מערך החבלה של משטרת ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מערך החבלה של משטרת ישראל
כנפי החבלן
כנפי החבלן
פרטים
כינוי "מחלקת החבלה"
"חבלני הכחולה"
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך Emblem of Israel Police Blue.svg משטרת ישראל
סוג יחידה משטרתית מיוחדת לחבלה וסילוק פצצות
נתוני היחידה
ציוד עיקרי אמצעי חבלה וסילוק פצצות, רובוטים וכלי רכב ייעודיים
פיקוד
יחידת אם אגף שיטור וביטחון
חבלני משטרת ישראל בודקים נפל תחמושת.

מערך החבלה של משטרת ישראל הוא יחידה מיוחדת של משטרת ישראל שמהווה את הסמכות האזרחית הגבוהה ביותר בישראל בכל הנוגע לחבלה וסילוק פצצות. מערך החבלה מטפל במגוון רחב של איומים: חפצים חשודים, מטעני חבלה, מטעני רסס, חגורות נפץ, רסיסים וראשי קרב של רקטות ארטילריות ופצצות מרגמה, כלי נשק עתיקים וחדשים, תחמושת (כולל כדורים, רימונים ופגזים) ונפלי תחמושת.

מערך החבלה של משטרת ישראל פרוס בכל רחבי המדינה, ובדרך כלל כל תחנת משטרה כוללת לפחות חבלן אחד (בתחנות גדולות יש צוות, ולא חבלן בודד). חבלני "הכחולה", אשר פועלים בעיקר בתוך ערי ישראל, מתמודדים עם אירועי חבלה מורכבים אשר מסכנים לרוב אוכלוסייה אזרחית, רכוש ונקודות רגישות אחרות בעורף המדינה. החבלנים של משטרת ישראל הם שוטרים בוגרי שירות קרבי (רבים מהם שירתו בחיל ההנדסה הקרבית וחלקם ביהל"ם) שעוברים הכשרה ייעודית בבית הספר לחבלה של המשטרה. הם מוכשרים לטפל בחפצים חשודים מכל הסוגים, לרבות נפלי תחמושת ומטעני חבלה מסוגים שונים. החבלנים משרתים שירות קבע ארוך טווח וצוברים ניסיון רב בעבודתם. מחלקת החבלה של משטרת ישראל משמשת גם כגוף מכשיר ומסמיך במספר מקומות מחוץ למשטרה. בזכות הניסיון הרב שצברה והמו"פ הטכנולוגי נחשבת מחלקת החבלה של משטרת ישראל לאחת הטובות בעולם.

משמר הגבול מפעיל גם הוא יחידה של חבלנים (בשירות קבע) שעיקר תפקידם הוא לטפל במטעני החבלה ביהודה ושומרון שמטמינים המחבלים הפלסטינים. במהלך האינתיפאדה השנייה נטרלו חבלני מג"ב אלפי מטענים - חלקם במשקל של עשרות ק"ג - בהצלחה מרובה. יחידת החבלנים של מג"ב ברצועת עזה נחשבה לאחת היחידות המקצועיות והמנוסות בעולם בטיפול באירועים בתאי שטח מסוג זה, ופעלה ברצועה וגבולה עד ביצוע תוכנית ההתנתקות, אז הוחלפה בלוחמי ס"פ והסלקים של יהל"ם ופוצלה בין חבלני מג"ב איו"ש, חבלני "הכחולה" ובית הספר לחבלה של המשטרה.

