מוזיקה אזרית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מוזיקה אזרית או המוזיקה של אזרבייג'ןאזרית:Azərbaycan musiqisi) היא המוזיקה העממית של האזרים (אנ') ומדינת אזרבייג'ן. מקורה של המוזיקה היא מצפון איראן ומדינת אזרבייג'ן. עדויות ראשונות אודותיה מגיעות מסוף האלף הראשון לספירה.

במשך מאות שנים, התפתחה המוזיקה האזרית כווריאציות שונות של מוזיקה מונודית, הכוללת מקצבים שונים ומגוונים. בדומה למוזיקה של עמים טורקיים אחרים, במוזיקה האזרית נפוצה מודאליות וכרומטיות.

מוזיקת עם אזרית

מוזיקת העם האזרית משלבת מסורות שהתגבשו במשך מאות שנים באזרבייג'ן והמחוז ההיסטורי אזרבייג'ן האיראנית. רוב השירים של מוזיקת העם האזרית קשורים באופן ישיר לפולקלור האזרי ולאפוסים של מגוון יוצרים מקומיים ידועים.

הדמויות שעליהם מתבסס הפולקלור האזרי נע בין דמויות היסטוריות אמיתיות ומומצאות, יצורים על אנושיים ואלמנטים שנלקחו מממיתולוגיות של אזור המזרח התיכון, כמו המיתולוגיה הפרסית והמיתולוגיה הטורקית (אנ').

בין הכלים הנפוצים במוזיקה האזרית ניתן לכלול כלי מיתר דמויי לירה, ביניהם הסאז, צנג (נבל טורקי) (אנ'), קומוז, טאר (אנ'), עוד, קאנון וקמנצ'ה.

האשיקים (Ashiqs) הם משוררים נודדים וטרובדורים אשר מנגנים על הטאר (אנ') תוך כדי אלתור על שירים מוכרים. האשיקים נחשבים להסמלים המובהקים של התרבות האזרית ושל השפה האזרית.[1]

מוזיקה קלאסית אזרית

עם הקמתן של הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית של אזרבייג'ן ושל האקדמיה למוזיקה של באקו (אנ') בשנת 1920, חלה עלייה בפופולריות של מוזיקה קלאסית, ובוצעו שילובים בין מוזיקה קלאסית ומוזיקה עם.

בתקופה זו (של העשור הראשון והעשור השני של המאה ה-20) נכתבו אופרות מוגאם (Mugham) (אנ') רבות ששילבו אלמנטים עממיים אזרים ורוסים, עם שילוב מתוחכם של מודוסים שונים.

מוזיקה פופולרית

לאחר נפילת ברית המועצות, החלה אזרבייג'ן בתהליכי התמערבות ומודרניזציה. אם עד נפילת ברית המועצות, רוב ההשפעות הגיעו מרוסיה או טורקיה, הרי שהיום הגלובליזציה יצרה שילוב מרתק בין אלמנטים מקומיים ובינלאומיים.

אזרבייג'ן משתתפת בתחרות האירוויזיון החל משנת 2008, והגיעה להישג השיא שלה בשנת 2011, בה הצמד אל וניקי זכו במקום הראשון והעניקו לבאקו עיר הבירה את האירוח בשנה שלאחר מכן.

תחום הג'אז נפוץ ופופולרי באזרבייג'ן, ובמיוחד הפיוז'ן שמשלב אלמנטים מקומיים. בין האמנים הבולטים בתחום: עזיזה מוסטפא זאדה, איספר סאראבסקי (אנ'), סלמן גאמבארוב (אנ') וראין סולטנוב (אנ').

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ AZERBAİJANİ MUSİC, minestry of culture of azerbaijan
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0