מהפכת ה-ACES

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מהפכת ה-ACES הוא מונח המתאר שילוב של 4 יכולות טכנולוגיות: אוטונומיות, חיבוריות, הנעה חשמלית, ושיתוף. ראשי התיבות של מילים אלו באנגלית (Autonomous, Connected, Electric, Shared) יוצרים יחדיו את המילה ACES. מונח זה הפך לקו המוביל את התפתחות תעשיית הרכב השואפת לאחד 4 מהפכות טכנולוגיות נפרדות שיוצרות רכב שהוא כאמור אוטונומי, מקושר, חשמלי ושיתופי.

מהפכות טכנולוגיות אלו התפתחו ונעו בקצב שונה, ואולם הן מתכנסות יחדיו לשנת 2021 בה רוב יצרני הרכב הגדולים מתכוונים להתחיל יצור סדרתי מסחרי של הרכב האוטונומי[1], כאשר במקביל השיפורים בסוללות החשמליות צפויים ליצור כבר ב-2020 מצב בו רכב עם הנעה חשמלית יהיה כדאי כלכלית יותר מרכב עם מנוע בעירה פנימית[2]. השתלבות ארבע המהפכות למהפכה אחת כוללת, מהפכת ה-ACES, צפויה ליצור מצב בו ליצרני הרכב ישתלם יותר להשקיע ברכבים המשלבים את ארבעת הרכיבים והשוק צפוי לעבור ממצב של מכונית כמוצר למודל עסקי של מכירת שירותי תחבורה (MaaS – Mobility-as-a-Service) אשר תשנה את כל תפיסתנו לגבי קנייה ושימוש ברכב פרטי[3]. מחקר שהתפרסם ברבעון האחרון של 2018 מעריך ששוק ה-MaaS צפוי לגדול בצורה ניכרת ולהגיע לשווי שוק של 1.75 טריליון דולר עד שנת 2028[4].

ההשפעות של מהפכת ה-ACES צפויות להיות מרחיקות לכת וייגעו כמעט בכל סקטור אותו אנו מכירים כגון: הבנקאות, הביטוח, הרשויות המקומיות, משרדי הממשלה השונים, נדל"ן, שוק התעסוקה, אנרגיה, תקשורת ועוד.

בנוסף, עליה של רכב אוטונומי על הכבישים מעלה שאלות אתיות לא פשוטות אשר הרגולציה תצטרך לתת עליהן מענה. למשל, כאשר עומדת להתרחש תאונה, מחשב הרכב עלול לעמוד בפני מצב בו הוא נדרש לקבל החלטה את מי להעדיף - את נוסעי הרכב או את הולך הרגל אשר זינק לכביש. מחקר של MIT שפורסם ב-2018 מצא מספר העדפות אוניברסליות לנושא זה (כמו העדפת רבים על מעטים, ילדים על מבוגרים ובני אדם לעומת חיות) לצד לא מעט הבדלים תרבותיים בין מדינות שונות[5].

מהפכת הרכב האוטונומי

דגם של רכב אוטונומי

מכונית אוטונומית היא מכונית המסוגלת לנסוע, לנווט ולהתגבר על מעבר מכשולים ללא עזרת נהג אנושי.

איגוד מהנדסי הרכב העולמי (SAE - Society of Automotive Engineers) הגדיר 5 רמות של רכב אוטונומי[6]:

  1. רמה 0 - בה הנהג אחראי ומבצע את כל הפעולות.
  2. רמה 1 - בה המכונית עוזרת לנהג בהיבטים מסוימים אך עדיין הוא נדרש למלוא תשומת הלב בנהיגה (למשל על ידי Cruise control).
  3. רמה 2 - בה המכונית עוזרת לנהג במספר היבטים (כמו למשל מניעת התנגשות או מעקב אחר המכונית שמלפניו בעומס תנועה). מכוניות רבות נמצאות היום ברמה 2.
  4. רמה 3 - בה המכונית יודעת לנסוע באופן עצמאי ברוב האזורים, אך עדיין הנהג נדרש לערנות וללקיחת השליטה אליו במידת הצורך. מספר יצרנים כמו טסלה ואאודי הכריזו[7] שהם יציגו רכב בדרגה 3 במהלך 2018.
  5. רמה 4 - בה המכונית יודעת לנסוע באופן עצמאי בכל סוגי הדרכים, אך עדיין יש הגה ודוושות למקרה הצורך שהנהג יידרש להתערב.
  6. רמה 5 - בה המכונית ללא הגה ודוושות והמכונית מבצעת באופן עצמאי את כל הפעולות הנדרשות.

