מלון מעלה החמישה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מתחם תיירות ואירועים מעלה החמישה (מלון יערים, מלון גורדוניה ועולם אירועים סיקויה)
מתחם תיירות ואירועים מעלה החמישה (מלון יערים, מלון גורדוניה ועולם אירועים סיקויה)
מפת בניינים השייכים למלון מעלה החמישה ההיסטורי ושיוכם העכשיוי
כניסה ראשית למלון יערים
לוגו הישן של מלון מעלה החמישה
לוגו של מלון יערים
לוגו של מלון גורדוניה
בית נובו - בית מרגוע לעובדי חברת האשלג

מלון מעלה החמישה או בית המרגוע מעלה החמישה היה מלון בהרי יהודה בסמיכות לקיבוץ מעלה החמישה ובבעלות הקיבוץ.

היסטוריה

המלון נחנך ב-28 במאי 1945 כ"בית המרגוע מעלה החמישה" במטרה לספק לקיבוץ מקור הכנסה, מאחר שהיו קשיים בפיתוח החקלאות באזור ההררי. בית המרגוע תוכנן על ידי האדריכל יעקב מטריקין ועם הקמתו היו בו 60 חדרים[1]. המלון שכן בארבע מבנים חד-קומתים, שלושה למגורים ואחד לאולם אוכל, חדרי קריאה, מזכירות ומרפאה.

בקיץ 1964 נפתחה בסמוך למלון בריכת שחייה פתוחה[2], בשנים 66–1965 נבנה בניין קומות הראשון של המלון ומספר חדרים בו גדל ל-170[3].

ב-1988 נחנך הבניין המחודש במלון (בניין "ערבה" של היום), נוספו לו לובי ואולם כניסה, אולמות כנסים ושתי קומות חדרים, וכן חיבור לבית נובו (פפרמן). כמו כן, נחנך גן האירועים במלון - "גני מעלה החמישה"[4].

ב-1997 הסתיימה הרחבה נוספת של המתחם המלון בהשקעה של 9 מיליון דולר, במסגרתה נבנה בניין חדש במתחם בצורת V (בניין "שקד" של היום), ההרחבה כללה תוספת של 84 חדרים חדשים, 6 אולמות קונגרסים, וקומת ספא, שכוללת בריכה סגורה, ג'קוזי, סאונות, חדרי טיפולים ועיסוי, סטודיו להתעמלות ומחול אירובי ואולם כושר[5]. תכנון ההרחבה בוצע על ידי אדריכל אבי לניאדו. לאחר ההרחבה, כלל המלון 240 חדרים, 15 אולמות בעלי קיבולת של עד 450 איש. סך הכל השטח הבנוי של המלון הגיע ל-12 אלף מ"ר. בשנת 2010 שופצה מסעדה של המלון.

המלון הכיל גם את אולם האירועים "סקויה" (בעל קיבולת של 750 איש) וגן האירועים "גני מעלה החמישה" (בעל קיבולת של 1,000 איש), שהיו חלק ממחלקת האירועים של המלון, עד שנמכרו ב-2011 ל"סזאן – שירותי קייטרינג".

ביוני 2012 המלון נרכש בידי קבוצת ג'ורדאש ישראל והוחלט להפעילו תחת המותג "אורכידיאה" תוך עריכת שיפוץ בחדרי המלון ומתקניו, כאשר אורכידיאה מחזיקה ב-74% מהמלון ו-26% הנותרים נותרו בחזקת הקיבוץ[6].

מלון גורדוניה ומלון יערים

בשנת 2015 המלון נרכש על ידי חברת "כרם ניהול בתי מלון" בבעלות גדי פריבר[7]. לאחר הרכישה, מלון מעלה החמישה המקורי פוצל לשני מלונות:

  • מלון גורדוניה - ארבע בניינים חד-קומתים הכי וותיקים של המלון המקורי שנמצאים בחלקו התחתון עברו שיפוץ עמוק והפכו למתחם של 16 וילות גדולות עם הבריכה הפרטית הצמודה לכל וילה. מלון הבוטיק החדש מיועד בעיקר לזוגות ולאוכלוסייה אמידה שמחפשת רמת אירוח ברמה הגבוהה.
  • מלון יערים - מתחם של 3 בנייני קומות שכוללים 160 חדרים:
    • בניין ערבה (בניין המרכזי עם לובי הכניסה)
    • בניין שקד (בניין בצורת V, שבקומת קרקע שלו נמצאת בריכה מקורה, הבניין מחובר בפרוזדור ארוך עם לובי המלון)
    • בניין אלון (הבניין המרוחק כ-200 מטר מהבניין המרכזי של המלון)

המלון מיועד בעיקר למשפחות עם ילדים ולאירוח כנסים וסמינרים. נכון לדצמבר 2021, מלון יערים מפעיל ומאכלס רק 2 בניינים: בניין ערבה ובניין שקד. בניין אלון נמצא בשיפוצים.

בית נובו (בית פפרמן)

בשנות הארבעים, במתחם שעתיד להיות מלון מעלה החמישה, הוקם המבנה, בעל שתי קומות, שצורתו כסהר מעוגל או קשת רחבה, שנועד לשמש בית מרגוע לעובדי חברת האשלג בים המלח (בית הבראה). בנייתו של המבנה לא הושלמה עד מלחמת העצמאות. הבית נהפך ב-1948 לבסיס לוחמי פלמ"ח הראל ממנו יצאו לפעולות רבות. ב-1955 בית פפרמן שופץ והוכשר לאירוח מבריאים, מאז שופצו חדריו כמה פעמים. עד שנת 2021 הבניין היה חלק ממלון יערים[8].

ביוני 2021 הבניין הופרד ממלון יערים ונפתח בו סניף של רשת ההארחה סלינה מנתור.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מלון מעלה החמישה בוויקישיתוף
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית נובו (בית פפרמן) בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0