מדבר טאנאמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוף אופייני למדבר טאנאמי.
מיקום מדבר טאנאמי על מפת האזורים הגאוגרפים של אוסטרליה.

מדבר טאנאמי (באנגלית: Tanami Desert) הוא מדבר גדול בצפון אוסטרליה המשתרע על פני דרום ומרכז הטריטוריה הצפונית וצפון ומרכז אוסטרליה המערבית. גודלו הכולל של מדבר זה יחד עם אזורי ביניים קשורים מגיע לכ-71,235 קמ"ר והוא המדבר השלישי בגודלו ביבשת לאחר מדבר ויקטוריה הגדול ומדבר החול הגדול. הוא מתאפיין בשטח סלעי יחסית עם גבעות קטנות. מדבר טאנאמי היה האזור האחרון שלא נחקר באופן מלא על ידי אוסטרלים ממוצא אירופאי עד לאמצע המאה ה-20.

היסטוריה ומחקר

השם "טאנאמי", ניתן למדבר על ידי חוקר הארצות והגאולוג האוסטרלי אלן דוידסון. מקור השם הוא בכינוי של השבטים האבוריג'ינים לשתי מערות תת-קרקעיות במדבר שבהן היו מים באופן קבוע, ופירושו בשפתם הוא "אינו מת".

החוקר אלן דוידסון היה יו"ר ההתאגדות לחקר מרכז אוסטרליה, ובנובמבר 1897 הוא נסע מטעם ההתאגדות ברכבת מאדלייד עד לעיר אודנאדטה, ומשם המשיך על סוס עד שהגיע לעיר אליס ספרינגס שהייתה נקודת התיישבות חשובה באזור. בעיר זאת דוידסון הרכיב את משלחת המחקר הראשונה שלו שכללה ציוד לשישה חודשים, ובסמכותה היה לחקור כ-28,490 קמ"ר בטריטוריה הצפונית כדי למצוא משאבי טבע ומינרלים. לאחר שדוידסון חזר לאדלייד, הוא זומן על ידי ההתאגדות לדווח ללונדון על ממצאיו, ולאחר מכן יצא במשלחת שנייה לאזור ב-1900 ובמהלכה נחקרו אזורים במרחק 55 קילומטר מהעיר טננט קריק. במהלך המסע הוא גילה מספר מרבצי זהב שהובילו לבהלה לזהב בשנת 1909, אך מכיוון שדוידסון לא הצליח לגלות כמויות גדולות של משאבי טבע הפיתוח של האזור על ידי חברות הכרייה הגדולות באותו זמן נדחה בסופו של דבר.

באזור שנחקר על ידי דוידסון מצוי כיום מכרה הזהב השני בגודלו באוסטרליה.

מאפיינים והתיישבות אנושית

בדומה לשאר המדבריות באוסטרליה, במדבר טאנאמי יורד גשם ברמה נמוכה המאפשר את קיומה של צמחייה דלילה. כמות המשקעים הממוצעת היא 375 מילימטר לשנה, ובסביבות 80-75% מהמשקעים יורדים בחודשי הקיץ - רובם באזורים הצפוניים. אדמת המדבר ברובה היא חול אדום, ויש בה אזורים המורכבים מסלע וולקני ומאבן גרניט. למרות האקלים החם במדבר יש בו אזורים רבים הראויים לחקלאות. ההתיישבות האירופאית היחידה היא ווקופ וטננט-קיק בנוסף להתנחלויות קטנות של אבוריג'ינים.

התושבים הילידים של מרכז המדבר הם שבטי קוקאטיה וטג'וראבאלה, ושבט וולאפירי מתגורר בעיקר בשולי המדבר. ביולי 2012, הממשלה האוסטרלית הכריזה על כ-10,000,000 דונם בדרומו של המדבר (38% משטחו הכולל), כשמורת ילידים מוגנת.

החי והצומח

לדברי חבר בוועדות הממשלתיים, מדבר טאנאמי הוא "אחד התחומים הביולוגים החשובים ביותר שניתן למצוא באוסטרליה, במיוחד מפני שהוא מספק מקלט למספר מיני בעלי חיים אוסטרלים נדירים שנמצאים בסכנת ההכחדה".

בשנת 1996, חוקרים מצאו כ-1073 מיני צמחים ברחבי המדבר. מרבית שטחי המדבר נשלטים על ידי עשב הטריאודיה, וישנם גם עצי שיטה ושיחים נמוכים.
כ-394 מיני בעלי חיים תועדו בתחומי המדבר, מתוכך 18 מינים נדירים הנמצאים בסכנת הכחדה. זוג אגמים בטריטוריה הצפונית ובאוסטרליה המערבית מספקים בית גידול לעופות מים רבים. החי הייחודי למדבר כולל עכבר ערמוני מערבי (Pseudomys nanus), עכבר עדין (Pseudomys delicatulus) ומינים אנדמיים נוספים. בנוסף לכך מצויים במדבר פלניגל ארוך-זנב (Planigale ingrami), בילבי ענק, קנגורו אדום, וולארו מצוי, קיפודן נמלים אוסטרלי, דינגו, חפרפרת כיס, קוואל צפוני, וולאבי סלעים שחור-צד, ביטונג זנב-מברשת, ובעלי חיים אחרים. בין העופות המצויים במדבר ניתן למנות את האמו, בז אוסטרלי, תוכי פורט לינקולן (Barnardius zonarius), תוכי המלכה אלכסנדרה, חרטומנית אוסטרלית (Rostratula australis) וברווז מנומש (Stictonetta naevosa). הטרמיטים נפוצים מאד בחלקי המדבר. בנוסף לכך מצויים במדבר מינים פולשים כמו ארנבון מצוי, שועל אדום, חתול הבית, וגמלים, המהווים איום למאזן האקולוגי.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0