בעשור השני של המאה ה-21 רוב יצרני הרכב משקיעים משאבים רבים על מנת להיות הראשונים להציב על הכביש רכבים אוטונומיים מדרגה 4 ו- 5, כאשר רובם הכריזו על 2021 כשנת היעד, אך מספר יצרנים מנסים להקדים את שנת היעד[8]

מהפכת הרכב האוטונומי היא מהפכה אשר צפויה לבטל את הצורך בידיעת נהיגה, ועקב כך לאפשר לאוכלוסיות רבות אשר לא מסוגלות לנהוג כיום להיות ניידות. למשל, ילדים, זקנים ואנשים עם מוגבלויות שונות. בנוסף, יכולתו של הרכב לנסוע באופן עצמאי תאפשר ניצול טוב יותר של זמן הרכב כאשר לאחר הבאת בעל הרכב לעבודה הוא יוכל לנסוע ולהסיע את הילדים לבית הספר, להביא משלוח מהסופרמרקט או להסיע אנשים אחרים. שינויים אלו ואחרים צפויים להביא לכך שאנשים רבים יעדיפו לא לרכוש רכב שמחירו יקר אלא להשתמש ברכב כשירות, אשר יוזמן וישולם באמצעות אפליקציה ייעודית. כתוצאה מכך צפויים שינויים בדפוסי השימוש ברכב, כאשר לדוגמה לא תהיה חובה להחזיק חניה פרטית בגלל שלאחר הגעה למקום העבודה או למקום המגורים כלי הרכב יוקצה לביצוע נסיעה עבור נוסעים אחרים ולא יוכנס לחניה פרטית.

מהפכת הרכב המקושר

מערכת ניווט ברכב מתוצרת למבורגיני
שיירה של רכבים מקושרים

מכונית מקושרת היא מכונית המצוידת בגישה לאינטרנט, ובדרך כלל גם עם רשת תקשורת מקומית אלחוטית. היתרונות של הפיכת הרכב למקושר הם ביכולת של הרכב להעביר מידע לרכבים אחרים (V2V), לתשתיות בצידי הכביש (V2I) ולמעשה לכל ישות מקושרת אחרת (V2X). המשמעות היא העברת מידע בהיקפים נרחבים ביותר, דבר אשר יחייב תשתיות תקשורת מתאימות אשר יישענו על רשתות סלולר מדור 5 (5G)[9] או לחלופין על תקשורת Wi-Fi.

מהפכת הרכב המקושר מביאה לתוך הרכב חלק מן הטכנולוגיות הכי חמות היום – Big Data ו- IoT. טכנולוגיות אלו בהקשר של הרכב, בצירוף הקישוריות של הרכב לאינטרנט מאפשרות ליצור שני תחומים מאוד משמעותיים לנוסעים ולציי הרכב, לתעשיית הרכב ולרשויות שאחראיות על ניהול התחבורה והתשתיות – Telematics ו- Infotainment.

המשמעות של שני התחומים הללו היא שרכב מקושר מייצר כמות גדולה מאוד של מידע, שבעזרת טכנולוגיות של Big Data מאפשר לגורמים שונים להסיק תובנות רבות. השימוש ב- Data Analytics מאפשר לא רק ניתוח דפוסים ותבניות קיימות, אלא גם לחזות התרחשויות עתידיות.

