ניסויים באפקטים אופטיים שונים בעזרת חשמל.[5] בתום לימודי התיכון נרשם ללימודי הנדסה אלקטרונית באוניברסיטת פטרוגרד.[6]

פעילותו המוזיקלית

בשנים 19171919 המציא טרמן את כלי הנגינה האלקטרוני הראשון, שתחילה הוא קרא לו "אתרופון" ואחר כך נודע לפי שם משפחתו - טרמין. בכלי זה מנגנים ללא מגע אלא רק תוך כדי תנועות ידיים בתוך שדה אלקטרומגנטי שנוצר על ידי שתי אנטונות. בשנת 1922 ניגן טרמן בכלי זה בפני לנין והלהיב את חוגי המשכילים המקומיים. ב-1927 הופיע ברסיטלים עם ה"אתרופון" ברחבי אירופה וצפון אמריקה. טרמין היגר לניו יורק וזכה בה לכבוד רב. ב-28 בפברואר 1928 רשם בארצות הברית פטנט על המצאתו, בשמו העדכני לאון טרמן. הוא חתם בהמשך חוזה עם החברות "ג'נרל אלקטריק וRCA לשם שיווק הכלי בשם "טרמינווקס" (thereminvox) שקוצר בהמשך ל"טרמין". (theremine). מבחינה עסקית נחל טרמן כישלון אבל המשיך להעביר שיעורי נגינה על הכלי, להופיע ברסיטלים ולנסות לשכללו. המציא בהמשך כלי נוסף "טרפסיטון", פיתוח של רעיון הטרמין, ששילב נגינה עם ריקוד. לטרפסיטון הייתה צורת במה מצוידת באנטנות ורקדנים שהופיעו עליה יצרו מוזיקה דרך תנועותיהם בתוך השדה האלקטרומגנטי.

לטרמן היה חסר ידע תאורטי מוזיקלי בסיסי ולכן פנה להיוועץ עם קלרה רוקמור, כנרת וירטואוזית שעבדה איתו עוד מהימים הראשונים של שיווק הטרמין בארצות הברית. היא עזרה לו לשפר את המכשיר ולייצר גרסאות יותר משוכללות שלו. טרמן ביקש את עזרתה פעמים חוזרות אך לשווא.[7]

שובו לברית המועצות. אסיר פוליטי וממציא בשרות מערכת הביטחון הסובייטית

ב-1938 נעלם הממציא באופן מסתורי ואף נמסר באופן רשמי על מותו. לשווא חיפשו אותו אשתו לוויניה וידידיו. היו שסברו שהתגעגע למולדת והיו שחשבו שנחטף על ידי סוכני נ.ק.ו.ד. כעבור שנים אחדות נודע שחזר לרוסיה. העילה לכך הייתה הסתבכויות כספיות שהיו לו בארצות הברית או הרגשתו כי תפרוץ מלחמה בקרוב. [דרוש מקור]. טרמן חזר לברית המועצות בעיצומו של הטרור הגדול הסטליניסטי. זמן קצר אחרי שובו ללנינגרד[8] הוא נעצר ונכלא בבית הכלא בוטירקה במוסקבה. לאחר מכן נשלח לגולאג, ליתר דיוק, למכרות הזהב בקולימה. נטען שיחד עם קבוצת אסטרונומים היה מעורב בניסיון רצח של סרגיי קירוב באמצעות אותות רדיו, בעת ביקור במצפה פולקובו. (קירוב נרצח למעשה, ככל הנראה, במזימה של סטלין בשנת 1934) [9]

אף על פי שנידון כנראה לשמונה שנות מחנה והיו שמועות על הוצאתו להורג, בסופו של דבר נשאר בקולימה רק שנה ובחורף 1940 הועבר לאומסק על מנת לעבוד ב"שאראשקה" - מעבדה מסווגת ביטחונית בתוך מערכת ה"גולאג" ובה שיתף פעולה עם מדענים ומהנדסים כמו אנדריי טופולב, סרגיי קורוליוב ואחרים. נדרש לעסוק במחקרים בתחום הריגול האלקטרוני ובתחום הפרעת אמצעי התקשורת והקשר. טרמן המציא מערכת ציתות בשם "בוראן" Bourane, אחד ממבשרי המיקרו-ריגול באמצעות לייזר כשהשתמש ממרחק באלומת של קרינה תת-אדומה בעוצמה חלשה על מנת לגלות תנודות קוליות בשמשת חלון. ראש הנ.ק.ו.ד. לברנטי בריה הנהיג את השימוש במכשירי "בוראן" בריגול נגד השגרירויות האירופיות והאמריקנית במוסקבה.