היסטוריה

מערך החבלה של משטרת ישראל נחשב לגוף שהתפתח תוך כדי תנועה. הוא הוקם זמן קצר לאחר קום המדינה. חבלני המשטרה פעלו לסילוק פצצות שנותרו לאחר מלחמת העצמאות ובתקופה זו דניאל קריגר נפל במהלך פעולה בבאר שבע. בגל הטרור הגדול של שנות ה-70 של המאה ה-20 שבו הופעלו לא אחת מטעני חבלה כנגד אוכלוסיות אזרחיות, בלב ריכוזי קהל ועוד. מפקדיו הראשונים היו קצינים שהושאלו ממערכות צבאיות. יוסף ורצמן שיפר באופן מהותי את יכולת חבלני המשטרה להתמודד עם מטעני חבלה. הבולט בין הקצינים שהובאו מצה"ל היה רב-ניצב (בגימ.) וסא"ל (בדימוס) שלמה אהרונישקי, לימים מפכ"ל המשטרה. גוף זה נבנה תוך כדי תנועה, ותוך כדי העבודה השוטפת כתב תורת לחימה משלו ופיתח אמצעי חבלה מתקדמים. מערך החבלה נשלח לא אחת לזירות אלו ואחרות כדי לחקור אותן. דוגמאות מייצגת לכך היו בארגנטינה. הפיגוע בשגרירות ישראל בארגנטינה באפריל 1992 והפיגוע בבניין הקהילה היהודית בארגנטינה ה-AMIA ב-1995.

במהלך האינתיפאדה השנייה התמודדו חבלני "הכחולה" עם כמות עצומה של אירועי חבלה ובהם פיגועי תופת מהקשים ביותר שאירעו במדינת ישראל הן בעוצמה והן בתדירות. חבלני משטרת ישראל נטרלו מספר רב של מטעני חבלה וחגורות נפץ, ואף התמודדו עם מחבלים מתאבדים שניסו לפוצץ את המטען אותו נשאו ונוטרלו על ידי החבלנים. במהלך האינתיפאדה גדלה היחידה ורכשה רובוטי חבלה מתקדמים מסדרת רמוטק אנדרוס, לצד רובוטי הובו ובמבי הוותיקים פרי פיתוח וייצור ישראלי.

בעקבות התקפות רקטות פלסטיניות על ישראל, ובפרט אלו שהתרחשו והתעצמו אחרי תוכנית ההתנתקות, נדרשו החבלנים לטפל גם בזירות של נפילות של פצמ"רים ורקטות ארטילריות, בין אם הן התפוצצו והשאירו רסיסים ובין אם הן נפלו אך לא התפוצצו (גם במצב זה הן עדיין מסוכנות). לשם כך הם זכו להכשרה מתאימה והצטיידו ברובוטים כבדים שיכולים לטפל ולהרים נפלי רקטות.

ב-26 באוגוסט 2019 זכה צוות של שלושה חבלנים ישראליים בתחרות בינלאומית של בניית רובוט חבלה בארצות הברית.[1]

סמל ודרגות

בשל המקצועיות והידע הרב הנדרשים לתפקיד, והסיכון הגדול הנלווה אליו, וכדי להגדיל את גאוות היחידה, כל חבלן זוכה לענוד את סיכת "כנפי החבלן". הכנפיים המורכבות ממספר אלמנטים:

"כנפי החבלן" - סיכת חבלן של משטרת ישראל

בפועל סיכת "כנפי החבלן" הפכה להיות גם סמל מערך החבלה כולו והיא מופיעה כסמל גם על כלי רכב ומדים של המערך.

בעבר נחלקו חבלני משטרת ישראל לשלוש רמות הסמכה:

  • חבלן
  • חבלן מוסמך
  • חבלן בכיר

שני הראשונים עונדים כנפיים כסופות והאחרון עונד כנפיים מוזהבות. בשל הסיכון הרב הנלווה לתפקידם, חבלני המשטרה נחשבים ללוחמים ביחידות מיוחדות.

כעת, השלבים נקראים: חבלן מוסמך שלב 23, חבלן מתקדם 25, חבלן מתקדם 28 וחבלן בכיר.