Telematics – מתייחס למידע לגבי הרכב ואופן נסיעתו, כולל מידע לגבי מהירות ועצירות, ביצועי מנוע, מצבי חירום וקריאה לעזרה, מידע מה- GPS ודיאגנוסטיקה של הרכב.

Infotainment – מתייחס למערכות מידע ובידור, כגון מוזיקה, סרטים ומידע ניווט, וכן התייחסות לנקודות תקשורת כגון קישוריות Bluetooth ו- Wi-Fi, יכולת לקבל ולהוציא שיחות והודעות ללא מגע יד וכדומה.

רכב מקושר אינו חייב להיות אוטונומי, כאשר שימוש באפליקציות ניווט כדוגמת Waze הופכות למעשה רכב אשר נהוג על ידי בני אדם לרכב מקושר במידה מסוימת. אחד היתרונות של יכולת הקישוריות של הרכב היא ביכולתו להעביר מידע רב, החל ממידע על מפגעי כביש או עומסים למכוניות אחרות או לבקרת התנועה, המשך בהעברת תקשורת נתונים לנוסעים לצורכי צפייה בסרטים או ביצוע שיחות וידאו, וכלה בנתונים של מאפייני הנוסעים לטובת חברות צרכנות שונות שיוכלו להציע שירותים בהתאם. עם זאת, על מנת שרכב אוטונומי יוכל למצות את מלוא הפוטנציאל הטמון ביכולותיו, יש לשלב בו גם יכולת לתקשר ביעילות עם רכבים אחרים ועם תשתיות לצורך הניווט וההשתלבות בתנועה. מהפכת הרכב המקושר צפויה לאפשר למכוניות לנסוע באופן יעיל יותר תוך תיאום משופר עם המכוניות האחרות שעל הכביש, ולאפשר לנוסעים מגוון שירותים אשר כיום אין להם גישה אליהם במהלך הנסיעה.

במאמר שפורסם באתר Ignite [10]מוצגים שירותים אפשריים של הרכב המקושר בעידן הטרום אוטונומי כוללים בין השאר ניווט משופר, התראות לנהגים וביטוח מותאם לדפוסי הנהג. בשלב בו ייכנסו רכבים אוטונומיים, שירותים אלו צפויים להתרחב במידה משמעותית ולכלול בין השאר בקרת תחבורה מתקדמת, שיפור כלי הרכב, שיפור ניהול ציי רכב, שיווק ממוקד לנוסע הרכב, נקודות Wi-Fi עבור המשתמשים, המכונית כנקודת תשלום, אינטגרציה עם הרשת הביתית ועוד.

מהפכת הרכב החשמלי

רכב חשמלי מונע מצבר אינו המצאה חדשה, ורכבים כאלו היו מראשית התפתחות המכוניות, אך יעילותם לא השתוותה לזו של רכבים עם מנועי בעירה פנימית. התפתחות של סוללות המצבר בתחילת המאה ה-21 אפשרה להגדיל את טווח הנסיעה בין טעינה לטעינה. עם תחילת שיווק רכבים אלו לא נרשמה עליה משמעותית בקניית הרכב החשמלי ברוב מדינות העולם, מהסיבה שהוא עדיין יקר בהשוואה לרכב מונע מנוע בעירה פנימית. בנוסף, נוחות השימוש בו תלויה בפריסה של עמדות טעינה ברחבי המדינה, ומעט מדינות השקיעו בפריסה ארצית של מערכות טעינה (למשל, נורווגיה).

עם זאת, בשנים האחרונות ניכרת מגמה לעידוד מעבר לרכבים חשמליים כחלק מהמאבק של מדינות להפחתת זיהום האוויר, מתוך כוונה שבעתיד כל הרכבים יהיו חשמליים וללא מנועי בעירה פנימית. במסגרת זו ישנן מדינות אשר הודיעו על כך שהחל משנה מסוימת לא ניתן יהיה עוד למכור מכוניות עם מנועי בעירה פנימית[11]. בנוסף, ההתקדמות בטכנולוגיית הסוללות בשנים האחרונות, עלייה בקיבולת שלהן והפחתה בעלויות ייצורן, צפויה להביא בקרוב לנקודת השוויון (Break-Even)[12] בה עלות הרכישה של רכב חשמלי תשתווה[13] ובהמשך תרד מתחת למחיר הרכישה של רכב מונע מנוע בעירה פנימי. זאת בנוסף לכך שעלויות התפעול של רכב חשמלי נמוכות מאשר של רכב מונע בעירה פנימית[14]. במצב כזה לצרכן הסופי ישתלם כלכלית לקנות רכב חשמלי ולא רכב עם מנוע בעירה פנימית.

