מסלקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מסלקה היא מוסד פיננסי, שנוצר כדי להקל על העברת כספים, תשלומים וניירות ערך בין גופים שונים. מסלקה עומדת בין שתי חברות או שתי ישויות מסחריות ומטרתה להפחית את הסיכון של ביצוע פעולות חיוב וזיכוי ביניהן.

סליקה בין חשבונות בנקים

סליקה בין חשבונות בנקים מתבצעת באמצעות פקודות המשודרות על ידי הגוף הפיננסי המשלם - אם מדובר בפעולת חיוב יזומה, או על ידי הגוף המחייב - אם מדובר בפעולת חיוב מאושרת כדוגמת הוראת קבע. הסליקה מתבצעת על ידי חברה המקבלת את ההוראה מהגוף המחייב או המזכה, מאמתת את ההרשאה ליישומה ומשדרת אותה לביצוע בחשבון הבנק המחויב.

סליקת אשראי

סליקת אשראי מתבצעת כאשר לקוח מבצע פעולת חיוב בכרטיס האשראי שלו, אם ברכישה פיזית באמצעות הכרטיס ("גיהוץ") ואם באמצעות רכישה וירטואלית בה מסופקים פרטי כרטיס האשראי באמצעות אתר אינטרנט או בטלפון, וחיוב הכרטיס נעשה מרחוק[1]. במהלך הסליקה מועברים נתוני הכרטיס בצורה מאובטחת מבית העסק אל חברת הסליקה והיא מאמתת אל מול מאגר כרטיסי האשראי שברשותה וכתוצאה מכך מאמתת את העסקה או שוללת אותה ("סירוב").

בסוף יום עסקים משודרות כלל העסקאות מחברות הסליקה אל חברות האשראי המזכות את חשבונות בתי העסק ומחייבות את חשבונות הלקוחות.

חברת הסליקה מקבלת עמלה בגובה משתנה על כל פעולה הנעשית דרכה[2].

בעוד בתחום הסליקה בין חשבונות הבנקים בישראל קיימת מערכת סליקה מרכזית עיקרית שהוקמה על ידי הבנקים, תחום סליקת האשראי מגוון בהרבה ומציע מגוון שירותים ובהם: אבטחת מידע, ממשק להנהלת חשבונות, חיובים תקופתיים ועוד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ליאור פרג', ‏סליקה באינטרנט – כל מה שצריך לדעת, באתר גלובס, 16 באוקטובר 2018
  2. ^ יובל אזולאי, ‏משרד הכלכלה דורש לכלול עסקים קטנים בהסדר להוזלת הסליקה, באתר גלובס, 28 בינואר 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0