מגדל הגן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מגדל הגן
מגדל הגן במבט מקרוב
מגדל הגן במבט מקרוב
מגדל הגן כסמל פאלי

מגדל הגן (ידוע גם כמגדל פיבקו) הוא מגדל מגורים הנמצא בקצה הצפון־מערבי של רמת גן. בניית המגדל הסתיימה בשנת 2004. המגדל נמצא בנקודה בולטת מאוד המשקיפה על נתיבי איילון ופארק הירקון. המגדל תוכנן על ידי האדריכל אילן פיבקו והיה ידוע תחילה כ"מגדל פיבקו".

המגדל בן 16 הקומות הוא בגובה 68 מטרים אך כולל רק 20 דירות. הדירות שתוכננו בו הן דירות יוקרה והבניין כולל גם בריכת שחייה, חדר כושר ופונקציות נוספות שנועדו למשוך אליו אוכלוסייה עשירה. המגדל שווק תחת הסיסמה "החיים על פי פיבקו".

המגדל מופיע כמקום משכנו של "תאגיד דאוס" בסדרת הטלוויזיה הישראלית לילדים "דאוס".

תכנון ובנייה

הבניין הוא אחד הבניינים הראשונים שנבנו כמגדל יוקרה בצמוד לנתיבי איילון; אחריו החלו להיבנות מספר מגדלים נוספים, בעיקר בשטח עיריית תל אביב-יפו, המספקים לאוכלוסייה עשירה דירות יוקרה. מיקומו של המגדל נבחר במקרה, לאחר שהזדמנה קרקע "מתה" במקום בו לא הייתה מתוכננת בנייה בצמוד לכביש, והמגרש המקורי שבו תוכנן להקים בניין מגורים אוחד עם הקרקע החדשה והפך לחלק מהגן בו נמצא המגדל. תוכניתו המקורית של האדריכל גם הייתה קישור בין המגדל לים באמצעות סירות שיוכלו לעגון בנחל איילון למרגלות המבנה, אך תוכנית זו לא מומשה.

המגדל בנוי בצורה יוצאת דופן לנוף העירוני בישראל, ואף זכה עם בנייתו לכינויים שונים. ככל הנראה, התכנון לא שאף לכך, אלא חיפש דרך למצות את הפוטנציאל הנדל"ני של הקרקע על ידי התרחבות הבניין בחלקו העליון, בו גם נמצאות דירות הפנטהאוז. צורת המגדל מוגדרת במרחב על ידי ארבעה מסבכים ההולכים ומתרחקים מפינות המבנה ומתחברים אל הקומות העליונות הרחבות יותר. על אף שנראה כי מסבכים אלו הם חלק משלד המבנה, למעשה אינם מחזיקים דבר בבניין מלבד עצמם. שלד הבניין הוא שלד בטון מזוין רגיל, ואפילו מרפסות הפלדה ההיקפיות אינן מחוברות אל המסבכים. עם זאת, הם מקנים למבנה את צורתו הייחודית. שלוש מחזיתותיו של הבניין כוללות מרפסות וקירות זכוכית גדולים, וחזיתו הרביעית הפונה אל נתיבי איילון היא בטון חשוף אשר מכיל מאחוריו את כל מערכות הבניין. על בטון זה נתלו בשנים האחרונות שלטי פרסומת ענקיים המספקים גם הכנסה חודשית קבועה לבניין. כותרת הבניין מחופה ברובה על ידי פח גלי המותאם בקלות לצורה המקומרת שלה ויוצר מרקם מורכב ושונה בחלק זה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מגדל הגן בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0