גם יצרני הרכב הגדולים מיישרים קו עם המגמה ומתכוונים להציע יותר ויותר מודלים של רכב חשמלי[15], כאשר במקביל מדינות נערכות לפריסת תשתית של עמדות טעינה מהירות (בין אם על ידי המדינה ובין אם על ידי חברות פרטיות)[16]. גם בישראל ישנה היערכות להקמת עמדות טעינה חשמליות ברחבי הארץ[17]. משרד האנרגיה פרסם מכרז[18] להתקנת 2,500 עמדות טעינה ציבוריות בחניונים ציבוריים ובמרכזי קניות, ו-60 עמדות טעינה מהירה ברחבי הארץ בסבסוד ממשלתי משמעותי.

מהפכת הרכב החשמלי צפויה תוך מספר שנים ליצור מצב בו רוב הרכבים על הכביש מונעים חשמלית, ובהחלט סביר שתוך מספר עשורים נגיע למצב בו לא יהיו יותר מכוניות עם מנועי בעירה פנימית[19]. בנורווגיה למשל, ב-2018, מתוך כ- 150,000 רכבים חדשים שנמכרו, 31.2% היו רכבים חשמליים, 17.9% היו רכבי פלאג-אין ו- 11% רכבים היברידיים רגילים. כלומר, רק כ- 40% מהרכבים החדשים שנמכרו היו מונעי מנוע בעירה פנימית.

מהפכת הרכב השיתופי

מהפכת הרכב השיתופי היא למעשה מהפכה של תחבורה שיתופית. היא מורכבת מהתפתחות של שני מודלים של שיתוף - בעלות שיתופית על כלי רכב ונסיעה משותפת. מדובר על שירותי תחבורה ומשאבים המשותפים בין המשתמשים, בו זמנית או בזה אחר זה. מהפכה זו מאפשרת לצמצם את מספר הרכבים על הכביש באמצעות ניצול טוב יותר של הרכבים הקיימים.

תחבורה שיתופית כוללת מודלים רבים ומגוונים[20]:

  1. תחבורה ציבורית - כוללת אפשרויות שונות של נסיעה משותפת. זה יכול להיות ברכבת, אוטובוס, מונית שירות או כל כלי תחבורה אחר המספק תחבורה ציבורית.
  2. שיתוף אופניים - מודלים שונים של השכרת אופניים אשר ניתנים לשימוש בעיר באמצעות הזמנה ותשלום באפליקציה. אלו יכולים להיות אופניים אשר מחוברים לבסיס כלשהו או אופניים שמונחים ללא עגינה ברחבי העיר.
  3. שיתוף מכוניות (Carsharing) - מיועד בעיקר ללקוחות שצריכים רכב לכמה שעות בלבד או לקוחות שלא צריכים רכב על בסיס יומי. השירות מספק לחברים בו גישה לרכבים אשר מפוזרים במטרופולין והם מחויבים לפי זמן ומרחק. שירות זה מספק את רוב היתרונות של רכב אישי אך ללא עלויות של בעלות על רכב פרטי. בשנים האחרונות גם התפתח מודל בו אנשים משכירים את רכבם הפרטי באמצעות אפליקציה לטווחי זמן קצרים וכך מגדילים את הניצולת של רכבם הפרטי.
  4. נסיעה משותפת (Carpooling/Ridesharing/Ridehailing) - במודל של Ridesharing מדובר על נסיעה משותפת ברכב, בין אם התארגנות קבוצתית לנסיעה לעבודה ובין אם התארגנות בזמן אמת בעזרת אפליקציה המחברת נוסעים לנסיעה ליעד משותף או במסלול משותף כך שעלות הנסיעה מתחלקת בין הנוסעים. מודל זה מאפשר לנצל טוב יותר את פוטנציאל התפוסה ברכב. במודל של Ridehailing מדובר על אפליקציות המקשרות בין נוסעים לבין נהגים המבצעים נסיעות ברכב הפרטי שלהם, למשל חברות כמו uber ו- Lyft. במודל של Carpooling אנשים מתארגנים לנסיעה משותפת ברכב אחד על מנת להוזיל עלויות, למשל בנסיעה משותפת לעבודה או באמצעות אפליקציות אשר מחברים בין נהגים לבין נוסעים מזדמנים.

