מוחראני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מצודת מוחראני
מפת אחוזת נסיך מוחראני

מוּחרַאנִיגאורגית: მუხრანი; במקור מוּחנַארִי בגאורגית: მუხნარი, "חֹרֶשׁ-אַלוֹן") הוא מחוז היסטורי במזרח גאורגיה, שפלה בשטח של מחוז מצחתה מתיאנתי בגאורגיה של היום, צפונית לעיר מצחתה. הוא שוכן בתוך הגבולות ההיסטוריים של כארתלי מוקף בנהר הקורה ושני יובלות שלו: כּסַאנִי (אנ') ואראגווי.

ממוקם בצורה אסטרטגית על נתיבי מעבר ראשיים החוצים את גאורגיה של העת העתיקה ושל ימי הביניים. שפלה פוריה וברת השקיה, אזור מתקדם מבחינה כלכלית ובמובן מסוים קישרה בין המחוזות שנמצאות בשפלה של כארתלי למחוזות שנמצאות ברמה של כארתלי.

במאה השנייה עד המאה הרביעית לספירה, שכן באזור היישוב דזַאלִיסִי (אנ'), אחד היישובים החשובים ביותר באיבריה הקווקזית. הרשומות הגאורגיות מימי הביניים מתארים את מוחראני כאזור מיוער, שהיה מועדף על ידי מלכי גאורגי לציד. לאחר מכן מסופר כי משפחת האצולה דזַאגַאנִיסדזֶה (ძაგანისძე) הייתה בעלת המחוז מן המאה ה-8/9 לשנת 1123, עת בו הוחרמה על ידי דוד הבנאי. מוחראני הפכה לחלקה משגשגת של השטחים המלכותיים. חלקו נתרם על ידי הכתר מאוחר יותר למנזר שיו-מר'ווימה וקתדרלת סווטיצחובלי.

בשנת 1512 עבר המחוז בבעלות תורשתית לענף עקיף של שושלת בגרטיוני ששלטה בממלכת כארתלי (אנ'). זה קרה כאשר בגרט הראשון (אנ') הצליח לקבל את הזכות להחזיק את מוחראני ללא תשלום מידי דוד העשירי, מלך כארתלי, שהיה אחיו הבכור. כגמול על סיוע קריטי שלו במאבק של דוד בגאורגי השני (אנ'), מלך ממלכת קאחתי. מאותו זמן ואילך, נקרא האדון של מוחראני בשם מוּחרַאן-בַּאטוֹנִי (მუხრან-ბატონი)[1], והענף הבגרטיוני נקרא בַּגרַטִיוֹן-מוּחרַאנֵלִי (חלק מנציגי המשפחה התאזרחו ברוסיה בשם נסיכי בַּגרַטִיוֹן-מוּחרַאנסקִי). עם ירידת סמכותו של השלטון המרכזי, הפכה מוחראני לאחוזה פאודלית אוטונומית שנקראה סַאתַאווַאדוֹ (אנ') - "אחוזת התַאווַאדִי (אנ')" או נסיכות גאורגית. היא נקראה סַאמוּחרַאנבַּאטוֹנוֹ (גאו') - "אחוזת מוחראן-באטוני". היישוב הראשי של נסיכות זו נקראה שִׁיוֹסאוּבַּאנִי ומשנות השבעים של המאה ה-18 היא ידועה בשם מוחראני (גאו'). המבצר שנבנה במפגש הנהרות הקורה והכּסַאנִי (אנ'), בתחילת המאה ה-16, שימש כמעוז מרכזי באזור. כפרים נוספים שהוחזקו על ידי נסיכי מוחראן-באטוני היו: אר'איאני (אנ'), חַאנדַאקִי (גאו'), תֵזִי (גאו'), אוֹקַאמִי (גאו') ובחלק מהזמן לַאמִיסקַאנָה (גאו') גרֵמִיסחֶווִי (גאו'). המעמד האוטונומי של מוחראני נמשך עד לסיפוח הרוסי של מזרח גאורגיה בשנת 1801 (אנ'), אבל לא בוטל לחלוטין עד לשנות הארבעים של המאה ה-19.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוחראני בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בַּאטוֹנִי (אנ') היה תואר גאורגי שבימי הביניים היה יכול להיות מיוחס לריבון הגבוה ביותר בהיררכיה הפאודלית - מלך או בעלים פאודלי של איכרים. כיום משמעותו "אדון".
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0