פולקלור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פולקלורעברית: ידע-עם; מאנגלית: Folk - "עם", Lore - "ידע") הוא מונח שטבע החוקר האנגלי ג'ון תומאס בשנת 1846 לתיאור מכלול האספקטים המילוליים, הרוחניים והחומריים המאפיינים תרבות מסוימת, אשר מועברים בעל פה, בהקראה, על ידי התבוננות, ועל ידי חיקוי. פולקלור הוא למעשה גוף של ידע, מנהגים ומסורות שעובר מדור לדור, ומשתנה כל הזמן.

ערכו המרכזי של הפולקלור הוא בכך שתהליך היווצרותו נפרס על פני היסטוריה ארוכה במיוחד, ועל כן הוא נחשב למייצג את עברה של תרבות מסוימת, על מורכבויותיו הרבות. יצירת הפולקלור הרב־דורית הופכת אותו לדינמי ובנוי שכבות־שכבות.

לפולקלור שני ז'אנרים עיקריים:

  • ז'אנרים מינוריים: הכוללים יצירות עממיות זעירות, כגון חידות ופתגמים.
  • ז'אנרים מז'וריים: הכוללים יצירות מלאות, כגון סיפור ושירה.

חקר הפולקלור מכונה פולקלוריסטיקה.

מיהם הפולקלורים?

הפולקלורים של המאה ה-19, הקבוצה החברתית המזוהה עם המונח פולקלור באותה תקופה, אופיינה בכך שהורכבה מאנשים כפריים, חסרי השכלה ועניים. הם היו האיכרים שגרו באזורים לא מרכזיים לעומת האוכלוסייה הבורגנית והעשירה יותר שחיה בעיר. רק לקראת סוף אותה מאה הפרולטריון העירוני שויך גם הוא למעמד הפולקלורים.

במאה ה-20, יחד עם הרוח החדשה שהגיעה מתחום מדעי החברה, חל שינוי במאפיינים המזוהים עם הפולקלורים וקבוצה זו הורחבה והוגדרה מחדש. בשנות השישים של אותה מאה המונח פולקלורים קיבל משמעות רחבה יותר ובמקום לייצג את הקבוצה החברתית הנחותה, המונח תיאר קבוצה חברתית כלשהי אשר חבריה בעלי מאפיינים זהים, ללא קשר להשכלתם ומצבם הסוציו-אקונומי הנמוך, וקבוצות אלה היו בכל מקום.

הקבוצה הראשונה שכל אחד מאיתנו משתייך אליה היא המשפחה, ולכל משפחה יש את הפולקלור הייחודי שלה. כאשר ילד מתבגר והופך לאדם, הזהויות שלו מתפתחות ומתעצבות בהתאם לגילו, שפתו, מוצאו, תעסוקתו וכו'. כל אחד מאותם מאפיינים משתייך לפולקלור מסוים, ובהבנה המודרנית של היום, פולקלור הוא מאפיין משותף המזוהה עם קבוצה חברתית כלשהי.

הפולקלור יכול לכלול בדיחה, אמרה או התנהגות צפויה כלשהי היכולה להופיע במספר צורות בקרב קבוצה חברתית מסוימת. הוא יופץ בין חברי הקבוצה ויהפוך למאפיין המזוהה איתה על ידי צפייה וחיקוי של חברי הקבוצה בעקבות מעשה של אחד מהם, ולרוב לא על ידי הגדרה פורמלית. פולקלור יכול לבוא לידי ביטוי בתוך הקבוצה, כדי לבטא את הזהות המשותפת של חבריה, למשל בעת הצטרפות של חברי קבוצה חדשים, או לחלופין כלפי חוץ כדי לבדל את חברי הקבוצה מהסובבים אותם. ניתן לחקור קבוצה כלשהי ולמפות את הפולקלורים המרכיבים על ידי מעקב והתבוננות על חברי הקבוצה וזיהוי הפולקלורים שלה, או על ידי זיהוי של פולקלורים מסוימים ושיוכם לקבוצות המתאימות.

קטגוריות פולקלור

נהוג לאפיין חמש קטגוריות פולקלור מרכזיות: אמונות, מסורות, נרטיבים, אמרות ואומנויות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פולקלור בוויקישיתוף
P culture.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא תרבות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0