למעשה, מהפכת הרכב השיתופי מבטאת מעבר מרכישת רכב לצריכת נסיעות, כלומר מעבר מקניית מוצר לקניית שירות, דבר אשר ישפיע על יצרני הרכב, על ספקי שירותים שונים בעולם הרכב וכן על ענפים נוספים כמו מימון, ביטוח וכדומה.

שילוב 4 המהפכות למהפכת ה-ACES

כל אחת מן המהפכות הטכנולוגיות היא דרמטית בפני עצמה וכבר כיום חברות רבות עוסקות בפיתוח וייצור הקשורים לכל אחד מהרכיבים השונים של ה-ACES. כמו במהפכות טכנולוגיות קודמות, גם כאן יש מאבק בין שחקנים קיימים (למשל יצרני הרכב המסורתיים) לבין שחקנים חדשים אשר מנצלים את ההזדמנות לחדור לשוק (למשל אינטל וגוגל), כאשר ההערכות הן ששוויו של שוק הרכב האוטונומי יצמח מכ־54 מיליארד דולר בשנת 2019 למעל ל־550 מיליארד דולר עד[21] שנת 2026. אך שילוב ארבע המהפכות למהפכה אחת גדולה צפוי לשנות היבטים רבים בחיינו ועל ידי כך בכלכלה העולמית והמקומית.

המשמעות המרכזית של התייחסות לארבע המהפכות כאל מהפכה אחת, מהפכת ה-ACES, היא ההבנה שהן משפיעות אחת על השנייה ושהשילוב שלהן יוצר מציאות חדשה מאשר התייחסות לכל אחת מהן בנפרד. כך, בעוד שהרכב האוטונומי צפוי להיות יקר לרכישה אישית בגלל החיישנים והטכנולוגיות השונות אשר מותקנות עליו, הכנסתו במודל של תחבורה שיתופית יאפשר ניצול טוב יותר של כל רכב ועל ידי כך גם הפיכת השירות לרווחי למרות מחירו הראשוני של הרכב. דוגמה לכך צפויה להיות באפריל 2019 כאשר יושק שירות הסעות אוטונומיות באוניברסיטת בר-אילן.

בנוסף, מכיוון שרוב היצרנים מוציאים יותר ויותר מודלים של רכב חשמלי, מתוך הבנה שזה הכיוון שהעולם נע לקראתו, סביר להניח שרוב הרכבים האוטונומיים יהיו חשמליים. תחזוקת רכב חשמלי זולה יותר מכיוון שבניגוד למנוע בעירה פנימית מספר החלקים הנעים קטן בהרבה ולכן גם מספר התקלות הצפוי קטן יותר. דבר זה מוזיל את התחזוקה שלהם ויאפשר גם כאן את הפיכת השירות לכלכלי יותר.

מהפכת הקישוריות תאפשר יותר ויותר העברת נתונים מהמכונית ואליה, דבר אשר יאפשר לשפר את יעילות הנסיעה שלה מבחינת סנכרון עם שאר המכוניות ובחירת הנתיב היעיל ביותר וכן הוספת יותר ויותר שירותי ערך מוסף מבוססי תקשורת עבור הנוסעים ברכב.

