מייקל צ'רטוף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: תרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: תרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
מייקל צ'רטוף
Michael Chertoff
Michael Chertoff, official DHS photo portrait, 2007.jpg
לידה 28 בנובמבר 1953 (גיל: 70)
אליזבת', ניו ג'רזי, ארצות הברית
מדינה ארצות הברית
מפלגה המפלגה הרפובליקנית
בת זוג מריל צ'רטוף
אתר מחלקת ביטחון המולדת
מזכיר ביטחון המולדת של ארצות הברית ה־2
15 בפברואר 200520 בינואר 2009
(4 שנים)
תחת נשיא ארצות הברית ג'ורג' ווקר בוש

מייקל צ'רטוףאנגלית: Michael Chertoff; נולד ב-28 בנובמבר 1953) הוא עורך דין אמריקני שכיהן כמזכיר ביטחון המולדת של ארצות הברית (2005-2009) תחת נשיא ארצות הברית גורג' בוש הבן. אחד ממנסחי חוק הפטריוט. היה שופט בבית משפט לערעורים[1], תובע פדרלי ועוזר לתובע הכללי.

צעירותו והקריירה המשפטית

צ'רטוף נולד בעיר אליבת', ניו ג'רזי לרב גרשון ברוך צ'רטוף (1996-1915), עסקן תלמודי שעמד בראש קהילת "בני ישראל" באליזבת', ולליבייה צ'רטוף (לשעבר אייזן), דיילת באל על. סבו, הרב פול צ'רטוף, שהיגר לארצות הברית עם הוריו מהאימפריה הרוסית הצארית, כיום בלארוס, היה ידוע כחכם תלמודי.

צ'רטוף למד ב"מרכז החינוך היהודי" בעיר אליזבת' וכן במכללה הקדם אקדמית, פינגרי סקול בניו ג'רזי. לאחר מכן, למד באוניברסיטת הרווארד, בה היה עוזר מחקר בספרו של ג'ון הארט "דמוקרטיה וחוסר אמון", כשהוא מסיים ב-1975. במהלך מחקר זה שהה גם כשנה בבית הספר לכלכלה של לונדון וחקר בנושא מדע המדינה בבריטניה. לאחר מכן, סיים בהצטיינות את בית ספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד ב-1978, ובמשך שנה שימש כעוזר לשופט בבית משפט לעירעורים, מוראיי גורפיין. ב-1979-1980 שימש עוזר לשופט בית המשפט העליון של ארצות הברית, וויליאם ברנמן.

לאחר מכן, עסק בעריכת דין פרטית במשרד עורכי הדין "לאת'אם אנד וואטקינס" בין השנים 1983-1980, לפני שנשכר כתובע במשרדו של מי שהיה אז התובע של מנהטן, רודולף ג'וליאני, כשהוא עובד על תיקים כנגד המאפיה ותיקי שחיתות פוליטית. באמצע שנות ה-90, צ'רטוף שב לעבוד בחברת לאת'אם אנד וואטקינס" לזמן קצר, והקים את סניף החברה בניו ג'רזי.

חיים אישיים

צ'רטוף נשוי למריל ג'סטין, ולזוג שני ילדים, אמילי ופיליפ. המשפחה מתגוררת בפוטומאק מרילנד. לפני שמונה לעמוד בראש המחלקה לביטחון המולדת, צ'רטוף התגורר בווסטפילד, ניו ג'רזי.

שירות ציבורי

בספטמבר 1986 צ'רטוף סייע לתובע של המחוז הדרומי של ניו יורק, רודולף ג'וליאני בניהול משפט גדול נגד המאפיה, שנודע כניצחון משמעותי במאבק בפשע המאורגן בניו יורק.

ב-1990, צ'רטוף מונה על ידי הנשיא ג'ורג' בוש האב לכהן כתובע המחוז של ניו ג'רזי. אחד המשפטים המשמעותיים שלו היה נגד ראש עיריית ניו ג'רזי, שקיבל עונש של שנתיים מאסר בכלא פדרלי בגין הונאה. צ'רטוף נשאר בתפקידו גם לאחר חילופי הממשל ב-1993, לבקשת הסנאטור הדמוקרטי ביל בראדלי, והיה לתובע היחיד בכל המדינה באותה עת שלא הוחלף בתפקידו. צ'טוף נותר בתפקידו עד שנת 1994, עת חזר לעבוד כעורך דין פרטי במשרד עורכי הדין "לאת'אם אנד וואטקינס".