לפי עדויות אחדות המצאתו זו זכתה בפרס סטלין בשנת 1947, אולם שמו של טרמן שהיה באותה תקופה אסיר פוליטי אינו מוזכר בין חתני הפרס. טרמן המציא מכשיר ציתות נוסף שכונה "הדבר" (The Thing) על בסיס חלל מהדהד בתדר גבוה שחובר למכשיר לאקטרוני פסיבי שנקרא "כריסוסטום" ("פה הזהב") ללא ספק כוח. ה"דבר" שימש לציתות במושב שגריר ארצות הברית במוסקבה. ב־4 באוגוסט 1945 משלחת פיונירים, מארגון הילדים הקומוניסטי היחיד והרשמי בברית המועצות העניקה כמתנה לשגריר עותק מעץ של סמל ארצות הברית כמחוות ידידות של ברית המועצות כלפי בת בריתה במלחמה שעמדה להסתיים. השגריר תלה אותו במשרדו. מאוחר יותר, בשנת 1952 חובב רדיו בריטי גילה במקרה את הציתות כששמע בערוץ רדיו סובייטי שיחות שניהלו האמריקאים ממשרד השגריר. השגריר האמריקאי החדש, ג'ורג' קנאן ערך בדיקות שגילו במשרד מיקרופון ומהדהד שיכלו להיות מופעלים על ידי אותות רדיו. כיוון שהמכשיר היה פסיבי והופעל על ידי אנרגיה אלקטרומגנטית ממקור חיצוני, הוא נחשב למבשר של טכנולוגיות RFID. [10] בשנת 1956 שמו של טרמן טוהר על ידי השלטון הסובייטי, נקבע שהוא חף מפשע והתאפשר לו להמשיך לעבוד במחקרים מסווגים של מערכת המודיעין הסובייטית ולפתח מערכות ציתות עד לפרישתו לגמלאות בשנת 1964.

שנותיו האחרונות ומורשתו

אחרי מלחמת העולם השנייה ידע הטרמין עדנה בעולם הסאונד בהוליווד. בביצוע שירם " התנודות הטובות" ("Good Vibrations") השתמשה להקת ביץ' בויס ב"אלקטרו-טרמין" או ה"טאנרין" -נגזרת של הטרמין שהומצאה על ידי פול טאנר. רוברט מוג קיבל השראה מעבודתו של טרמן בהמצאת הסינתיסייזר. בשנות ה-1980 הפיק הקולנוען סטיבן מרטין סרט תיעודי על הטרמין. הוא פגש את קלרה רוקמור ובביקור בברית המועצות ראיין את טרמן לראשונה מאז שעזב את ארצות הברית. בשנת 1990 אורגן מסע של טרמן לארצות הברית והוא הוזמן לראות רסיטל של טרמין באוניברסיטת סטנפורד.

טרמן נפטר כעבור שנתיים במוסקבה בגיל 97.

לקריאה נוספת

  • Bulat M.Galeyev.; translated by Vladimir Chudnovsky . "Light and Shadows of a Great Life: In Commemoration of the One-Hundredth Anniversary of the Birth of Leon Theremin, Pioneer of Electronic Art". Leonardo Music Journal (LMJ). 6.1996
  • Albert Glinsky Theremin: Ether Music and Espionage. University of Illinois Press, 2000 p. 10. מסת"ב 9780252025822
  • 1970 L.S.Theremin -Erstes Treffen mit A. F. Joffe

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לב סרגייביץ' טרמן בוויקישיתוף

(ברוסית)

הערות שוליים

  1. ^ תאריך הלידה הובא כאן לפי לוח השנה בגרגוריאני המקובל בימינו. לפי לוח השנה היוליאני בזמנו התאריך היה 15 באוגוסט
  2. ^ A.Glinsky 2000 עמ' 10
  3. ^ Bulat M.Galeyev 1996
  4. ^ https://www.kommersant.ru/doc/312181 יבגני ז'ירנוב בעיתון "קומרסנט" 26.2.2002]
  5. ^ [1970 L.S. Theremin
  6. ^ פטרוגרד היה השם החדש של סנקט פטרבורג אחרי שנת 1914
  7. ^ על קלרה רוקמור באתר BFM TV ב-9 במרץ 2016
  8. ^ השם החדש של פטרסבורג ופטרוגרד תחת השלטון הסובייטי
  9. ^ סבטלנה באז'נוב - המצאות וממציאים של רוסיה - לב סרגייביץ' טרמן 2018]
  10. ^ Kevin D. Murray
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0