מהומות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: "בלאגן", קביעות לא מבוססות.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: "בלאגן", קביעות לא מבוססות.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
מהומות בברלין, בהפגנות אחד במאי 2001. מהומות מלוות לעיתים קרובות בהצתת כלי רכב

מהומה מתרחשת כאשר קהל של אנשים נאסף ומבצע פשעים או מעשי אלימות; לרוב מדובר בונדליזם ופגיעה ברכוש. מהומות רבות מתחילות כהפגנות פוליטיות או אידאולוגיות בעוד שישנן מהומות שהן התפרעות על רקע מצב כלכלי קשה. מהומות מהסוג האחרון מתבטאות בעיקר בביזה והשחתת רכוש. מהומות רבות עלולות להגיע לעימותים אלימים בין המשתתפים בהן לבין כוחות המשטרה המשתתפים בפיזורן. במדינת ישראל השם הרשמי למהומות הוא הפרות סדר או בראשי תיבות: הפס"ד.

היווצרות מהומה

עמדה מקובלת היא שמהומות נוצרות כתוצאה של זעם חברתי חבוי המוצת על ידי אירוע דרמטי, כמו התנקשות פוליטית או פסק דין מרגיז, ועל כן כדי למנוע מהומות יש לטפל בגורמי הזעם החברתי. תומאס שלינג הציע הסבר אלטרנטיבי על פיו מהומות נוצרות כאשר קהל רב מתאסף עם ציפיות לכך שמספר המוכנים להשתתף במהומות גדול מספיק כדי להביא את הפעילות המשטרה לחוסר יעילות בטיפול במהומה. באופן זה, מסביר שלינג מהומות שנוצרות במגרשי כדורגל, למרות שאין לקהל סיבה משמעותית לזעם חברתי[1].

אלימות האופיינית למהומות

מתפרעים פועלים בין היתר בצורות הבאות:

פיזור הפגנות ומהומות

שוטרים ממשטרת המהומות בבריטניה, מצוידים במגינים

פיזור הפגנות אלימות הוא בדרך כלל תפקידה של המשטרה, למרות שמהומות בקנה-מידה רחב עשויות להצריך גיבוי מהצבא. מרבית מדינות העולם מחזיקות יחידות מיוחדות לפיזור הפגנות ומהומות. יחידות אלו כפופות אמנם למשטרה, אך בהרבה מובנים הן דומות יותר ליחידות צבאיות:

  • ציוד ואמצעי לחימה: הציוד כולל אמצעים לפיזור הפגנות, מיגון אישי וכלי רכב ממוגנים. הציוד הבסיסי כולל נשק אישי, ביגוד מגן, אלת גומי ומגן מפלסטיק. למעשה, שוטר ביחידה כזאת מצויד יותר טוב משוטר רגיל.
  • דוקטרינת הפעלה: השוטרים הרגילים פועלים ביחידים או בקבוצות קטנות, הם נשלחים להגיב לאירועים ובכל אירוע הם פועלים באופן עצמאי תוך שהם נדרשים לגלות שיקול דעת נרחב. לעומת זאת, היחידות לפיזור הפגנות מופעלות בקבוצות גדולות, תחת פיקודם של קצינים בכירים, משימתם מוגדרת והם אינם נדרשים לשיקול דעת אישי.
  • קרביות: השוטר הרגיל מונחה להימנע מאלימות ככל הניתן ולפתור את המחלוקות בדרכי שלום. לעומת זאת, שוטרי היחידות לפיזור הפגנות מאומנים לעימותים פיזיים (ואף עימותים אלימים) וגישתם נוקשה בהרבה, הם מעדיפים להפעיל כוח רב על מנת להמם את המתפרעים ולהשיג הכרעה מהירה ללא סיכון השוטרים.

כתוצאה מכך, להרבה יחידות כאלה יצא מוניטין של שוטרים אלימים וקשוחים ולא אחת מוגשות נגדן תלונות על הפעלת כוח חורג, אלימות ברוטלית או הכאת מפגינים ללא הצדקה.

מדינות עם משטר רופף מחזיקות כוחות פארא-צבאיים מיוחדים לפיזור הפגנות על מנת לאפשר התנהלות תקינה, לדוגמה כוחות הביטחון המרכזי במצרים. במקרים של מהומות ענק המתרחשות בו זמנית במספר אזורים או ברוב המדינה, עשוי הממשל להכריז על משטר צבאי או לחלופין בני האדם המשתתפים במהומות עשויים לבצע השתלטות אלימה על הממשל.

יחידות לפיזור מהומות בעולם

רשימת מהומות ידועות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ David D. Haddock and Daniel D. Poisby, UNDERSTANDING RIOTS, Cato Journal, Vol. 14, No. 1 (Spring/Summer) 1994