מפלגת הימין הגרמנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפלגת הימין הגרמנית
Deutsche Rechtspartei
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה המערבית
מנהיגים פרנץ-יוזף זונטאג
הרמן קלינגספור
וילהלם יגר
תקופת הפעילות 27 ביוני 194621 בינואר 1950 (3 שנים ו־29 שבועות)
אידאולוגיות ימין, שמרנות
שיא כוחה 1949 (5 נציגים בבונדסטאג)
נוצרה מתוך מפלגת הבנייה הגרמנית
המפלגה השמרנית הגרמנית
התמזגה לתוך המפלגה הדמוקרטית החופשית

מפלגת הימין הגרמניתגרמנית: Deutsche Rechtspartei או בראשי תיבות: DRP) הייתה מפלגת ימין קיצוני אשר פעלה בגרמניה המערבית. המפלגה הגיעה לשיא כוחה בבחירות 1949 אז זכתה בחמישה מושבים בבונדסטאג. המפלגה התפוררה בסופו של דבר לכמה סיעות נאו-נאציות ומלוכניות, ושרידיה הסתפחו אל המפלגה הדמוקרטית החופשית.

היסטוריה

המפלגה הוקמה ב-27 ביוני 1946, כאיחוד של שתי מפלגות קטנות: מפלגת הבנייה הגרמנית והמפלגה השמרנית הגרמנית. מבחינה היסטורית, מקימי המפלגה הציגה אותה כיורשת של מפלגת החופש הלאומי הגרמני. מצע המפלגה הגדיר אותה כתנועה דתית-שמרנית, וגינה במפורש את הנאציזם. עם זאת, עד מהרה משכה אליה המפלגה מלוכנים רבים מחד, ונאו-נאצים מאידך. הנהגת המפלגה סירבה לנטות לכיוונים קיצוניים כל כך, וב-1947 פרשו מלוכנים רבים מהמפלגה והצטרפו אל המפלגה הגרמנית המלוכנית במובהק.

לקראת הבחירות לבונדסטאג ב-1949, שקלה המפלגה לחתום על הסכם ריצה משותפת עם סיעות ימין קיצוני אחרות (כולל עם המפלגה הגרמנית). רעיון זה נדחה בידי השלטון הצבאי הבריטי שהודיע שיפסול מלהתמודד כל איחוד של מפלגות ימין. במטרה לצבור תמיכה נוספת, הכניסה המפלגה לשורותיה פוליטיקאים נאו-נאצים בולטים. בבחירות זכתה המפלגה להישג נאה יחסית של חמישה מנדטים. מיד לאחר הבחירות החליטה הנהגת המפלגה להתנער מהנאו-נאצים. אוטו רמר וגרהרד קרוגר סולקו בבושת פנים, ובו ביום הקימו מפלגה חדשה מפלגת הרייך הסוציאליסטית. שנים מחברי הבונדסטאג מטעם מפלגת הימין, פריץ דורלס ופריץ רוסלר, בחרו להצטרף למפלגת הרייך הסוציאליסטית.

קבוצת פורשים נוספת, אשר כללה רבים מנציגי המפלגה בלנדטאגים הפדרליים, הקימה את מפלגת הרייך הגרמני. מפלגת הימין נותרה ללא כוח משמעותי, וב-21 בינואר 1950 פורקה באופן רשמי. שרידי המפלגה המשיכו להתקיים באופן רשמי במדינות הפדרליות, וב-1951 התמודדו בבחירות ללנדטאג של סקסוניה התחתונה. הם לא עברו את אחוז החסימה. הם התאחדו לבסוף עם המפלגה הדמוקרטית החופשית.

קישורים חיצוניים

  • Horst W. Schmollinger, Die Deutsche Konservative Partei – Deutsche Rechtspartei, in: Richard Stöss, Parteienhandbuch, Westdeutscher Verlag, Opladen 1986, Seiten 982 ff.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0