מועצת החלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מועצת החלב היא חברה לתועלת הציבור ששמה המלא "המועצה לענף החלב בישראל (ייצור ושיווק)" אשר נרשמה כחברה בע"מ בנובמבר 1965. חברה זאת הוקמה על פי החלטת הממשלה דאז, בתור גוף שבמסגרתו יתקבלו ההסכמות החיוניות לתפקודו התקין של ענף החלב בישראל. לפיכך, משמשת המועצה מיום היווסדה ארגון גג, המשותף לכל הגורמים המעורבים בייצור חלב ומוצריו בישראל: ממשלת ישראל (העוסקת ברגולציה בתחום), ארגוני החקלאים ומגדלי הבקר והמחלבות. בפועל, עוסקת המועצה באופן שוטף בתכנון ובתיאום הניהול של משק החלב בישראל לצד הסברה על חשיבות מוצרי החלב.

חוק תכנון משק החלב, התשע"א-2011 שנחקק בתאריך 6/10/11 נועד לעגן את הפעולות הנדרשות להסדרת ענף החלב, במסגרת מועצת החלב, תוך הבטחת איכות ובטיחות ייצור החלב ושיווקו. מתוך כך מוסדרת אספקתו הסדירה של החלב ומוצריו בכל עת ולרווחת ציבור והיצרנים ובתנאים הולמים.

בשנים האחרונות קדמה מועצת החלב, במסגרת הגדרתה בחוק, קמפיינים רחבי היקף כגון “I love halav” ו-"3 ביום" (הקורא לצרוך חלב, גבינה ויוגורט מדי יום). מוסדות מועצת החלב הם האספה הכללית ומועצת המנהלים.

המועצה עובדת בשיתוף פעולה עם התאחדות מגדלי בקר בישראל.

הנהלה

בראש החברה עמדו במהלך השנים:

  • אמנון זיו[1]
  • אבישי קפלן[2]
  • צבי גור אריה[3]
  • אבשלום דולב[4]
  • צבי רייך[5]
  • אבשלום דולב[6]
  • שי דרורי
  • מיכל קראוס

מנכ"ל המועצה או סגנו מונה בעבר על ידי שר החקלאות להיות 'המנהל' לעניין הצו, המוסמך לקבוע מכסות חלב ליצרנים. במשך שנים רבות היה שמור תפקיד מנכ"ל המועצה לנציג הקיבוץ הדתי. אבשלום דולב, חבר קיבוץ טירת צבי שימש מנכ"ל המועצה בשנים 1986-2003 והיה מעורב בשינויים שעבר משק החלב באותן שנים. ב-2003, לאחר פרישתו, החליף אותו בתפקיד שייקה דרורי מהמושב השיתופי נורדיה. בכך תמה שליטת הקיבוץ הדתי בתפקיד. דרורי, נוקד לשעבר, שימש לפני כן מנכ"ל אגודת הנוקדים. במרץ 2014 נבחרה מיכל קראוס מקבוצת שילר כמנכ"לית של מועצת החלב.

הסמכות העליונה של המועצה היא האספה הכללית, המתכנסת כפעמיים בשנה. מועצת המנהלים רשאית לקרוא לאספה כללית שלא מן המניין ו/או על פי דרישת החברים. נציג המדינה יושב בראש האספה הכללית, וחברים בה מחצית מחברי המועצה - בהם נציגי המדינה. הנושאים המובאים לפני האספה הכללית, נוסף על שאלות הנוגעות לייצור ושיווק חלב גולמי, הם: קבלת חברים חדשים, אישור המאזן וכן מינויים לתפקידים.

מועצת החלב מנוהלת בפועל על יד מועצת מנהלים המונה 18 חברים. מועצת המנהלים מתכנסת פעם בחודש, ולישיבותיה מוזמנים גם מספר משקיפים חיצוניים. מתוך חברי המועצה, מנהל אחד מייצג את הסוכנות היהודית; שלושה מנהלים מייצגים את המחלבות; חמישה מייצגים את המדינה; ותשעה מייצגים את היצרנים, המרכז החקלאי, התאחדות מגדלי הבקר, האיחוד החקלאי והתאחדות האיכרים.

