לה ליברטאד אוונזה
| מדינה | ארגנטינה |
|---|---|
| שם רשמי | La Libertad Avanza |
| מייסד | חאבייר מיליי, ויקטוריה ויארואל |
| מנהיגים | חאבייר מיליי |
| תקופת הפעילות |
8 ביולי 2021 (כקואליציה) 28 בספטמבר 2024 (כמפלגה) – הווה |
| אידאולוגיות | שמרנות, ליברטריאניזם ימני, פופוליזם ימני, מינארכיזם, פלאו-ליברטריאניזם, אנטי קומוניזם |
| נוצרה מתוך | המפלגה הליברטריאנית, המפלגה הדמוקרטית |
| מיקום במפה הפוליטית | ימין |
| נציגויות בפרלמנטים | |
| הסנאט הארגנטינאי |
7 / 72 |
| בית הנבחרים הארגנטינאי |
40 / 257 |
| פרלמנט המרקוסור |
15 / 43 |
לה ליברטאד אוואנזה (בספרדית: La Libertad Avanza) היא מפלגת ימין שמרנית, ליברטריאנית ואנטי-קומוניסטית בארגנטינה שהוקמה בצורתה הראשונית ב-8 ביולי 2021 על ידי נשיא ארגנטינה הנוכחי חאבייר מיליי וסגנית הנשיא ויקטוריה ויארואל, כאיחוד וכקואליציה של מספר מפלגות ימין ובראשן המפלגה הליברטריאנית מפלגתו של מיליי, וכן המפלגה הדמוקרטית ומפלגות נוספות, לקראת הבחירות לפרלמנט הארגנטינאי של אותה השנה, שבהן זכתה ב-7% מקולות הבוחרים, וכ-17% מהקולות בבירה בואנוס איירס. ב-28 בספטמבר 2024 הוקמה מחדש כמפלגה אחת. היא משמשת כמפלגת השלטון במדינה מאז 10 בדצמבר 2023 לאחר זכייתו של חאבייר מיליי בבחירות לנשיאות באותה השנה.
היסטוריה
המפלגה נוסדה ב-8 ביולי 2021 בבואנוס איירס לקראת הבחירות הפרלמנטריות בארגנטינה שהתקיימו באותה השנה, כקואליציה של מספר מפלגות ימין וביניהן המפלגה הליברטריאנית, אשר ממנה מייסד המפלגה חאבייר מיליי בא. היא ערכה עצרת של כ-25,000 איש ב-5 בספטמבר בפארק לזמה בבואנוס איירס, ובה השיקה את קמפיין הבחירות שלה שהתרכז בביקורת על מפלגות שמאל במדינה, בראשן מפלגתה של כריסטינה דה קירשנר "החזית של כולם", כאשר עיקר הביקורת הייתה על המדיניות הכלכלית והחברתית שהן מובילות. שעות לפני האירוע אדוארדו בולסונארו, בנו של נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו, הביע תמיכה במפלגה. בבחירות לפרלמנט שהתקיימו בנובמבר של אותה השנה המפלגה זכתה ב-7% מקולות הבוחרים במדינה, ו-17% מהקולות בבואנוס איירס. בנוסף המפלגה התמודדה באותה השנה לעיריית בואנוס איירס וזכתה ב-16.7% מקולות הבוחרים.
באפריל 2022 החליטו המפלגה הדמוקרטית של מנדוסה והמפלגה הדמוקרטית הלאומית על הצטרפות לקואליציית המפלגות לאחר אירוע פוליטי בפארק במנדוסה,[1] וב-24 ו-28 במאי שתי המפלגות הצטרפו לקואליציה,[2] על מנת להתמודד כמפלגה אחת בבחירות לנשיאות ב-2023.