למרות ידידותו עם פוליטיקאים מהמפלגה הדמוקרטית, צ'רטוף נטל תפקיד מרכזי פעיל בחקירת פרשת "וואייטווטר", נגד הנשיא ביל קלינטון ורעייתו הילרי, וכיהן כיועץ מיוחד לוועדת הסנאט שחקרה את האישומים נגדם. בשימוע בסנאט שנערך ב-2003, לגבי מינויו של צ'רטוף כשופט פדרלי[2], הייתה הילרי קלינטון - שהפכה לסנאטורית - היחידה שהצביעה נגד מינויו. קלינטון אמרה שהצבעתה הייתה מחאה על "היחס הלא ראוי" (לדבריה) של הצוות של צ'רטוף לעובדים הזוטרים בבית הלבן, במהלך חקירת פרשת "וואיטווטר".

צ'רטוף היה אחד ממנסחי חוק הפטריוט" השנוי במחלוקת, אשר נחתם על ידי הנשיא ג'ורג' וו. בוש באוקטובר 2001, והרחיב את חופש הפעולה של ארגוני אכיפת החוק. כראש האגף הפלילי במשרד המשפטים, המליץ צ'רטוף ל-CIA להשתמש בעינויים.

בשנת 2000, צ'רטוף עבד כיועץ מיוחד לוועדת המשפט של בית הנבחרים של ניו ג'רזי, בחקירת מיצוב "פרופילים גזעניים" בניו ג'רזי. באותה שנה גם היה פעיל בקמפיין לנשיאות של מי שהיה אז מושל טקסס, ג'ורג' וו. בוש, כמגייס תרומות ויועץ לענייני חוק ופשע. ב-2003-2001 עמד בראש האגף הפלילי במשרד המשפטים, כשהוא מוביל את התביעה במשפט שהתנהל נגד החשוד בטרור, זקריה מוסאווי. צ'רטוף ניהל את התביעה גם במשפט נגד נגד פירמת רואי החשבון ארתור אנדרסן, על השמדת מסמכים הנוגעים להתמוטטות חברת אנרון. תביעה זו הייתה שנויה במחלוקת, כיוון שהפירמה התפרקה למעשה. אמנם התביעה השיגה הרשעה, אבל בית המשפט העליון ביטל את ההרשעה ודחה את הבקשה למשפט חוזר. במהלך תפקידו כראש האגף הפלילי משרד המשפטים, ספג ביקורת נוקבת על היותו אחד הארכיטקטים המרכזיים של מדיניות המלחמה בטרור של ממשל בוש, ובמיוחד על עצירת אלפי מהגרים מזרח תיכוניים.

ב-5 במרץ 2003, צ'רטוף מונה לבית המשפט לעירעורים של המחוז המקיף השלישי[3] של פילדלפיה ומינויו אושר בסנאט ברוב של 88-1 ביוני של אותה שנה.

המזכיר לביטחון המולדת

בשלהי 2004, המועמד השנוי למחלוקת, ברנארד קאריק אולץ להסיר את מועמדותו ולדחות את הצעתו של הנשיא בוש להחליף את השר היוצא לביטחון המולדת, טום רידג'. לבסוף בוש מינה את צ'רטוף לתפקיד ב-2005, כשהוא מציין את ניסיונו של צ'רטוף בחקיקה (שנועדה להגדיל את חופש הפעולה של ארגוני אכיפת החוק ולייעל את המאבק בטרור) שלאחר פיגועי 11 בספטמבר. מינויו אושר פה אחד בסנאט, ב-15 בפברואר 2005.

לאחר סופת הוריקן קתרינה, רוב הביקורת הופנתה כלפי FEMA, הרשות לטיפול במצבי חירום של ארצות הברית, אך גם המשרד לביטחון המולדת ספג ביקורת על היעדר הכנות מספקות לאירוע מהסוג הזה.