כמו בכל מהפכה טכנולוגית, גם במהפכת ה-ACES עוד צפויים קשיים רבים וקיימת אי ודאות רבה. מכיוון שבניגוד למהפכות טכנולוגיות קודמות, (כמו המחשב האישי או הסמארטפון) מדובר על מהפכה טכנולוגית ידועה מראש ואשר יצרנים רבים מתכוננים אליה, כבר קיימים לא מעט תסריטים ותרחישים לגבי עולם התחבורה העתידית. אך בצד זה, התפתחויות טכנולוגיות וחברתיות לא צפויות עשויות להשפיע ולשנות בצורה משמעותית את נתיב ההתקדמות של מהפכת ה-ACES.

הערות שוליים

  1. ^ "The Self-Driving Car Timeline - Predictions from the Top 11 Global Automakers". TechEmergence (באנגלית אמריקאית). 2017-05-29. נבדק ב-2018-10-16.
  2. ^ "Electric vehicle battery cost dropped 80% in 6 years down to $227/kWh – Tesla claims to be below $190/kWh". Electrek (באנגלית אמריקאית). 2017-01-30. נבדק ב-2018-10-14.
  3. ^ Morten Reimer, Mobility as a Service (MaaS), KPMG, ‏2017-11-14 (באנגלית)
  4. ^ "New report says global mobility as a service market soaring" (באנגלית). אורכב מ-המקור ב-2020-06-08. נבדק ב-2018-10-17.
  5. ^ Hao, Karen. "Should a self-driving car kill the baby or the grandma? Depends on where you're from". MIT Technology Review (באנגלית). נבדק ב-2018-10-28.
  6. ^ Isabel Harner, The 5 Autonomous Driving Levels Explained, IoT For All, ‏2017-11-06
  7. ^ "Autonomous Driving Explained - Levels, Safety Issues and Driverless Cars in India". News18. נבדק ב-2018-10-16.
  8. ^ "The Self-Driving Car Timeline - Predictions from the Top 11 Global Automakers". TechEmergence (באנגלית אמריקאית). 2017-05-29. נבדק ב-2018-10-16.
  9. ^ 5G and the Connected Car, 5g.co.uk (באנגלית)
  10. ^ How Connected Car and Big Data will Benefit Consumers, Ignite Ltd., ‏2018-11-29 (באנגלית)
  11. ^ "How Internal Combustion Engines Will Die Out in Eurasia". נבדק ב-2018-10-15.
  12. ^ "Electric Vehicle Battery: Materials, Cost, Lifespan". Union of Concerned Scientists (באנגלית). נבדק ב-2018-10-15.
  13. ^ "Electric Vehicle Outlook 2018 | Bloomberg New Energy Finance". Bloomberg NEF (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2018-10-15.
  14. ^ Douris, Constance. "The Bottom Line On Electric Cars: They're Cheaper To Own". Forbes (באנגלית). נבדק ב-2018-10-15.
  15. ^ Blanco, Sebastian. "5 Big Ideas For Electric Vehicles In 2018". Forbes (באנגלית). נבדק ב-2018-10-15.
  16. ^ "Germany is getting 12,000 new electric car charging stations by converting distribution boxes". Electrek (באנגלית אמריקאית). 2018-03-05. נבדק ב-2018-10-15.
  17. ^ ליאור גוטמן, תוך שנתיים: 2,500 עמדות טעינה למכוניות חשמליות, באתר כלכליסט, 20 באוגוסט 2018
  18. ^ אודי עציון, עמדות טעינה לחשמליות יותקנו בחניונים העירוניים בתל אביב, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, ‏2019-05-05
  19. ^ ""Death of the internal combustion engine" is now a thing". Green Car Reports (באנגלית). נבדק ב-2018-10-16.
  20. ^ "What Is Shared Mobility?". Shared-Use Mobility Center (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2018-10-14.
  21. ^ Garsten, Ed. "Sharp Growth In Autonomous Car Market Value Predicted But May Be Stalled By Rise In Consumer Fear". Forbes (באנגלית). נבדק ב-2018-10-16.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0