מועצת שומרי החוקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל איראן
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של איראן

P icon Iran.svg פורטל איראן

מועצת שומרי החוקהפרסית: شورای نگهبان قانون اساسی) היא בעלת עוצמה משמעותית במערכת הפוליטית באיראן. סמכויות המועצה מתוארות בפרקים 91-99 של חוקת איראן.

במועצה חברים 12 חברים: שישה מתוכם חכמי דת "המודעים לצרכים וענייני היום", הממונים על ידי המנהיג העליון. ששת החברים הנוספים הם משפטנים, המתמחים בתחומים שונים של המשפט. המשפטנים הלא דתיים נבחרים על ידי המג'לס מתוך רשימה של משפטנים מוסלמיים, המוגשת להם על ידי ראש הרשות השופטת, הממונה אף הוא על ידי המנהיג העליון.[1]

ביקורת החקיקה

מועצת שומרי החוקה אינה יוזמת חוקים, המג'לס (הפרלמנט) הוא האחראי לכך. עם זאת, כל חוק[2] שעובר את אישור המג'לס נבחן במועצה ועליו לזכות באישורה. החוקים באיראן אינם תקפים כל עוד המועצה אינה מאשרת אותם.[3]

למועצה שמורה הזכות להטיל וטו על כל חקיקה המאושרת במג'לס. בסמכותה לדחות חוקים בשתי טענות: החוק מנוגד לחוק האסלאמי, או שהחוק מנוגד, בראייתם, לחוקה האיראנית.[4] כל חברי המועצה מצביעים בסוגיית התאמת החוק לחוקה, אולם רק ששת חכמי הדת מצביעים בנוגע להתאמת החוק לאסלאם.[5] אם חוק מסוים נדחה על ידי המועצה, הוא מוחזר למג'לס לתיקונים. אם המג'לס ומועצת שומרי החוקה אינם מצליחים להגיע להסכמה בנוגע לנושא מסוים, הוא עובר להכרעת המועצה לאבטחת האינטרס של המשטר.[6]

לאורך השנים התגלעו מספר רב של סכסוכים בין חברי המג'לס הרפורמיסטי לחברי המועצה. בתקופת נשיאותו של מוחמד ח'אתמי המחוקקים ניסו לבטל את יכולת המועצה לסנן מועמדים בבחירות, אולם הם נכשלו בכך. בתחילת 2004, בעקבות פסילת כמחצית מהמחוקקים דאז מהתמודדות בבחירות לפרלמנט ב־20 בפברואר בשל "חוסר נאמנות לרפובליקה האסלאמית", איימו מרבית חברי ממשלת ח'אתמי להתפטר ו־83 המחוקקים הרפורמיסטים, שנשללה מהם הזכות להתמודד בבחירות הבאות, שבתו בפרלמנט. מחאת ממשל ח'אתמי והרפורמיסטים לא הועילה, וכוחה הרב של המועצה נותר בעינו.

ביקורת משפטית

מועצת שומרי החוקה מתפקדת גם כבית דין חוקתי. בסמכותה לפרש את החוקה האיראנית, והחלטות בנושאים חוקתיים צריכות להתקבל ברוב של שלושה רבעים מהמועצה.[7] עם זאת, המועצה אינה מקיימת דיונים משפטיים בהם מוצגות טענות הצדדים השונים.

פיקוח על בחירות

כיום, כל המועמדים לבחירות פרלמנטריות, נשיאותיות[8] ולבחירות למועצת המומחים, צריכים לזכות באישור מועצת שומרי החוקה כדי להתמודד בבחירות. סינון זה מתבצע בהתאם לפרשנות מעוררת מחלוקת של החוקה האיראנית המעניקה למועצה זכות "לפקח על הבחירות"[9]

החל משנות ה-90 החלו חברי מועצת שומרי החוקה לפרש את הסעיף הזה בחוקה כ"סמכות לאשר" (نظارت استصوابی) את חוקיות השתתפותם של מועמדים שונים. כשירותם של המועמדים בשלוש הבחירות האחרונות למג'לס נבדקה במבחנים על החוק האסלאמי, מבחנים שפסלו מתמודדים צעירים ורפורמיסטיים רבים. בבחירות הנשיאותיות ב־2005 פסלה המועצה כ־1,000 מועמדים והתירה רק לשישה אנשים להתמודד, אף אחד מהם לא מהגוש הרפורמיסטי. פירוש זה של החוקה שונה מרעיון "הפיקוח והידוע" (نظارت استطلاعی) שאינו נותן למועצה זכות לאשר או לפסול מועמדים[10], בו האמינו חברי הוועדה עד עליית הרפורמיסטים בשנות ה־90. יש אחרים המפרשים סעיף זה בחוקה כמעניק למועצה זכות "פיקוח על סמך עדויות" (نظارت استنادی), הדורש הצגת ראיות לפסילתם או אישורם של המועמדים השונים.

חברים

חברי המועצה נבחרים לכהונה של שש שנים, וכל שלוש שנים נבחרים מחצית מהמועמדים. בסמכות המנהיג העליון לפטר את החברים הדתיים במועצה.[11].

היושב ראש הנוכחי של המועצה הוא אייתוללה אחמד ג'נתי, סגנו הוא המשפטן מוחמד רזא עליזאדה. המשפטנים הדתיים האחרים הם אייתוללה מוחמד האשמי שאהרודי, אייתוללה מוחמד רזא מודראסי-יזדי, אייתוללה מוחמד מומן, אייתוללה מהדי שב-זנדה-דאר ואייתוללה מוחמד יזדי. שאר עורכי הדין הם סיאמכ רה-פייק, מוחמד סלימי, נג'אתוללה אברהימיאן (המשמש גם כדובר המועצה), מוחסן אסמאעילי וסאם סוואדכוהי-פר.

ביקורת על פעילות המועצה

מבקרי המבנה השלטוני האיראני, מציינים את פעילות מועצת שומרי החוקה כהוכחה לכך שאיראן אינה מדינה דמוקרטית. הציבור האיראני, מצביע בבחירות לנשיאות, לפרלמנט ולמועצת המומחים, גוף המורכב מ86 אנשי דת אשר בוחרים את המנהיג העליון. בפועל, המנהיג העליון מחזיק כוח רב בבחירת אנשי מועצת שומרי החוקה, אשר בתורה מחזיקה כוח רב בקביעת זהותם של הנשיא, חברי הפרלמנט ומועצת המומחים. כאמור לעיל, המנהיג העליון של איראן ממנה מחצית מחברי המועצה, המחצית השנייה מאושרת על ידי ראש הראשות השופטת אשר ממונה גם הוא על ידי המנהיג העליון. כך מחזיק המנהיג העליון כוח רב על מועצת המומחים, אשר אמורה לפקח על פעילותו[12].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פרק 91 של החוקה האיראנית.
  2. ^ פרק 94 בחוקה.
  3. ^ פרק 93 בחוקה.
  4. ^ פרק 94 של החוקה האיראנית.
  5. ^ פרק 96 של החוקה.
  6. ^ פרק 112 בחוקה.
  7. ^ פרק 98 של החוקה.
  8. ^ פרק 110, סעיף 9 בחוקה.
  9. ^ פרק שנוי במחלוקת זה הוא ה-99 במספרו בחוקה האיראנית.
  10. ^ בפרסית
  11. ^ פרק 110 של החוקה
  12. ^ ניצן דוד פוקס, דיקטטורה במסווה במבנה הוכח של איראן, באתר המשחק הגדול
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0