צ'רטוף נחשב לאדם המרכזי בממשל בוש (הבן) שקידם את הצעת החוק לרפורמה כוללת בהגירה, אשר הושהה בידי הסנאט ביוני 2007.

בניית הגדר בגבול עם מקסיקו

באפריל 2008, צ'רטוף ספג ביקורת מעיתון הניו יורק טיימס על עיכוב החוק להגנה על זנים בסכנת הכחדה, החוק למיים נקיים וחקיקה נוספת בנושא הגנת הסביבה, במאמציו לזרז בניית גדר של 700 מייל לאורך גבול ארצות הברית-מקסיקו. הגדר יועדה לעצור הסתננות של מהגרים בלתי חוקיים. המגזין טיים כתב כי "לרשימה הארוכה של הדברים שממשל בוש מוכן להרוס בדהירתו לפיוס דעתם של ניצי ההגירה, אתה יכול להוסיף כעת עשרות של חוקים סביבתיים חשובים ומאות אלפי אקרים [יחידת מידה] של בתי גידול שבריריים בגבול הדרומי".

לפי אדם ליפטק, בעל טור בניו יורק טיימס, צ'רטוף דחה, במהלך עבודתו במחלקה לביטחון המולדת, "חוקים הכוללים הגנה על הסביבה, זנים בסכנת הכחדה, נדידת עופות, עיטם לבן-ראש, עתיקות, חוות, מדברים, יערות, קברי אינדיאנים וחופש דת". ליפטק כתב גם: "אבטחת גבולות המדינה היא כה חשובה, אומר הקונגרס, שוודאי שלמזכיר לביטחון המולדת, מייקל צ'רטוף, הסמכות להתעלם מכל חוק שעומד בדרכה של בניית גדר הגבול".

בדו"ח שהוכן על ידי רשות שירותי המחקר של הקונגרס (CRS), המחלקה הא-מפלגתית למחקר של ספריית הקונגרס, נכתב כי האצלת הסמכויות הבלתי מאוזנת לצ'רטוף היא חסרת תקדים: "לאחר בחינה של החוק הפדרלי, בעיקר דרך חיפושים במאגרי מידע אלקטרוני והתייעצויות עם מומחי מחקר שונים ב-CRS, לא עלה בידינו לאתר הוראת סעיף לכתב וויתור הזהה לזה של חוק בית הנבחרים 418, קרי, הוראת סעיף שמכילה מלל של 'אף-על-פי-כן', אשר נותן למזכיר באיזה סוכנות של הרשות המבצעת את הסמכות לוותר על כל החוקים שהשר רואה כהכרחי [לוותר עליהם], ומורה למזכיר לוותר על חוקים שכאלה".

פעולות כנגד הגירה בלתי חוקית

בספטמבר 2007, צ'רטוף אמר לוועדה בקונגרס כי המחלקה לביטחון המולדת לא תסבול התערבות בידי ערים בעלות חוקים של עיר מקלט למהגרים, שיחסמו את בדיקת מספר הזהות בתוכנית "בייסיק פיילוט", אשר דורשת מסוגים מסוימים של מעסיקים לוודא את המעמד החוקי של עובדיהם. הוא אמר כי המחלקה לביטחון המולדת בוחנת מהם הכלים החוקיים העומדים לרשותה, וכי בכוונתה לנקוט פעולה במטרה למנוע את ההפרעות האלו ל(יישום ה)חוק.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מייקל צ'רטוף בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הערכאה שמעל בית משפט מחוזי בארצות הברית
  2. ^ "שופט פדרלי", בארצות הברית, הוא שופט שממונה על ידי נשיא ארצות הברית ומינויו טעון אישור הסנאט. שופטים בבתי משפט לערעורים, ובבית המשפט העליון, הם שופטים פדרליים.
  3. ^ ארצות הברית מחולקת ל-11 "מחוזות מקיפים", שבכל אחד מהם יש בית משפט לערעורים. כל בית משפט לערעורים דן בערעורים על פסיקות בתי משפט מחוזיים, שנמצאים בתחומי מחוזו.