מפל קרח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפל קרח שגובהו 730 מטרים, על הר בייקר, במדינת וושינגטון, שבארצות הברית

מפל קרחאנגלית: icefall) הוא חלק מקרחון המאופיין בזרימה מהירה יחסית לשאר חלקי אותו קרחון, ובמשטח מבוקע ותלול. יש להבדיל בין מפל קרח, שהוא סוג של קרחון שזרימתו מהירה, לבין מפל מים הקופא בעונת החורף, שאף הוא מכונה "מפל קרח".

בשל מאפיינים אלה, מכונה חלק זה של הקרחון "מפל קרח" בדומה ל"מפל מים" ביחס לנהר (שכן גם במפל המים נעים במהירות יחסית גבוהה ליתר חלקי הנהר, ופני המפל סוערים ביחס לנהר).

מפלי קרח נוצרים במקומות בהם גדות הקרחון מצירות את זרימת הקרחון, או שהקרחון זורם מעל מתלול. בעוד שקרחון זורם על פי רוב במהירות של כמה מאות מטרים בשנה, מפל קרח זורם במהירות רבה יותר - שיכולה להגיע לקילומטרים בשנה.

טיפוס על מפלי קרח

בניגוד לזרימת קרחון, זרימה מהירה זו גורמת לשינוי בפני השטח של הקרחון - ולכן פני מפל הקרח מחורצים, סדוקים ובתרוניים, וחלקים ממפל הקרח יכולים להתמוטט בפתאומיות ובלי אזהרה - ולכן הטיפוס על מפלי קרח מסוכן ביותר[1]. יחד עם זאת, בשל יופיים מהווים אתרי הקרח יעד טיפוס אטרקטיבי.

מידות מפלי קרח

גובהם של מפלי הקרח השונים שונה ביותר.

גובהו של מפל הקרח היורד מקרחון רוזוולט, שעל המורדות הצפוניים של הר בייקר, ברכס קסקייד שבארצות הברית הוא 730 מטרים.

מפל קרח יכול להיות גדול ביותר, לדוגמה, רוחבו של מפל הקרח הזורם אל קרחון לאמברט שבאנטארקטיקה 7 קילומטרים, אורכו 14 קילומטרים, ואולם הוא נופל גובה של 400 מטרים (מחצית מגובהו של מפל הקרח בקרחון רוזוולט)[2].

מפל קרח הנופל לתוך קרחון לאמברט, אנטארקטיקה.
מפל קרח על הר סנט הלן.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0