מלחמת אתיופיה–אדאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מלחמת אתיופיה–אדאל
מפת אזור אתיופיה לפני המלחמה
מפת אזור אתיופיה לפני המלחמה
מלחמה: המלחמה העות'מאנית-פורטוגזית השנייה
תאריכי הסכסוך 15291543 (כ־14 שנים)
מקום אתיופיה ומערב סומליה
תוצאה ניצחון אתיופי-פורטוגזי, נסיגת העות'מאנים והתמוטטות אדאל
מלחמת טורקיה-אתיופיה
הצדדים הלוחמים
מפקדים

מלחמת אתיופיה–אדאל הייתה מלחמה שהתרחשה בין האימפריה האתיופית, שנעזרה באימפריה הפורטוגזית, לבין סולטנות אדאל, בעלת בריתה של האימפריה העות'מאנית. המלחמה התרחשה בין 15291543. מלחמה זו הייתה המלחמה המודרנית הראשונה של אתיופיה, בה היא השתמשה לראשונה בנשק חם - תותחים ורובים, יחד עם כלי נשק מסורתיים כגון חרבות, חניתות וקשתות.

רקע

כאשר האימאם אחמד אבן איברהים אל-גאזי (מוכר יותר בשם אחמד גראן) הצליח להשתלט על אדאל, לאחר שהרג את סולטאן אדאל אבו בכר אבן מוחמד, הוא מינה את אחיו של הסולטאן לשעבר עומר דין לסולטאן החדש. בעקבות שליטתו של האימאם גראן באדאל הוא איחד את השבטים המוסלמים במזרחה של אתיופיה והכריז על ג'יהאד כנגד האימפריה האתיופית בראשות הקיסר דווית השני, כנקמה על הפלישה האתיופית הקודמת לאדאל ומותו של חותנו האמיר מחפוז בשנת 1517. גראן נתמך לא רק על ידי מוסלמים אלא גם על ידי הכנסייה האתיופית וביתא ישראל שהתנגדו לשלטונו של דווית השני.

המלחמה

הצבא של גראן נכנס לראשונה לאתיופיה בשנת 1529. שני הצבאות נפגשו בקרב שימברה קורה, קרב בו הפסידה אתיופיה למרות מספר החיילים הרב שלה, מכיוון שאדאל השתמשה בנשק חדיש שהגיע מבעלי בריתה העות'מאנים. לאחר הקרב הראשון וניצחון אדאל המשיך הצבא המוסלמי לתוך שטח אתיופיה, שם נערך קרב אנטוקיך. בקרב זה חיילים אתיופים רבים ברחו בגלל כלי הנשק החדישים שהפחידו אותם. ההתנגשות הבאה בין הצבאות הייתה בקרב אמבסאל ב-28 באוקטובר, ושוב צבא אדאל ניצח. שלושת הניצחונות איפשרו למוסלמים להיכנס ללב האימפריה האתיופית (רמת אתיופיה), כאן הם החלו לשרוף כנסיות רבות, כתבי קודש רבים ולאסלם את אזרחי האימפריה[2]. צבא אתיופיה היה חלש, האתיופים לא ניסו להילחם שוב והמוסלמים שטפו את אתיופיה והגיעו עד תיגראי שבצפון. בשנת 1541 הקיסר דווית השני נפטר ויורש העצר מינאס נלקח בשבי על ידי המוסלמים. ב-1543 כוחות גרילה אתיופים ניצחו את המוסלמים, כשהם נעזרים בכוחות פורטוגזים בראשות כריסטובאו דה גאמה (בנו של הספן הנודע ואסקו דה גאמה). הפורטוגזים הביאו איתם כ-400 רובאים, והצי הפורטוגזי חסם את האזור לשיט ומנע העברת אספקה צבאית לאדאל על ידי העות'מאנים. הקרב האחרון של המלחמה היה קרב ווינה דגה שבו גראן נהרג.

הערות שוליים

  1. ^ בתחילה לצד המוסלמים ובהמשך לצד הנוצרים.
  2. ^ "היסטוריה מקומית באתיופיה" אתר אינטרנט של המכון הנורדי האפריקאי
Flag of Ethiopia.svg
Flag of Somalia.svg
הסכסוך האתיופי-סומלי
מקור הסכסוך
היסטורי: מלחמת אתיופיה-אדאל
אישים: מנליק השני · אחמד גראן
שטחים במחלוקת: מחוז סומלי (אוגדן · האאד)
מלחמות
התנגשויות: המלחמה האנגלו-סומלית · התנגשות הגבול של 1964
מלחמת אוגדן · התנגשות הגבול של 1982
המלחמה בסומליה · המאבק באוגדן
מעורבים: ברית המועצות · ארצות הברית · בריטניה · איטליה · צרפת
ראו גם: היסטוריה של סומליה והיסטוריה של אתיופיה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0