מאגר האוספים הדיגיטליים בספריית יונס וסוראיה נזריאן, אוניברסיטת חיפה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מאגר האוספים הדיגיטליים בספריית יונס וסוראיה נזריאן, אוניברסיטת חיפה הוא מאגר של תמונות, קובצי טקסט, וידאו ואודיו במגוון נושאים המשמשים ללימוד, הוראה ומחקר.

במאגר אוספים הכוללים אובייקטים דיגיטליים מתחומי האמנות והארכאולוגיה, תמונות היסטוריות של ארץ ישראל, תיאטרון, חיפה וסביבתה, עבודות תיזה ודוקטורט של בוגרי אוניברסיטת חיפה, פרסומי חוקרים, ארכיון אבא חושי, תולדות הספנות וחיל הים ועוד. האובייקטים ניתנים לעיון ושימוש לבעלי ההרשאות המתאימות, חלקם חופשיים לשימוש הקהל הרחב וחלקם לשימוש קהילת אוניברסיטת חיפה בלבד.

האוספים

  • אוסף עבודות גמר של אוניברסיטת חיפה - עבודות גמר (דיסרטציות) של סטודנטים באוניברסיטת חיפה לתארים השני והשלישי (M.A ו-PhD) בטקסט מלא לצפייה תוך קיום תנאי זכויות יוצרים. פרויקט הדיגיטיזציה של עבודות הגמר לתואר שלישי נעשה בסיוע של איגוד האינטרנט הישראלי ואגודת הידידים של אוניברסיטת חיפה.
  • אוסף תמונות היסטוריות של ארץ ישראל - אוספי תצלומים, גלויות ומסמכים שהתקבלו מאוספים פרטיים, מצלמים, ממוסדות ומארכיונים. אוספים אלה מתעדים את תולדות היישוב בארץ ישראל במאה ה-20, והם מאורגנים לרוב על פי שמות הצלמים, בעלי האוספים או שם היישוב.
  • אוסף חיפה וסביבתה - אוספי תמונות שצולמו ברחבי העיר וסביבתה מתחילת המאה ה-20 ועד היום ומשקפים היבטים שונים בארכיטקטורה, בחיי היום-יום ובנופיה של העיר רבתי ואזוריה, לאורך התקופות ההיסטוריות השונות.
  • אוסף ארכיון הסיפור העממי על-שם דב נוי - אוסף סיפורים עממיים שעברו בעל פה במהלך הדורות בקרב הקבוצות האתניות השונות שעלו לישראל או החיות בה. הסיפורים נקלטו ותועדו על ידי צוות הארכיון. האוסף מסודר לפי מספרי הסיפורים ורושמיהם, עדות, וטיפוסים סיפוריים.
  • אוסף אמנות וארכאולוגיה - אוספי תמונות בתחומי הציור, הרישום, ההדפס, הפיסול, הארכיטקטורה, הקרמיקה, כתבי יד ואמנויות שימושיות. השימוש מיועד לקהילת אוניברסיטת חיפה, להוראה ולמחקר.
  • אוסף פיסול צלבני בארץ ישראל - אוסף התצלומים של הפיסול הצלבני בארץ ישראל מעיזבונה של ד"ר זהבה יעקבי. האוסף מסודר לפי אתרים בסדר אלפביתי, עם תת-חלוקה למבנים כגון כנסיות, מנזרים, מסגדים, קברים, מזרקות ומוזיאונים.
  • אוסף חיל הים ותולדות הספנות בישראל - האוסף מכיל תמונות מארכיון בית הספר לקציני ים עכו, אוספים פרטיים של בכירי רבי חובלים ומקימי חיל הים והספנות בישראל.
  • אוסף תיאטרון ואמנויות המופע - ארכיון דיגיטלי כללי לתיאטרון בישראל ; הארכיון הדיגיטלי של תיאטרון חיפה ; הארכיון הדיגיטלי של פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר ; הארכיון הדיגיטלי של התיאטרון הקאמרי ; ארכיונים ואוספים של אישים מעולם התיאטרון בישראל ; אוספי תמונות מהפקות תיאטרון מרחבי העולם.
  • אוסף תצלומי אויר של ארץ ישראל 1917-1919 - אוסף תצלומי אוויר המתעדים את ארץ ישראל. האוסף צולם על ידי טייסים גרמנים שלחמו לצד הטורקים במלה"ע הראשונה, והיו הראשונים שתיעדו את נופי הארץ מן האוויר. התצלומים שימשו כלי עזר למיפוי הארץ ויישוביה.
  • אוסף הספרים הנדירים - מבחר מאוסף הספרים הנדירים של ספרית אוניברסיטת חיפה. האוסף כולל ספרים בעברית ובלועזית במגוון תחומים.
  • הארכיון ע"ש אבא חושי - הארכיון ע"ש אבא חושי כולל מסמכים משנת 1919 ועד שנת 1969 אשר הצטברו בתקופת פעילותו של אבא חושי בארץ כאיש ציבורי ומפלגתי, כמזכיר מועצת פועלי חיפה וכראש עיריית חיפה בין השנים 1951-1969. בארכיון אוספים אישיים ואוספים של מוסדות, ארגונים ומפעלים.
  • האגף לקשרי חוץ ופיתוח משאבים, אוניברסיטת חיפה - ארכיון תמונות.
  • הארכיון הדרוזי - אוסף עשיר ומגוון של חומרים בנושא העדה הדרוזית. האוסף עוסק ביישובים הדרוזים בארץ ובארצות השכנות ונותן תמונה מקיפה על חיי העדה הדרוזית. האוסף מסודר לפי יישובים ולפי נושאים. האוסף קיים פיזית במדור הדרוזי במרכז היהודי ערבי באוניברסיטת חיפה.
  • אוסף האילנות הקבלים - אוסף גדול, המרכז את הדיאגרמות הקבליות הנמצאות באוספים ובספריות שונות בעולם. האוסף הוא חלק מ"מפעל האילנות" המנוהל על ידי ד"ר יוסי חיות.

