פארס (פרובינציה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מחוז פארס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

استان فارس
פרובינציית פארסיסטן במפת האימפריה הפרסית משנת 1787. ריגוברט בונה
פרובינציית פארסיסטן במפת האימפריה הפרסית משנת 1787. ריגוברט בונה
מדינה איראןאיראן איראן
נפות בפרובינציה 23
שפה רשמית פרסית, קשקאי, לורית, ניבים פארסיים
שטח 122,608 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 37 נפש לקמ"ר (2006)
אזור זמן UTC +3:30

לחצו כדי להקטין חזרה

סיסתאן ובלוצ'סתאןדרום ח'וראסאןכרמאןהורמוזגאןפארסבושהריזדח'וראסאן רזאוויצפון ח'וראסאןגולסתאןמאזנדראןסמנאןטהראןאלבורזקוםצ'הארמחאל ובח'תיאריכהגילויה ובויראחמדח'וזסתאןאילאםלורסתאןמרכזיאספהאןגילאןארדבילקזוויןהמדאןכרמאנשאהכורדיסתאןמזרח אזרבייג'ןמחוז זנג'אןמערב אזרבייג'ןבחרייןקטרעומאןכוויתטורקיהארמניהאזרבייג'ןטורקמניסטןאפגניסטןפקיסטןעיראקערב הסעודיתאיחוד האמירויות הערביותFars in Iran.svg
אודות התמונה

פרובינציית פארספרסית: استان فارس) היא אחת מ-31 פרובינציות איראן, ובירתה העיר שיראז. הפרובינציה גובלת ממערב בפרובינציית בושהר, מדרום בפרובינציית הורמוזגאן, פרובינציית כרמאן ופרובינציית יזד מדרום, פרובינציית אספהאן מצפון ופרובינציית כהגילויה ובויראחמד מצפון-מזרח.

שטחה 122,608 קמ"ר, כ-9 אחוזים משטח איראן, והיא נמצאת בדרום המדינה. ב-2006 מנתה אוכלוסיית הפרובינציה כ-4,569,292 תושבים. 61.2% עירוניים, 38.1% אחוז כפריים והשאר שבטים נודדים.

מקור השם "פרס", שמה של איראן עד תחילת המאה ה-20, נובע משמה של הפרובינציה. במקור שם האזור היה "פּרס" (בפ"א דגושה), אך היות שבשפה הערבית לא קיים העיצור פּ', הוחלף השם ל"פֿארס" (פ' רפויה).

עיקר כלכלת הפרובינציה מתבססת על חקלאות: דגנים (חיטה ושעורה), פירות הדר, תמרים, קנה סוכר וכותנה. בפרובינציה ממוקמים גם מתקני זיקוק נפט גדולים, מפעלים ליצור צמיגים, מפעלי אלקטרוניקה ומזקקת סוכר. האזור מהווה גם כן מוקד תיירותי. בעבר, בבירת הפרובינציה, שיראז, היו יקבים רבים, שיינותיהם נקראו על שם העיר. אך לאחר המהפכה המוסלמית שעברה המדינה - נסגרו כולם, עקב האיסור על שתיית יין באסלאם.

בפרובינציה מספר רב של אוניברסיטאות, רובן ממוקמות בעיר הבירה, שיראז.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פארס בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0