מוחמד בן נאיף אאל סעוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוחמד בן נאיף בן עבד אל-עזיז אאל סעוד
محمد بن نايف بن عبد العزيز آل سعود
מוחמד, 16 בינואר 2013
מוחמד, 16 בינואר 2013
לידה 30 באוגוסט 1959 (גיל: 64)
ג'דה
מדינה ערב הסעודית
בת זוג רימה בת סולטאן אאל סעוד
שושלת בית סעוד
תואר נסיך ערב הסעודית
אב נאיף, יורש העצר הסעודי
אם אל-ג'ווארה
יורש העצר הסעודי
29 באפריל 201521 ביוני 2017
(שנתיים ו־7 שבועות)

מוחמד בן נאיף בן עבד אל-עזיז אאל סעודערבית: محمد بن نايف بن عبد العزيز آل سعود‎‎; נולד ב-30 באוגוסט 1959) הוא נסיך השייך לבית סעוד ואחיינו של המלך. ב-29 באפריל 2015, מוחמד מונה ליורש הבא על ידי המלך סלמאן יורש העצר לכס המלכות של ערב הסעודית, ושימש סגן ראש הממשלה, שר הפנים של הממלכה ויו"ר המועצה החדשה לעניינים מדיניים וביטחוניים. ב-21 ביוני 2017 הודח על ידי המלך מתפקידו ומתואר יורש העצר, ובמקומו מונה לתפקיד מוחמד בן סלמאן אאל סעוד.

קורות חייו

הנסיך מוחמד נולד בעיר ג'דה שבמערב ערב הסעודית ב-30 באוגוסט 1959. הוא בנו הבכור ואחד מעשרה ילדיו של הנסיך נאיף. אימו היא אל-ג'ווארה.

מוחמד בן נאיף למד בארצות הברית. הוא לקח קורסים במכללת לואיס וקלארק שבעיר פורטלנד אך לא קיבל תואר. בנוסף הוא השתתף בקורס אבטחה מטעם ה-FBI בין השנים 1988-1985, והוכשר ביחידה ללוחמה בטרור שבסקוטלנד יארד בשנים 1992-1994.

קריירה פוליטית

מוחמד בן נאיף התמנה לעוזר של שר הפנים לענייני ביטחון בשנת 1999. קודם למינוי זה היה איש עסקים. לזכותו נזקפת הצלחתה של התוכנית ללוחמה בטרור במשרד. בנוסף שימש כמנהל ההגנה האזרחית, ונחשב לעוזר שר יעיל ואפקטיבי. 

בשנת 2004 הוא קודם לדרגת שר, והפך למספר שתיים במשרד הפנים. בחודש אוקטובר 2010 הזהיר מוחמד את סגן היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית על שליחת מטעני נפץ בשני מטוסי מטען (אנ') שהיו בדרכן לארצות הברית[1]. לאחר מינויו של הנסיך אחמד בן עבד כשר הפנים (עם מותו של השר הקודם, הנסיך נאיף, ביולי 2012), הנסיך מוחמד הפך לסגן שר הפנים. 

בחודש נובמבר 2009המלך עבדאללה מינה את מוחמד כחבר במועצה הכלכלית העליונה של ערב הסעודית. מהלך שנתפס כחיזוק כחו של יורש העצר נאיף על ידי המלך עבדאללה. בנוסף, מינוי זה אפשר לנסיך מוחמד להרחיב את השפעתו על המדיניות הכלכלית של הממשלה. 

ב-5 בנובמבר 2012, המלך עבדאללה הוציא צו מלכותי בו הדיח את הנסיך אחמד מתפקיד שר הפנים, ומינה במקומו את הנסיך מוחמד[2]. מינויו לא נחשב לאהוד במיוחד בעיני פעילי זכויות אדם בשל מדיניות היד קשה שנודע בה כלפי המתנגדים למשטר, וכליאה של אלפים מהם. עם זאת, בהשוואה לנסיכים בכירים אחרים הוא נחשב מושחת פחות ואינו נוהג לרדוף את מתנגדיו האישיים. הנסיך מוחמד נפגש עם ראש ממשלת בריטניה, דייוויד קמרון, בינואר 2013[3]. אז נפגש גם עם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה בעיר וושינגטון. בפגישתם דנו השניים בנושאי ביטחון וההתפתחויות באזור[4]. בסוף ינואר 2013, שר הפנים הנסיך מוחמד הודיע ​​שנשים סעודיות יורשו לעבוד במשרות ניהוליות[5]. בפברואר 2013 הנסיך מוחמד נתמנה לאחראי לענייני סוריה השכנה.