אמצעים טכנולוגיים

אמצעי חבלה כלליים

ניידת חבלה ובתוכה רובוט חבלה רמוטק אנדרוס.
חבלן מפעיל רובוט חבלה מדגם "במבי" בתל אביב, 2006.
משאית "כולאת-פיצוץ" של משטרת ישראל המשמשת להעברה בטוחה של מטעני חבלה ונפלי תחמושת.
  • נשק אישי: כמו כל שוטר, החבלן חמוש באקדח אישי בקליבר 9 מ"מ.
  • חליפת שכפ"צ: זהו בגד מיוחד שאותו לובש החבלן והוא נועד להגן עליו מפני הפיצוץ, ההדף והרסס. על חליפת השכפ"צ החבלן לובש בדרך כלל אפוד עם הכלים החיוניים שלו. החבלן גם חובש קסדת מגן.
  • רובה Shotgun: זהו רובה חלק-קדח ("רובה ציד") היורה תחמושת מיוחדת ורבת עוצמה המיועדת לפרק חפצים חשודים ומנעולים. ה-Shotgun מותקן בדרך כלל על רובוט לסילוק פצצות ונמצא שימושי ביותר, כולל לטיפול במחבלים מתאבדים.
  • גלאים: חבלנים משתמשים במספר סוגים של גלאים (כימיים, תרמיים, ססמיים, אופטיים וכדומה) על מנת להעריך את האיום שמולו הם מתמודדים. זיהוי הפצצה והתוכן שלה הוא מרכיב חיוני בנטרולה המוצלח.
  • איזמל פירוטכני: אמצעי שנמצא בשימוש הן ביהל"ם והן במשטרת ישראל. מורכב מסדן כבד המכיל קלע מתכת או קלעים מסוגים מתכלים (חול, מלח, מים) וממוקם בסמוך למטען/תל"ן (תחמושת שלא התפוצצה). לאיזמל מוכנס גם תחמיש פירוטכני המופעל חשמלית ממרחק ביטחון ומייצר הדף המעיף את הקליע לעבר האובייקט ומנטרלו.
  • אמצעי משיכה מרחוק: כחלק מהגישה של טיפול מרחוק, כל חבלן (משטרה וצה"ל) מסוגל לבנות מערכות חבלים וגלגלות מורכבות כדי לטלטל מרחוק ואף להזיז תחמושות ממקום למקום מרחוק.
  • בארט M82A1: זהו רובה נגד ציוד ורובה צלפים כבד בקליבר 0.5 אינץ', המיועד לנטרול מטענים על ידי ירי מרחוק.
  • איזמלון: שהוא קטן יותר ונועד לחפצים קטנים וגילוח מערכות הפעלה.

רובוטים

רובוט חבלה וסילוק פצצות הוא אחד האמצעים המזוהים ביותר עם מחלקת החבלה. זהו רובוט הנשלט בשלט רחוק וממונע באמצעות זחלים (טוב לשטח פתוח ותוואי קשה) או באמצעות גלגלים צמיגיים (טוב לשטח עירוני), וכולל מצלמת וידאו, זרוע עם צבת ובדרך כלל גם רובה Shotgun המשמש לפירוק החפץ החשוד או לפיצוצו. מחלקת החבלה של משטרת ישראל מפעילה מספר דגמי רובוטים:

כלי רכב

  • ניידת חבלה - הניידת בה נוסע החבלן ומגיע לזירת האירוע. הניידת כוללת אמצעי חבלה וסילוק פצצות שונים, גלאים, אמצעי קשר ובדרך כלל גם רובוט חבלה.
  • ניידת "כולא פיצוץ" - זהו רכב בעל מיכל עבה מפלדה, בה ניתן לפוצץ מטענים קטנים בבטחה, מבלי שיפלט הדף או רסס החוצה ויסכן אנשים. הרכב מכונה בסלנג "כספת".
  • משאית "כולא פיצוץ" - משאית בעלת מיכל עבה מפלדה, בה ניתן להעביר בבטחה תחמושת שלא התפוצצה ונפלי תחמושת לצורך השמדה מבוקרת בשטח פתוח.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0