תולדות המועצה

בשנת 1956 מינתה הממשלה "מועצה לייצור ושיווק חלב ותוצרת חלב (מעצה מייעצת)" שתפקידיה היו[7]:

  1. לייצג את ענף החלב בפני הממשלה ומוסדותיה
  2. להעלות את הרמה המקצועית של ענף החלב בישראל
  3. לארגן שיתוף פעולה בשיווק החלב
  4. הגברת צריכת החלב

בנובמבר 1965 הוחלפה המועצה במועצת החלב שפעלה כחברה בע"מ.

בשנת 2011 נחקק חוק תכנון משק החלב המסדיר את ענף החלב במסגרת "מועצת החלב".

מטרות מועצת החלב

על פי תזכיר ההתאחדות החקלאית (1965), מטרות המועצה הן:

  • קידום הרמה המקצועית של ענף החלב, ובפרט חתירה לשיפור טיבו וניקיונו של החלב. זאת על ידי: ייעוץ, ייזום, עידוד וסיוע לפיתוח של גזעי בקר וצאן; שמירה על בריאות העדרים; קביעת עקרונות, כללים ותקנים למבנה הרפתות, התחנות לאיסוף חלב והמחלבות וציודן; העלאת פריון העבודה בייצור חלב; הדרכה בייצור חלב היגייני; ואספקתו התקינה למחלבות.
  • פעילות בתיאום עם הממשלה לתכנון ייצור חלב ולאספקתו למחלבות וכן ביצוע בכפוף להוראות של מדיניות הממשלה בתחום.
  • קיום, בהשתתפות הממשלה או בלעדיה, של קרנות להבטחת מחירים ליצרנים בעד החלב או לתכלית ביצוע מטרותיה.
  • רכישת חלב עודף ממשווקים בעלי מחלבות – ובשלב הבא לעבדו למוצרי חלב ולאחסנו.
  • שיווק חלב ומוצרי חלב באמצעות משווקים בעלי מחלבות וכן סיוע במימון ייצור החלב.
  • ארגון, עידוד וקיום שיתוף פעולה בין יצרני חלב ובין המשווקים בעלי המחלבות, וכן בין המשווקים בעלי המחלבות לעצמם, בדבר סדרי שיווק של חלב ותוצרת חלב, הן מהייצור המקומי והן מהייבוא.
  • הנעה להגברת הצריכה של מוצרי חלב על ידי: פעולות הסברה ופרסומות; שיתוף פעולה עם מוסדות בריאות, סעד וחינוך; פיתוח שיווק חלב במזנונים, מקומות-עבודה וכדומה; ושיפור דרכי חלוקת חלב לצרכנים ושכלולן.
  • רכישה, אחזקה, פיתוח, הפעלה והחכרה של מתקנים, מכשירים וציוד הדרושים להגברת צריכת חלב.

חגיגות שמחת החלב

"חגיגות שמחת החלב" הן הפנינג שיוזמת המועצה מדי שנה סביב ייצור החלב ברפתות ובדירים, העיבוד שלו במחלבות וצריכתו בידי האדם. מטרות קיום האירוע הן הצגת אנשי המקצוע והמומחים בענף החלב; המחשת ניסיונות ההקפדה על רווחת בעלי החיים, שמירת איכות הסביבה והבטחת איכות החלב; תיאור הערכים הלאומיים שעומדים לטענת המועצה מאחורי פעילות החקלאים; והדגמת שרשרת הייצור בתעשייה - מהמלטת העגלה ועד להגעת החלב לחנויות.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור החלב), 3 במאי 1976, ילקוט הפרסומים 2219, עמ' 1782
  2. ^ צו הפיקוח על מצרכים ושירותים, 10 באוקטובר 1977, ילקוט הפרסומים 2378, עמ' 226
  3. ^ הסמכת המנהל, 6 בספטמבר 1982, ילקוט הפרסומים 2857, עמ' 57
  4. ^ הסמכת מנהל, 18 בדצמבר 1986, ילקוט הפרסומים 3420, עמ' 523
  5. ^ הסמכת מנהל, 20 במאי 1991, ילקוט הפרסומים 3885, עמ' 2668
  6. ^ הסמכת מנהל, 1 במאי 1994, ילקוט הפרסומים 4213, עמ' 3251
  7. ^ הודעה על מינוי מועצה לייצור ושיווק חלב ותוצרת חלב (מעצה מייעצת) וקביעת תפקידיה, 13 בנובמבר 1956, ילקוט הפרסומים 511
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0