מנתול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנתול
Menthol crystals.jpg
שם סיסטמטי 5-Methyl-2-(propan-2-yl)cyclohexan-1-ol
שמות נוספים Peppermint camphor
מסה מולרית 156.27 גרם/מול
מראה מוצק גבישי לבן או שקוף
מספר CAS 2216-51-5
צפיפות 0.89 גרם/סמ"ק גרם/סמ"ק
מסיסות נמוכה
ממסים מסיס באתנול, כלורופורם, אצטון,חומצה אצטית, הקסאן.
טמפרטורת היתוך 36-38 °C
271.15 K
טמפרטורת רתיחה 212 °C
485.15 K
LD50 3300 (חולדות, בליעה) מ"ג לק"ג
NFPA 704
NFPA 704#סיכון לשריפהNFPA 704#אזהרות מיוחדותNFPA 704#אי יציבות / פעילותNFPA 704#סיכון בריאותיNFPA 704.svg
אודות התמונה
גביש מנתול

מנתוללועזית: Menthol) הוא תרכובת אורגנית קוולנטית כיראלית וסוג של טרפנואיד, הנוצרת באופן מלאכותי או נרכשת ממיצוי נענע חריפה או סוגים אחרים של שמני נענע.

השפעה ביולוגית

למנתול איכות מאלחשת מקומית והשפעה הנוגדת גירויים. זוהי מולקולה קטנה (ראו איור), מסיסה בשומן (הידרופובית) כך שהיא יכולה לחדור דרך שכבת האפיתל ולהגיע אל העצבים האחראים לתחושת החום והקור ובפרט לקצוות התחושתיים הצפופים של העצב המשולש ברקמה הרירית של הפה והלוע.

למנתול יכולת להגביר את רגישותם של קולטני העור הרגישים לקור, ובכך הוא יוצר את ההרגשה הקרירה המפורסמת שלו. הוא אינו משפיע בפועל על טמפרטורת העור ואינו יוצר בעצמו את תחושת הקירור, אלא רק מעלה את הרגישות לקירור מקומי.[דרושה הבהרה] מציצת סוכריית מנטה בפה סגור לא תיצור, לכן, הרגשת קור ("רעננות"), אבל הקירור הקל שגורמת שאיפת אוויר לאחר שהמנטול פעל על קצות העצבים תגרום לתחושת קור חזקה.

שימושים

ישנן ראיות כי המנתול מוכר ביפן כבר מעל 2000 שנה. במערב, הוא בודד רק ב-1771, על ידי הגרמני הירונימוס דייוויד גאוביוס.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0