יורש העצר

בינואר 2015 פורסם כי המלך סלמאן מינה את מוחמד בן נאיף כמשנה ליורש העצר הרשמי (לאחר מוקרן בן עבד אל-עזיז, אחיו החורג של סלמאן). בכך הפך הנסיך מוחמד לראשון שהוכרז עליו באופן רשמי כיורש העצר והעומד בתור לכס המלוכה[6]. בנוסף מונה הנסיך מוחמד לתפקיד יו"ר המועצה לעניינים מדיניים וביטחוניים, שהוקמה באותו הזמן. באפריל אותה שנה יצאה הודעה נוספת מאת המלך סלמאן, שבה הוא ממנה את מוחמד ליורש העצר הראשון במקומו של מוקרן[7]. ב-21 ביוני 2017 הודח מתפקידו על ידי המלך, ובמקומו מונה בנו של המלך, מוחמד בן סלמאן אאל סעוד, ליורש העצר החדש.[8]. .

השקפותיו

הנסיך עם שר החוץ של ארצות הברית ג'ון קרי בריאד

שלא כמו רוב משפחת המלוכה, מוחמד בן נאיף מדבר באופן חופשי לתקשורת[9]. בנושא המאבק בטרור, הוא נוקט במדיניות של יד קשה כמו אביו, הנסיך נאיף. הוא, ומקבלי החלטות אחרים מקרב האליטה, רואים את הטרור ככל סוג אחר של פשע, ויש לטפל בו בשיטות חסרות רחמים[10]. הפוליטיקאי הלבנוני וליד ג'ונבלאט תיאר אותו כמקבילה הסעודית לגנרל אשרף ריפי שהיה מפקד כוחות ביטחון הפנים של לבנון[11].

מוחמד בן נאיף זכה לשבחים מאת סוכנויות ביון מערביות על תוכניותיו ללוחמה בטרור בערב הסעודית. הוא קרא ליצירת "ערוץ ביטחוני" עם ארצות הברית כדי לייעל את חילופי המידע. הוא סבור שתימן היא "מדינה מסוכנת וכושלת" ונעשית לאיום ממשי על סעודיה. הוא אף חזה שנשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח מאבד את השליטה על מדינתו, והציע במקביל אסטרטגיה של הידברות ושיתוף פעולה עם שבטים תימנים, המתנגדים לטרור[12].

כיו"ר המועצה לעניינים מדיניים וביטחוניים, הנסיך מוחמד הוא המפקד והמוביל של הכוחות הסעודים לתימן, למלחמה כנגד המורדים החות'ים, במהלך מבצע סופה נחרצת, המבצע הגדול הראשון של ערב הסעודית במאה ה-21.

כשר הפנים מוחמד הביע את דאגתו בנוגע לתוכניתה הגרעינית של איראן. יחסו לארצות הברית הוא חיובי, ודיפלומטים אמריקאים טוענים כי הוא "השר הכי פרו-אמריקאי בקבינט הסעודי".

ניסיונות התנקשות

מוחמד בן נאיף ניצל מארבעה ניסיונות התנקשות בחייו. הוא נפצע קל בניסיון השלישי, ומכל האחרים יצא ללא פגע.

הניסיון השלישי היה ב-27 באוגוסט 2009. מוחמד נפצע קל מעבדאללה חסן אל-עסירי, טרוריסט המזוהה עם ארגון אל קאעידה בחצי האי ערב, ומבוקש מכבר על ידי כוחות הביטחון הסעודים. אל-עסירי שוחח עם מוחמד ימים ספורים לפני הפיגוע והביע את רצונו להיות חלק מהתוכנית של שיקום טרוריסטים במדינה, תוכנית שעליה הכריז הנסיך בעצמו וכללה מתן חנינה על ידו לכל טרוריסט שיביע חרטה ויחזור בו מדרך הטרור. בזאת הוא קיווה לקבל רשות להיכנס לארמון הנסיך. ואכן לרגל חג הרמדאן הגיע אל-עסירי לארמונו של הנסיך בג'דה על מנת "לברכו". כשנכנס, פוצץ את עצמו ונהרג, אך גרם רק לפציעתו באופן קל של הנסיך[13]. מוחמד הופיע בטלוויזיה הממלכתית לאחר האירוע עם תחבושת סביב שתי אצבעותיו של ידו השמאלית. והצהיר, "אני לא ביקשתי ממנו להיבדק (בכניסה), אך הוא ניצל והפתיע אותי. ואולם, זה רק יגביר את הנחישות שלי להילחם בטרור ברחבי הממלכה"[14]. במתקפה, השתמש אל-עסירי בחצי ק"ג חומר נפץ אותו הסתיר בתוך פי הטבעת.

פיגוע זה היה ניסיון ההתנקשות הראשון בבן משפחת מלוכה סעודי מאז 2003, אז ניצבה סעודיה בפני רבים כאלה מצד טרוריסטים המזוהים עם אל-קאעידה. ניסיון ההתנקשות האחרון כנגד הנסיך מוחמד היה באוגוסט 2010.

חיים אישיים

מוחמד הוא אחיינו של יורש העצר לשעבר סולטאן בן עבד אל-עזיז. הוא גם אחיינם של המלך פהד והמלך סלמאן. הוא נשוי לרימה בת סולטאן אאל סעוד, ולהם שתי בנות, שרה ולולואה[15].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0