ביולי 2023 המפלגה ספגה ביקורת מאיש העסקים הארגנטינאי חואן קרלוס בלומברג, על כך שקרלוס קיקוצ'י, פוליטיקאי המקורב למנהיג המפלגה מיליי גבה 50,000 דולר בתמורה לתפקידים פוליטיים. בנוסף טען כי בתוך המפלגה ישנם אנשים הקרובים לקירשנריזם (האידאולוגיה של נשיאת ארגנטינה לשעבר כריסטינה דה קירשנר מהשמאל הפוליטי) ולשר הכלכלה לשעבר מטעם מפלגתה של קירשנר סרחיו מאסה. בתגובה מיליי צייץ כי "אצלנו כל אחד מממן באופן אישי את קמפיין הבחירות שלו, ואנו עושים את זה עם כספינו ומאמץ. זה מפריע לפוליטיקאים המסורתיים מכיוון שהם מממנים את קמפיין הבחירות שלהם באמצעות מיסים מהציבור".[3]
לאחר זכייתו של חאבייר מיליי בבחירות לנשיאות ארגנטינה ב-2023, היא משמשת כמפלגת השלטון. היא צפויה להתמודד כמפלגה אחת בבחירות הפרלמנטריות ב-26 באוקטובר 2025 (אנ'). על פי הסקרים היא עשויה להיות המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט.
אידאולוגיה
המפלגה נחשבת למפלגה ליברטריאנית, שמרנית, אנטי קומוניסטית, מינארכיסטית ואף אנרכו-קפיטליסטית.[4] היא דוגלת במעורבות מינימלית של המדינה בכלכלה, בחינוך ובחיי האזרח. היא דוגלת בסגירת משרדי ממשלה רבים והשארת 8 משרדים בלבד – ביניהם משרד הביטחון, הכלכלה, החוץ, הפנים והמשפטים. בנוסף המפלגה דוגלת בפירוק הרגולציות והביורוקרטיה, צמצום משמעותי של המגזר הציבורי, והפרטת מערכת החינוך למערכת חינוך פרטית המבוססת על תחרות חופשית. היא מתנגדת נחרצות לקומוניזם ומנהיגה מיליי כינה בעבר את קובה "אי כלא".
המפלגה נחשבת לתומכת מוחלטת של ישראל, והיא תומכת בה באופן מלא במלחמת חרבות ברזל. מנהיג המפלגה מיליי אף שקל להתגייר אך לא עשה זאת בשל תפקידו כנשיא. המפלגה רואה את ארגנטינה כ"בת ברית" חשובה של ארגנטינה לצד ארצות הברית. המפלגה תומכת באופן מלא בהעברת שגרירות ארגנטינה בישראל מתל אביב לירושלים, מתוך הכרה כי ירושלים היא בירתה של ישראל והמרכז הדתי והרוחני של העם היהודי. מנהיג המפלגה מיליי אף נחשב מקורב לחסידות חב"ד ונחשב לאוהד של הרבי מליובאוויטש. המפלגה מתנגדת למדינה פלסטינית ומכירה ביהודה ושומרון ורמת הגולן כחלק מישראל.[5]
קישורים חיצוניים
אתר האינטרנט הרשמי של לה ליברטאד אוונזה (בספרדית)
הערות שוליים
- ↑ Laura Fiochetta, Carlos Balter se ilusiona con la llegada de Milei y habla de la casta, MDZol, 21 de abril de 2022
- ↑ Comienza el ajedrez interno del partido que impulsa a Javier Milei en Mendoza, MDZol, 23 de mayo de 2022
- ↑ “En este espacio se queda el que viene a poner”: la explicación de Milei ante la denuncia de venta de candidaturas, Infobae, 5 Jul, 2023
- ↑ Elisa Carrió: “Milei es un anarcocapitalista, un kirchnerista de derecha”, Infobae, 9 October, 2021
- ↑ James Grainger, Argentina rejects UN vote on 'unlawful' Israeli occupation of Palestinian territories, Buenos Aires Times, 18 September 2024
לה ליברטאד אוונזה42077309Q108454548