דרכי עבודה - דיגיטיזציה, שימור והנגשה

קובץ:DMC, Haifa University Nazarian Lib..png
הדף הראשי באתר האינטרנט של המרכז למדיה דיגיטלית, ינואר 2013

בחירה באוספים פיזיים כמועמדים לתהליך דיגיטיזציה, שימור והנגשה נעשית על בסיס שיקולים שונים ומגוונים. מרכז הדיגיטציה, אשר עד שלהי 2019 נשא באופן רשמי את השם "המרכז למדיה דיגיטלית", פועל בסביבה אקדמית. ככזה, העשייה בו כוללת בחירה באוספים בעלי ערך מחקרי ובחירה באוספים שימושיים למשתמשים האקדמים, תוך הערכה לגבי מידת היכולת לשימוש בחומרים כך שאינה פוגעת בזכויות יוצרים, שאינה מפירה את זכויות הפרט, חיסיון מידע וכולי ובהלימה בחירה במידת הנגישות המתאימה. לחומרים רגישים יותר, אך עדיין בעלי ערך מחקרי, יכולה להתאים הנגשה מוגבלת לקהל ייעודי (סטודנטים וחוקרים בלבד למשל, במקום גישה פתוחה לציבור כולו).

שיקול מרכזי בעשייה זאת, באוניברסיטת חיפה, הוא בחירת תוכן הקשור לסביבה הגאוגרפית והתרבותית של העיר חיפה. שימור מורשת מקומית היא מטרה שספריות אוניברסיטאיות רבות בעולם לקחו על עצמן כחלק ממחויבותן לקהילה בה הן ממוקמות. לשם כך, מאתרת הספרייה אוספי תמונות בעלי חשיבות מחקרית ותרבותית המצויים ברשות ארגונים ואנשים פרטיים. שיקולים אחרים הם מידת נדירותם של הפריטים, סכנת הבלאי, חשיבות שימורם לדורות הבאים וכדומה.

החומרים מתועדים בספרייה ונשמרים על שרתי הספרייה, תוך מתן אפשרות של גישה מרחוק בעבור אוכלוסיות שונות באוניברסיטה ומחוצה לה באמצעות האינטרנט. הספרייה עוסקת בפעילות זו כאמור, כחלק מחזון האוניברסיטה למעורבות בקהילה, ובמסגרת פיתוחה של הספרייה הדיגיטלית של האוניברסיטה. מאגר המידע ההולך ונבנה בספריית האוניברסיטה ייחודי בהיקפו ובמגוון התכנים שהוא כולל. המקורות המגוונים של אוספי התמונות והשילוב בין אוספים פרטיים ומוסדיים יוצרים פסיפס תיעוד רשמי ופרטי של ארץ ישראל.

הפריטים השונים עוברים תהליך דיגיטזציה בהתאם לסוג החומר. למשל, פריטים בפורמט ניירי עוברים תהליך של סריקה ועיבוד. הקבצים נסרקים ונשמרים בפורמט TIFF, הצורה המקובלת בעולם לשימור דיגיטלי. עיבוד תמונות נעשה בתוכנת פוטושופ, כאשר מתבצע אך עיבוד מינימלי וזאת לשם שמירה על אותנטיות מרבית של התמונה. העיבוד כולל רק חיתוך שטחים ריקים בתמונה, תיקוני צבע. ניקוי לכלוכים שאינם חלק מהתמונה, תיקון נזקי זמן וטבע, וחידוד התמונה במידת האפשר. בסוף תהליך זה נשמרים בשרת אובייקטים ויזואליים המשמשים מאוחר יותר לטעינות למערכת לניהול והנגשת אובייקטים. קובצי התמונה שעברו תהליך של טיוב איכות התמונה, מזוהים ומקוטלגים בקטלוג הספרייה, ומשם נקלטים, יחד עם נתוני הזיהוי, במערכות הספרייה. הרישום והטיפול באובייקטים מסתמך על סטנדרטים בינלאומיים ועם אפשרות המרה של פורמטים גם בעתיד.

על המלאכה מופקדים צוות הספרייה הכולל ספרנים מומחים בעלי ניסיון וידע בהעשרת Metadata, דיגיטציה והנגשה של האובייקטים העוסקים מלאכה תוך שיתוף פעולה עם צוות תמיכה של אנשי המחשוב של הספרייה. המומחיות והניסיון שנרכשו בספרית אוניברסיטת חיפה מאפשרים התמודדות מוצלחת עם כמויות גדולות של אובייקטים וחשיפה גבוהה שלהם לציבור הרחב בארץ ובעולם.

באגף הדיגיטציה של הספרייה, המתנהל באמצעות מערכת "עלמא" של חברת "אקס ליבריס", משולבים האובייקטים הדיגיטליים בנושאים מגוונים ובפורמטים שונים. מערכת זו מאפשרת אחסון, הנגשה, איחזור, הצגה ושימור של הקבצים כמו גם בניית אוספים ושילובם באתרי אינטרנט.

בסוף שנת 2012 היו מאוכסנים בשרתי האוספים הדיגיטליים של ספריית אוניברסיטת חיפה מעל ל-73,000 פריטים שונים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0