מוקסין הנחושת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמוקסין הנחושת
מוקסין הנחושת
מיון מדעי
סוג: מוקסין
מין: מוקסין הנחושת
תחום תפוצה
מפת תפוצה

מוקסין הנחושת (שם מדעי: Agkistrodon contortrix) הוא מין נחש ממשפחת הצפעיים החי ביערות וביצות מדרום ארצות הברית וצפונה עד ניו אינגלנד וגם בצפון מקסיקו.

נחש זה הוא קרובם של מוקסין המים והמוקסין המקסיקני ושייך לצידם לסוג הארסי מוקסין. צבעו חום-אדמדם עם רצועות כהות ופנים בהירים יותר. הוא יכול להגיע לאורך 130 ס"מ אך נפוץ יותר באורך 50–95 ס"מ. משקלו הוא בין 101.5 ל-343 גרם. הזכרים גדולים מעט יותר מהנקבות. בדומה למרבית הנחשים הארסיים גם נחש זה בעל ראש רחב מעט כדי להכיל את תעלות הארס.

תפוצת הנחש היא באזורים ממוזגים עד חמימים ביערות נשירים, יערות לחים, ערבות וביצות. הוא מתחבא לרוב בין בולי עץ או סלעים ומדי פעם שוחה. במפרץ מקסיקו ניתן למצוא אותו ביערות מחטניים ואפילו בכמה מדבריות בצפון מקסיקו, לצד מקווי מים.

הנחש פעיל במשך הלילה בחודשי הקיץ החמים אך באביב ובסתיו הוא פעיל במהלך היום. הוא אורב לטרף תוך שימוש בהסוואתו כדי לעוט עם שיניו הארסיים על טרף לא זהיר. הצעירים משתמשים בקצה זנבם המתפתל כדי למשוך צפרדעים ולטאות לעבר הזנב הקרוב מספיק לפיהם. בהמשך הם מסתמכים על הסוואתם כדי לחכות לטרף. מרבית הטרף מורכב ממכרסמים כמו עכברים ונברנים. עם זאת הוא יאכל גם נחשים אחרים, צפרדעים ואפילו חרקים גדולים כמו ציקדות. למעשה הנחש יטפס על עצים רק בשביל לחטוף ציקדות. הצעירים מתבססים על חרקים בשנים הראשונות.

הנחש אמנם ארסי אך יימנע מתקיפה. הוא מעדיף לקפוא ולהסתמך על הסוואתו ואם זה לא עוזר הם יקשקשו בזנבם במהירות גדולה ואף יפלטו ריח של חריף של מלפפון. אם זה לא יעזור הם יכישו את האדם. הארס של נחש זה נחשב לפחות קטלני מזה של צפעונים אחרים ומשמש בעיקר להריגת טרפו. עם זאת אנשים רגישים עלולים למות ממנו.

חובבי נחשים מגדלים את המוקסין כחיית מחמד.

תת-מינים

  • Agkistrodon contortrix contortrix
  • Agkistrodon contortrix laticinctus
  • Agkistrodon contortrix mokasen
  • Agkistrodon contortrix phaeogaster
  • Agkistrodon contortrix pictigaster

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוקסין הנחושת בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0