מוזיאון מורשת החשמונאים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חזית מבנה מוזיאון מורשת החשמונאים

מוזיאון מורשת החשמונאים הוא מוזיאון שנחנך בספטמבר 2021 בעיר מודיעין-מכבים-רעות. שטחו של המוזיאון כ-700 מ"ר מוצגים בו יותר מ-150 פריטים עתיקים. המוזיאון מציג את סיפורה של העיר מודיעין תוך שימוש בטכנולוגיה אינטראקטיביות, מאז ימי משפחת החשמונאים, דרך התקופות השונות ועד לימי הקמת העיר המודרנית[1].

הקמת המוזיאון

בעיר מודיעין-מכבים-רעות ובסביבתה קיימים אתרים היסטוריים עשירים רבים בהם נמצאו ממצאים ארכאולוגיים מתקופות שונות. הממצאים, המקורות והאתרים מעידים על עברה ההיסטורי של העיר ומהם ניתן ללמוד על קיום חיי תרבות יהודית באזור שהיה פעיל לאורך אלפי שנים. כל אלה היוו השראה להקמת מוזיאון מורשת החשמונאים במודיעין[1]. המוזיאון נבנה ביוזמת עיריית מודיעין מכבים רעות, בשיתוף רשות העתיקות ובסיוע של משרד ירושלים ומורשת[2]. מבנה המוזיאון עשוי שורת קורות בטון שכל אחת מהן מייצגת נדבך בזמן, מהעת העתיקה ועד היום.

המוצגים

במוזיאון מוצגים למעלה מ-150 פריטים עתיקים שהתגלו במודיעין ובסביבתה. חלק מהפריטים נתגלו בחפירות בהשתתפות תושבי העיר ותלמידיה. הפריטים מספרים את סיפורו של המקום מאז התקופות הפרהיסטוריות, דרך תקופת החשמונאים ועד ימינו. כול המוצגים מוצגים כאן לראשונה. חלקם שכנו במחסני רשות העתיקות. בין היתר ניתן לראות כאן: כדי חרס, נרות חרס, מטבעות מברונזה, חלקי זכוכית[3], מטמון מטבעות עם דמותו של המלך אנטיוכוס השביעי, חפצים מאחוזה חקלאית[2], גלוסקמה עליה כתובת בארמית כתובה בדיו שחורה ועליה מצוין השם שמעון בן אליעזר, עיטורי קיר (פרסקו) מבית כנסת חשמונאי עתיק, ושתי חותמות אבן - האחת עם כתובת בארמית ובה המילה "חמעה" שפירושה חומץ והשנייה מעוטרת בעלי גפן ובאשכולות ענבים[4].

הממצאים נחשפו בין השאר בגבעת התיתורה, גבעת ברפיליה, אום אל עומדן, גבעת שר, גבעת רגב, חורבת חרובה, גבעת הברושים, חורבת נכס וחורבת אושן[3].

הפעילות במוזיאון

המוזיאון מכיל בין היתר, חדר אינטראקטיבי הכולל ארבע הפעלות חווייתיות וצפייה בסרט שלוקח את המבקרים למסעות הגבורה של החשמונאים, להרפתקה במנהרת הזמן של מודיעין וסביבתה, ולמסע לאורך השנים במודיעין הקדומה עד לשלבי התפתחותה של העיר המודרנית. במוזיאון נמצא שולחן אינטראקטיבי המציג את שכונות העיר ובו המבקרים מוזמנים לסייע במציאת הממצאים שהתגלו בשכונות השונות. בעמדת המטבעות המבקרים יכולים להפוך לארכאולוגים לרגע, לחפור בתוך חול, למצוא מטבעות ובאמצעות סורק לגלות מה מצויר ומה כתוב על כל מטבע. כמו כן, קיימת עמדת רפאות בה המבקרים מוזמנים להרכיב שברי כדים ובעזרת סורק לגלות מה היה ייעודם של הכדים. בפינה נוספת ימצאו המבקרים הדמיה של מערת קבורה יהודית אשר באמצעות פנסים ניתן לזהות את הממצאים שהוצבו בה. מנהלת המוזיאון היא מירב שי, יו"ר המוזיאון הוא שמעון גואטה והאדריכל שתכנן את המוזיאון הוא צביקה תמרי.

המוזיאון שוכן ברחוב דם המכבים 24 ופתוח מדי יום (למעט ימי ראשון).

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 עיריית מודיעין מכבים רעות, באתר www.modiin.muni.il
  2. ^ 2.0 2.1 אריאל בולשטיין, מודיעין פינת החשמונאים, באתר ישראל היום, ‏25 בנובמבר 2021
  3. ^ 3.0 3.1 מוזיאון מורשת החשמונאים מאז ועד היום במודיעין, באתר בא לי לטייל
  4. ^ מוזיאון מורשת החשמונאים (המכבים) במודיעין, באתר ערוץ 7
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0